EXCELENŢA SA RAHUL SHRIVASTAVA, AMBASADORUL INDIEI ÎN ROMÂNIA "Investitorii din România pot face din India centrul lor de export pentru Asia şi alte părţi ale lumii"

Internaţional / 22 iulie 2022

"Investitorii din România pot face din India centrul lor de export pentru Asia şi alte părţi ale lumii"

Companiile indiene manifestă interes pentru România, în special în sectorul IT, farmaceutic, agricultură şi energie regenerabilă, spune Excelenţa Sa Rahul Shrivastava, ambasadorul Indiei în ţara noastră, menţionând că, întrucât România este membră a UE, un acord comercial intre India-UE va stimula şi mai mult relaţiile comerciale dintre India şi România.

Reporter: Cu toţii venim după doi ani foarte grei, care ne-au pus la încercare, din toate punctele de vedere, 2022 este şi el un an provocator. În tot acest context internaţional care poate fi catalogat cel puţin "incert", cum caracterizaţi relaţiile comerciale şi de afaceri dintre India şi România? Cum s-au dezvoltat parteneriatele de afaceri dintre cele două ţări în ultimii doi ani şi care este "atmosfera" în acest moment?

Rahul Shrivastava: Înainte să vă răspund la întrebarea privind relaţiile comerciale şi economice actuale ale Indiei cu România, aş dori să informez cititorii despre contextul istoric al relaţiilor bilaterale India-România.

România are legături tradiţionale cu India, chiar înainte de independenţa Indiei. Rabindranath Tagore a vizitat România în 1924 şi i-a fost acordat titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Bucureşti. De asemenea, în aceeaşi perioadă, unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori şi filozofi români, Mircea Eliade, a urmat cursuri de sanscrită la Universitatea din Calcutta.

După cel de-al Doilea Război Mondial, între India şi România au avut loc numeroase schimburi culturale şi bilaterale.

India şi România au stabilit relaţii diplomatice oficiale începând cu anul 1948. La scurt timp după stabilirea relaţiilor diplomatice, în afară de vizitele politice, primul lucru pe care l-au început ambele ţări a fost cooperarea în domeniul ştiinţei şi tehnologiei, de care India avea nevoie la acea vreme şi înfiinţarea unei noi industrii moderne şi de asemenea dezvoltarea instituţiilor de educaţie şi cercetare, baraje, centrale electrice şi infrastructură.

România a fost implicată în numeroase domenii precum cel petrolier, al petrochimiei, energiei electrice şi metalurgiei, în proiecte precum rafinăria de petrol de la Guwahati şi Bihar, centrala termică din Singareni, uzina de paletizare Mangalore, uzina de aglomerare Durgapur şi uzina de tractoare Hyderabad. Prima rafinărie de petrol deţinută de stat din Guwahati a fost înfiinţată sub asistenţă tehnică din România.

India şi România împărtăşesc o istorie de cooperare diplomatică, care ne-a apropiat şi mai mult, mai ales la nivel umanitar, acum India şi România pot coopera pentru a depăşi obstacolele actuale, fie că este vorba de pandemie sau de procesul de evacuare şi ajutor umanitar al studenţilor şi cetăţenilor din India sosiţi în România.

Comercianţii din India sunt foarte dornici să beneficieze de locaţia strategică a României şi de relaţiile de prietenie pe care India le are cu românii de mai bine de şapte decenii. India şi România au instituit un mecanism al Comisiei Economice Mixte pentru consolidarea în continuare a legăturilor economice şi a investiţiilor bilaterale, până în prezent delegaţiile celor două ţări s-au întâlnit de optsprezece ori.

Marile Camere de Comerţ din India au avut o cooperare de lungă durată cu omologul lor din România. O delegaţie de şase membri importanţi ai Tata Advance Systems au participat la Expoziţia de Apărare şi Aerospaţială a Mării Negre -BSDA 2022, care a avut loc la Bucureşti în perioada 18-20 mai 2022.

În ultimii cinci ani, comerţul bilateral dintre India şi România s-a situat în jurul a 750 - 850 de milioane de dolari. În ciuda perioadei dificile din cauza pandemiei, în anul 2020, exportul Indiei în România a fost de 372 de milioane de dolari SUA, iar în 2021, exportul indian a atins cifra de 592 de milioane de dolari.

În comparaţie cu importul, exportul Romaniei în India nu a crescut semnificativ şi a fost de 263 de milioane de dolari.

Deşi economia globală trece printr-o perioadă tulbure, cifrele recente ale comerţului indică faptul că comerţul bilateral între India şi România a menţinut un ritm constant, iar cifra anuală finală ar putea atinge pragul de un miliard de dolari.

India şi UE au reiterat procesul de acord comercial bilateral, semnarea acestui acord va intensifica şi mai mult comerţul bilateral dintre India şi România. În ultimii ani, forţa de muncă din India compensează foarte mult deficitul de forţă de muncă din România.

Rahul Shrivastava: "În ultimii patru ani, India a stabilit un record de investiţii străine de 302 miliarde de dolari"

Reporter: India este o civilizaţie culturală fascinantă, cu 1,3 miliarde de suflete, 24 de limbi oficiale şi peste 1.000 de dialecte. În tot ceea ce poate oferi acest paradis al diversităţii, unii investitori români, în special cei aflaţi la început de drum, se pot simţi copleşiţi şi se gândesc dacă mai au "loc" pe piaţa din India. Ce mesaj aveţi pentru tinerii "antreprenorii români"?

Rahul Shrivastava: Cu un PIB de 3,1 trilioane de dolari, India este a şasea economie din lume. India este o ţară care are una dintre cele mai mari rate de creştere a PIB-ului din lume. India a devenit astăzi un centru major de creştere. Investitorii străini au acum încredere pe piaţa indiană, politicile liberale şi transparente de ISD (n.r. investiţii străine directe) ale Guvernului Indiei, în care majoritatea sectoarelor sunt deschise se fac pe cale automată.

Pentru a liberaliza şi a simplifica şi mai mult politica ISD si pentru a oferi uşurinţă în a face afaceri şi pentru a atrage investiţii, au fost întreprinse recent reforme în sectoare precum extracţia cărbunelui, producţie, media digitală, comerţul cu amănuntul, aviaţia civilă, apărare, asigurări şi telecomunicaţii.

În ultimii patru ani, India a stabilit un record de investiţii străine de 302 miliarde de dolari, care este cea mai mare cotă de ISD înregistrată vreodată. Astăzi, lumea realizează că India înseamnă calitate în afaceri şi are încredere în produsele Indiei.

Antreprenorii şi investitorii români pot profita de economia de piaţă indiană şi pot alege acele sectoare în care România este tradiţional mai puternică ca tehnologii de nişă, IT, maşini, agro-procesare şi apărare. Investitorii din România pot face din India centrul lor de export pentru Asia şi alte părţi ale lumii. Este adevărat că există concurenţă pe piaţa din India, dar antreprenorii români ar trebui să accepte provocarea, există loc pentru toată lumea pe piaţa indiană.

Rahul Shrivastava: "Investiţia în India este simplă şi uşoară, iar procesul de aprobare nu este unul foarte complicat"

Reporter: Drumul de la iniţiativă la implementarea ideii poate fi lung şi dificil, iar India are cu siguranţă particularităţile sale de ordine fiscală şi birocratică. Ce ar trebui să ştie un antreprenor român, care îşi doreşte să dezvolte o afacere în India, pornind de la paşii pe care să îi urmeze, până îşi stabileşte set-up-ul în India? Care este cea mai scurtă perioadă în care un investitor român îşi poate deschide o afacere în India?

Rahul Shrivastava: Guvernele indiene succesive au implementat politici de reforme economice, iar în ultimii opt ani, sub conducerea prim-ministrului Narendra Modi, India a urmat politici economice robuste, transparente şi liberale. India foloseşte intens tehnologia informaţiei, inteligenţa artificială şi tehnologia digitală pentru a îmbunătăţi viaţa a 1,3 miliarde de cetăţeni indieni. Noua Indie este "India digitală" - fiecare proces de comerţ, colectare de taxe, operaţiuni bancare, tranzacţii financiare, proces de licitaţie, totul este digital.

Astăzi, India face parte din top 100-Club conform Ease of Doing Business (EoDB) [Locul 63 în 2020]. India a creat agenţii specializate precum "Invest India" pentru a oferi îndrumări investitorilor străini. Investiţia în India este simplă şi uşoară, iar procesul de aprobare nu este unul foarte complicat.

Ambasada Indiei în România, Moldova şi Albania este pregătită să îndrume toti antreprenorii din Romania, Moldova şi Albania şi oferă toată asistenţa necesară celor ce sunt interesaţi să investească în India şi să dezvolte relaţii comerciale cu India.

Reporter: Ce aşteptări au partenerii noştri din India în special companiile, de la Guvernul român, astfel încât parteneriatele noastre să prospere şi să se extindă în beneficiul tuturor părţilor implicate?

Rahul Shrivastava: Companii importante precum Wipro, Genpact, SunPharma (fostă Ranbaxy), Dr. Reddy's Labs, UCO Raymonds, Sunwave Pharma, Thakral Group (infrastructură IT), FERCO Group (produse forestiere şi din lemn), Prodigy (software IT), Prime Healthcare sunt deja prezente în România. Compania Arcelor-Mittal are investiţii considerabile în Europa şi în România. Investiţiile Indiei în România nu sunt atât de mari, conform unei estimări acestea se ridică la aproximativ 1-1,5 miliarde de dolari.

În prezent, nicio companie din India nu mai poate participa la licitaţia Guvernului României direct din India, companiile din România trebuie să aştepte mult timp pentru acordarea vizei de muncă în cazul lucrătorilor din India, procedura de viză de turist în România pentru cetăţenii din India este, de asemenea, destul de lungă.

În ciuda acestor fapte, companiile indiene manifestă în continuare interes pentru România, în special în sectorul IT, farmaceutic, agricultură şi energie regenerabilă. Deoarece România este membră a UE, un acord comercial între India-UE va stimula şi mai mult relaţiile comerciale dintre India şi România.

Rahul Shrivastava: "România are potenţialul de dezvoltare durabilă a economiei şi industriei sale. India poate fi un partener al României în procesul său de dezvoltare"

Reporter: România este o ţară frumoasă şi se bucură de o poziţie geostrategică rară. Credeţi că profităm la maximum de resursele noastre şi dacă nu, ce credeţi că ar trebui să îmbunătăţim, astfel încât mediul nostru privat şi partenerii noştri externi să aibă mai multe şanse de dezvoltare în România?

Rahul Shrivastava: De la sosirea mea în frumoasa voastră ţară, ca ambasador, am avut ocazia să vizitez diferite părţi ale României, portul strategic Constanţa, Sibiu, Cluj, Timişoara, frumoasele dealuri ale Transilvaniei, biodiversitatea unică a Deltei Dunării, Castelul Bran şi multe alte monumente istorice şi am interacţionat cu multi prieteni români ai Indiei.

Cu multe resurse naturale, România are potenţialul de dezvoltare durabilă a economiei şi industriei sale. India poate fi un partener al României în procesul său de dezvoltare.

Nu numai în comerţ şi investiţii, există un potenţial extraordinar de cooperare între India şi România, dar şi în domeniul turismului. India oferă de toate pentru toate categoriile de turişti, fie ei iubitori de aventură, iubitori de natură sau iubitori de delicatese culinare indiene. Ambasada Indiei în România oferă vize turistice, de afaceri şi medicale pentru prietenii săi români într-un timp foarte scurt.

Reporter: Care sunt facilităţile pe care România le poate oferi companiilor indiene ce doresc să investească în ţara noastră?

Rahul Shrivastava: România le oferă investitorilor străini câteva facilităţi speciale de care pot profita investitorii indieni. Una dintre aceste facilităţi sunt Fondurile de Stat pentru extinderea afacerilor în România sau deschiderea unei noi afaceri, tarife preferenţiale de utilităţi şi cota de impozitare şi alocarea rapidă a terenurilor.

Investitorii din India pot folosi forţa de muncă românească calificată şi pregătită. Comercianţii indieni pot folosi portul Constanţa şi fluviul Dunărea ca poartă pentru comerţul lor în Europa de Est şi de Vest.

Reporter: La finalul acestui interviu, am dori să aruncăm o scurtă privire asupra cunoaşterii şi a elementelor culturale care definesc poporul Indian. În acest sens, doriţi să împărtăşiti cu noi un strop din înţelepciunea tradiţională indiană şi să ne oferiţi - dacă există - un proverb după care se ghidează oamenii de afaceri indieni?

Rahul Shrivastava: India sărbătoreşte anul acesta Azadika Amrit Mahotsav pentru a comemora cei 75 de ani de independenţă. Aş dori să subliniez mesajul lui Vasudhaiva Kutumbakam: "Pământul este o singură familie", care reprezintă una dintre filozofiile de bază ale civilizaţiei indiene din cele mai vechi timpuri.

Este un ideal care a inspirat India de mii de ani, iar acest ideal poate fi simţit în însăşi textura valorilor noastre constituţionale. Principiile compasiunii, de a ajuta pe cei care au nevoie, de a construi capacităţile vecinilor noştri sau chiar pe ale celor mai îndepărtaţi, stau la baza societăţii noastre. Acestea sunt tocmai principiile pe care le aducem şi le promovăm în comunitatea internaţională.

Ambasada Indiei la Bucureşti încearcă să compenseze decalajul de cunoştinţe prin împărtăşirea informaţiilor despre India în România, precum şi informaţii despre România în India. Publicăm săptămânal buletine informative, articole despre oportunităţile de comerţ cu India în ziarele online din România, diferite postări legate de turism, cultură şi comerţ şi oportunităţi de afaceri. De asemenea, organizăm lunar evenimente ce promovează India.

Pentru a promova comerţul cu India şi investiţiile în România şi pentru a crea o legătură mai bună, Ambasada Indiei găzduieşte în perioada următoare o expoziţie în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie a României la Bucureşti în perioada 27 iulie - 29 iulie 2022.

Prin dumneavoastră, doresc sa adresez invitaţia noastră către toate companiile din România şi India să viziteze expoziţia şi împreună să dezvoltăm parteneriate durabile.

Reporter: Vă mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb