Nemulţumiţi de ratarea ţintei de arierate pentru a patra oară consecutiv de către autorităţile de la Bucureşti, reprezentanţii FMI presează Guvernul să înceapă cât mai curând plata datoriilor către sectorul privat.
Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România, a acordat un interviu în exclusivitate pentru ziarul BURSA, în care, printre altele, vorbeşte despre una dintre cele mai probleme ale mediului privat, datoriile statului.
Şeful misiunii FMI, ne-a declarat: "Ne preocupă faptul că soldul arieratelor nu se micşorează şi trebuie să vedem neapărat o îmbunătăţire în al treilea trimestru al acestui an".
Până acum, evaluarea FMI a arătat că toate criteriile impuse de Fond autorităţilor noastre au fost îndeplinite, cu excepţia arieratelor, ţintă care a fost ratată de fiecare dată.
Ca urmare, Guvernul a cerut din nou o derogare privind plata arieratelor, însă doar până în luna septembrie, până când trebuie să plătească 1,9 - 2 miliarde de lei.
Jeffrey Franks ne-a explicat că va putea cere o nouă derogare pentru România în privinţa arieratelor, doar dacă se vor vedea eforturi serioase pentru rezolvarea acestei probleme: "Suntem conştienţi că statul se confruntă cu mai multe probleme în plata arieratelor. Lipsa banilor şi monitorizarea greoaie a arieratelor din partea Ministerului Finanţelor sunt principalele motive pentru care România a ajuns în această situaţie. De aceea, lucrăm în prezent la îmbunătăţirea sistemului de control al arieratelor, pentru a sista, în primul rând, creşterea volumului datoriilor către companii".
Reprezentanţii Fondului văd două soluţii pentru reducerea arieratelor, respectiv stoparea volumului de arierate noi precum şi plata celor vechi.
"Să sistăm avansul arieratelor noi înseamnă să schimbăm complet sistemul care a permis majorarea lor şi putem spune deja că au avut loc progrese în acest sens. Pentru a doua situaţie, am cerut să fie puşi deja deoparte două miliarde lei, pentru al treilea trimestru, cu scopul de a plăti o parte din ele", ne-a explicat şeful misiunii FMI în România.
Calendarul privind ţintele de arierate negociat cu FMI în luna februarie stabilea reducerea stocului până la 1,27 miliarde lei la finele lui martie, la 1,09 miliarde lei la jumătatea anului, 810 milioane lei după primele nouă luni şi 480 milioane lei la sfârşitul anului.
Arieratele la buget trebuie eliminate în totalitate până la finele lunii aprilie 2011, când este stabilită şi închiderea programului cu FMI.
Citiţi în ediţia de mâine interviul integral acordat, în exclusivitate, de Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI, cititorilor ziarului BURSA.