EXCLUSIV: ÎN TIMP CE SUDUL ŢĂRII ESTE SUB APE, Staţiile de pompare, în pană de curent din lipsa banilor

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Companii / 8 martie 2010

Staţiile de pompare, în pană de curent din lipsa banilor

Cod roşu la ANIF: Banii de la buget pentru energie, consumaţi în primele două luni

Doar jumătate din staţiile de pompare au fost pornite, nu toate la capacitate maximă

Diguri nereparate de la inundaţiile din 2006, rupte de ape

Alţi bani întârzie să apară pentru că bugetul ANIF pe 2010 nu a fost aprobat

În timp ce zona de Sud a ţării cade pradă inundaţiilor, mii de hectare de teren agricol fiind sub ape, Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare (ANIF) (n.r. instituţia responsabilă cu lucrările de desecare, drenaj şi amenajări împotriva inundaţiilor) a rămas fără bani pentru intervenţii.

În urma precipitaţiilor abundente şi a topirii bruşte a zăpezii, Dunărea şi alte râuri inferioare stau să iasă din matcă. Pentru cetăţenii din sudul ţării, ale căror agoniseli sunt în pericol, prognozele hidrologilor sunt dintre cele mai pesimiste: codurile galben şi portocaliu ţin capul de afiş al buletinelor de ştiri.

Pentru situaţia de la ANIF, însă, hidrologii ar trebui să declare Cod roşu: Administraţia nu are, încă, după două luni cu probleme, bugetul aprobat pe 2010, acesta fiind în lucru la ministerul de Finanţe, după cum ne-au declarat reprezentanţii ANIF.

Asta în condiţiile în care suma alocată de la bugetul de stat pentru energie, pentru întreg anul, a fost consumată în primele două luni, se arată într-un document oficial, intrat în posesia noastră, ce prezintă situaţia inundaţiilor pentru Ministerul Agriculturii.

"Din cauza consumurilor foarte mari de energie ca urmare a funcţionării la întreaga capacitate a staţiilor de pompare de evacuare (chiar şi în orele de vârf de sarcină) în primele două ale anului s-a consumat suma alocată de la bugetul de stat pentru energie pentru întreg anul", spune Cornel Popa, directorul general al ANIF, în documentul citat.

Mai mult decât atât, bugetul de energie a fost consumat doar de către 355 de staţii de pompare - care nu au funcţionat toate la capacitate maximă - dintr-un total de 742 de staţii. Deci banii au fost cheltuiţi doar cu jumătate de staţii. Oare ce s-ar fi întâmplat dacă era necesară pornirea tuturor la capacitate maximă? Banii ajungeau doar pentru câteva zile?

Astfel, staţiile care ar trebui să tragă apa în exces nu o mai pot face în condiţiile actuale, aşezările omeneşti şi culturile agricole riscând să rămână la mila naturii.

De asemenea, în timp ce în bazinele râurilor interioare cât şi în bazinul superior al Dunării s-au produs creşteri rapide ale debitelor, o parte din incintele îndiguite de pe raza teritorială a sucursalelor ANIF au intrat în faza de apărare.

Mai grav, autorităţile noastre nu au reparat, în unele cazuri, breşele formate în digurile de apărare ce s-au format în urma inundaţiilor din 2006.

Un exemplu în acest sens este în zona sucursalei teritoriale Dunăre-Olt a ANIF. Aici, digul de apărare a cedat, iar Dunărea a pătruns prin breşa formată în zona Ciupeceni-Desa (punctul Duvalmu) şi a inundat o suprafaţă de 70 de hectare de păşune şi 50 de hectare de ogor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb