Istorie, cultură, civilizaţie, religie, arhitectură sunt câteva cuvinte prin care am putea descrie Konya - cel mai mare oraş industrial din Turcia şi al cincilea cel mai mare oraş turcesc din punct de vedere al populaţiei, cu aproape 10.000 de locuitori. Cunoscută ca fiind o zonă liniştită, Konya a fost, în secolul al XIII-lea, capitala Imperiului Musulman Selgiuk. Oraşul este cunoscut datorită poetului islamic Mevlana Rumi, o personalitate cu o puternică influenţă asupra locuitorilor din zonă. Iubitorii de cultură şi religie se pot delecta aici cu o mulţime de moschei, biserici şi muzee spectaculoase.
În cadrul unui press trip restrâns cu jurnalişti din mai multe ţări, organizat de Agenţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului din Turcia, m-am putut bucura, în calitate de unic reprezentant al presei din România, de câteva dintre edificiile din Konya.
• Muzeul Mevlana - locul în care erau educaţi călugării musulmani
Muzeul Mevlana este unul dintre cele mai mari muzee şi al doilea cel mai vizitat obiectiv turistic din Turcia, după cum ne-a spus ghidul nostru Mehmet Donmez. Mevlana înseamnă stăpânul nostru, iar numele muzeului este dat de faptul că, în interiorul masoleului, se află mormântul poetului islamic Rumi Mevlana. Mausoleul era locul în care dervişii (călugării musulmani) erau educaţi de Mevlana, stăpânul lor.
În interiorul muzeului se află, pe lângă sarcofagul lui Mevlana, o colecţie impresionantă de covoare pentru rugăciune, numeroase turbane, inscripţii şi picturi, copii ale Coranului, cărţile de poezie ale lui Mevlana, scene reprezentative ale educaţiei date de Mevlana dervişilor rotitori (cunoscuţi pentru piruetele graţioase şi elegante) şi o cutie în care se află o parte din trupul lui Mevlana.
Muzeul Mevlana este un loc special în care poti retrăi fiecare moment din viaţa unui derviş rotitor, să cunoşti stilul de viaţă din aceea perioadă şi să afli istoria evenimentelor din partea locului. Mevlana este o oază de linişte cu o bogată încărcătură istorică, ce îţi deschide sufletul şi mintea încă de la primul pas făcut în muzeu.
• Viaţa oamenilor care s-au stabilit în câmpia Konya în urmă cu 9000 de ani - la situl neolitic Çatalhöyuk
Situl neolitic Çatalhöyuk este situat pe podişul Anatoliei de Sud şi se întinde pe o suprafaţă de 37 de hectare. Aşezarea este un proto-oraş, unul dintre pionierii oraşelor contemporane. A fost locuit între anii 7100 î.Hr. şi 5500 î.Hr. Çatalhöyuk a fost, de asemenea, unul dintre mega-siturile perioadei, iar în perioada cea mai aglomerată a aşezării, trei până la opt mii de oameni locuiau în casele minuscule din cărămidă. Viaţa în Çatalhöyuk a continuat timp de 1600 de ani fără întrerupere, iar aici toţi erau egali - oamenii care locuiau în case din cărămidă de pământ de dimensiuni similare, care intrau prin trape de pe acoperiş şi care îşi îngropau morţii sub casele lor. În timp ce vânau din împrejurimi, locuitorii se ocupau şi cu agricultura şi creşterea animalelor, fiind prima civilizaţie care a domesticit animalele. În 6700-600 î.Hr. Çatalhöyuk a fost abandonat din motive care nu au fost încă descoperite, cum ar fi schimbările climatice, epuizarea resurselor şi suprapopularea. Unii dintre locuitorii săi s-au mutat în aşezările învecinate, în timp ce alţii au migrat către Regiunea Marmara şi Europa, unde au pus bazele primelor aşezări agricole.
Printre altele, expoziţia prezentată la muzeu este o călătorie în timp, în care sunt dezvăluite metodele ştiinţifice folosite pentru a descoperi misterele vieţii la Çatalhöyuk. În timp ce, în prezent, o lume fără electricitate, telefon sau internet depăşeşte imaginaţia, descoperirile din acest muzeu pun în lumină stilurile de viaţă şi valorile oamenilor din Çatalhöyuk, care s-au stabilit în câmpia Konya în urmă cu 9000 de ani.
Situl cuprinde şi picturi murale, sculpturi, simboluri ale stilului de viaţă neolitic. Movila este situată la 52 de km de Konya şi reprezintă prima aşezare descoperită în anul 1958, iar din anul 2012 a fost inclusă în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Acesta este cel mai mare şi cel mai bine conservat sit neolitic găsit până în prezent.
• Konyanuma Panorama - unul dintre cele mai mari muzee panoramice din Turcia
Muzeul Konyanuma Panorama este unul dintre cele mai mari muzee panoramice din Turcia. Aici este prezentată viaţa socială a culturii Konya şi Mevlevi din secolul al XIII-lea. Complexul este construit în conformitate cu arta tradiţională islamică turcească, cu o secţiune interioară impresionantă de picturi în ulei care înfăţişează viaţa lui Mevlana Celaleddin Rumi, precum şi o zonă deschisă, unde sunt expuse exemple de machete ale caselor Mevlevi din întreaga lume, începând cu secolul XIX-lea. Moscheea Alaaddin, Mănăstirea Eflatun, Bazarul Bedesten, o serie de moschei şi hanurile magnifice, sunt doar câteva dintre exponatele complet realistice prezentate la muzeu. Panoramele variază în funcţie de temele pe care le aleg, de ţările în care se află, de caracteristicile lor structurale şi de mesajele sociale pe care doresc să le transmită.
Muzeul Panorama are multe detalii precum medrese istorice, moschei, ziduri, soldaţi, sultani, multe sculpturi din diferite naţiuni. De asemenea, există şi mai multe picturi care povestesc despre viaţa lui Rumi şi a familiei sale, evenimentele de seamă care au contribuit la Konya de astăzi.
Încă de la intrarea în muzeu şi până la finalul vizitei, se simte suflul istoriei şi al culturii, acesta fiind datatât de tablourile sugestive ale lui Mevlana Rumi şi de scenele evenimentelor istorice, cât şi de numeroasele machete ale aşezărilor, moscheelor şi construcţiilor reprezentative din întreaga lume.
• Grădina cu fluturi tropicali - un loc de basm
Grădina cu fluturi tropicali este cel mai propice loc unde fluturii pot trăi, aceştia fiind foarte sensibili la climă. Cu o suprafaţă de 1600 de metri pătraţi, grădina este cea mai întinsă zonă din Europa în care fluturii pot zbura. Vizitatorii se pot bucura de peste 1600 de fluturi, din 15 specii diferite. Pe lângă numeroasele categorii de fluturi se regăsesc şi 20.000 de specii de plante care creează un ambient de basm.
Clădirea este acoperită cu sticlă, deoarece climatul tropical de aproximativ 26-29 de grade celsius şi o umiditate de aproximativ 80% trebuie menţinute pentru ca fluturii şi plantele să supravieţuiască. În interiorul grădinii se află şi insecte, larve şi alte specii de vietăţi, precum şi căsuţe reprezentative ale diverselor insecte zburătoare.
Grădina cu fluturi tropicali este locul în care poveştile şi visele pot deveni realitate.
• Biserica Aya-Elena funcţionează doar ca muzeu
Biserica Aya-Elena este una dintre primele biserici construite în Anatolia, aceasta fiind ridicată în anul 327 şi reprezentând un centru important al perioadei creştine timpurii. Scurta istorie a acestei biserici o are la bază pe mama împăratului bizantin Constantin, Helena, care în anul 327 d.Hr. a trecut prin Konya, în drum spre Ierusalim, pentru pelerinaj, iar acolo a descoperit templele sculptate ale primelor epoci creştine. Astfel, Helena, a decis să construiască un templu pentru creştini în Sile. Aşa a luat naştere biserica Aya-Elena, care a fost reparată şi întreţinută timp de secole.
Biserica a fost construită din piatră netedă cioplită, iar în interiorul acesteia cel mai important este scaunul de propăvăduire din lemn, asemănător unui tron, cu varful decorat. Imaginile pictate pe pereţii bisericii reprezintă o adevărată operă de artă.
Există şi imagini cu Hristos, cu Fecioara Maria şi cu apostoli pe locurile de trecere ale domurilor. Biserica bizantină funcţionează acum doar ca muzeu şi are aproximativ 3000 de vizitatori anual, care vin aici pentru arhitectura şi stilul islamic din perioada neolitică, după cum ne-a spus ghidul nostru Mehmet Donmez.
• Festivalul Internaţional de Muzică Mistică - organizat anual, de aproape două decenii
Festivalul Internaţional de Muzică Mistică, organizat în fiecare an începând din 2004 de către Direcţia Provincială de Cultură şi Turism a Guvernaţiei Konya, are loc în perioada 22-30 septembrie. Tradiţionalul festival, ocazie în care a fost organizat şi press tripul nostru, expune muzica sufită sau mistică religioasă şi oferă intrare liberă tuturor doritorilor. Concertele sunt susţinute la Centrul Cultural Mevlana al Municipiului Metropolitan Konya.
Festivalul Internaţional de Muzică Mistică Konya este organizat în cadrul Evenimentelor Aniversare a Naşterii lui Mevlana şi este considerat cel mai respectat festival în domeniul muzicii mistice din lume. Programul acestui festival este unul de comemorare pentru iubirea nelimitată a lui Mevlana, care nu poate fi exprimată în cuvinte, dar şi toleranţa sa care îmbrăţişează întreaga umanitate. Festivalul Internaţional de Muzică Mistică Konya a devenit punctul de întâlnire al muzicii mistice din diverse părţi ale lumii şi introduce diferite credinţe şi culturi, datorită muzicii sale mistice şi puterii muzicii, a cărei popularitate creşte pe zi ce trece în întreaga lume. Festivalul îşi propune să introducă muzica tradiţională, care este din ce în ce mai populară în întreaga lume, şi să ofere un mediu cultural în care această muzică să poată fi expusă păstrând structura şi caracteristicile autentice ale locuitorilor din Konya.
1. Arheolog
(mesaj trimis de Sorin în data de 10.10.2023, 22:55)
Mi-a placut acest tip de articol, idee buna de calatorie, nu asa mainstream ca si alte destinatii din turcia.