EXCLUSIVITATE EXCELENŢA SA, DAN BEN-ELIEZER, AMBASADORUL ISRAELULUI: "Dacă nu vor lua măsuri, tot mai multe state se vor trezi cu terorismul la uşă"

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Internaţional / 28 iulie 2014

"Dacă nu vor lua măsuri, tot mai multe state se vor trezi cu terorismul la uşă"

"Fără sistemul de interceptare a rachetelor, numărul victimelor din Israel ar fi fost triplu"

"Hamas vrea să demonstreze că îşi merită locul în clubul teroriştilor"

"Iran este unul dintre finanţatorii şi furnizorii de armament ai grupării teroriste Hamas"

Excelenţa Sa, domnul Dan Ben-Eliezer, Ambasadorul Israelului la Bucureşti, a declarat, într-un interviu pentru ziarul BURSA: "Dacă nu va fi oprit, Hamas va continua să îşi dezvolte capabilităţile pentru mega-atacuri teroriste, dar pentru acest proces avem nevoie de parteneri puternici. Această luptă din Fâşia Gaza este pentru combaterea unei organizaţii teroriste. Cred că, înainte de toate, regiunea trebuie demilitarizată şi să ne asigurăm că toate entităţile teroriste dispar". Domnia sa apreciază că acuzaţiile ambasadorului iranian cu privire la crimele de război comise de Israel împotriva palestinienilor sunt false şi atrage atenţia că Iran este unul dintre finanţatorii şi furnizorii de armament ai grupării teroriste Hamas. Excelenţa Sa consideră că o pace sustenabilă poate fi obţinută în Gaza, cu condiţia să nu fie abuzată de Hamas.

Reporter: Care este opinia dumneavoastră cu privire la conflictul actual dintre Israel şi Hamas?

Dan Ben-Eliezer: În timpul conflictului anterior, din 2012, doar o mică parte a populaţiei din Israel era terorizată de rachete lansate din Fâşia Gaza, atacurile Hamas fiind concentrate pe zona de sud. În schimb, în actualul conflict de la sfârşitul lunii iunie nu doar viaţa oamenilor din acea regiune a devenit insuportabilă, deoarece miile de rachete care zburau spre Israel au atins, de această dată, nu doar sudul ţării, ci şi Tel-Aviv, Ierusalim şi localităţi până în nord.

Pot spune că 40% din populaţia Israelului este sub ameninţarea constantă a rachetelor. Începând cu 8 iulie (data începerii operaţiunii "Muchia de Protecţie"), Hamas şi acoliţii săi au lansat peste 2.293 de rachete în Israel, o medie de 140/zi. Este insuportabil şi este dreptul Israelului să se apere, aşa cum este dreptul fiecărei ţări să protejeze securitatea cetăţenilor săi. Astfel, am început operaţiunea militară în Gaza, după ce toate eforturile noastre de aplanare a conflictului au eşuat. Am făcut acest pas pentru a opri lansarea rachetelor către Israel şi pentru a distruge infrastructura teroristă a Hamas.

Israel a reuşit să dezvolte o tehnologie de ultimă generaţie, sistemul "Iron Dome" de interceptare a rachetelor, iar acest sistem a reuşit să blocheze o mulţime de atacuri aeriene, dar, cu toate acestea, un număr semnificativ de rachete au căzut în Israel, peste case, şcoli sau grădiniţe. De asemenea, am investit într-un sistem care să alerteze din timp populaţia în privinţa unui bombardament şi am dezvoltat o reţea de adăposturi. Însă oamenii au foarte puţin timp să ajungă la aceste adăposturi după anunţurile care vin prin staţiile radio şi este o adevărată nebunie în acele momente. Populaţia israeliană suferă adevărate traume emoţionale cumplite. Imaginaţi-vă copiii care trebuie să alerge tot timpul până la adăpost. Din fericire, nu am avut foarte multe victime, dar ce s-ar fi întâmplat dacă nu aveam această tehnologie? Dacă Israel nu ar fi avut grijă de propriii cetăţeni prin sistemul de avertizare şi "Iron Dome", numărul victimelor ar fi fost foarte mare.

Însă, după toate eforturile noastre de oprire a conflictului, după toate nopţile de coşmar în care am încercat să ne apărăm cetăţenii, atacurile Hamas nu s-au oprit. De aceea, Guvernul a hotărât că este cazul pentru a doua fază a operaţiunii, respectiv ofensiva terestră. Un lucru important la această a doua etapă a operaţiunii este că am reuşit să descoperim, pe lângă lansatoarele de rachete, şi pericolul unui terorism la scară largă existent împotriva cetăţenilor noştri.

În Fâşia Gaza, există două tipuri de oameni: cei care trăiesc deasupra pământului (viaţa "superioară") şi cei care trăiesc în tuneluri subterane (viaţa "inferioară"). Există o reţea teroristă de tuneluri. Aceste tuneluri ale terorii încep din Fâşia Gaza şi ajung în Israel, momentan doar sub oraşele de la graniţa cu Gaza sau în apropierea acestora. În aceste tuneluri au fost găsite cătuşe şi droguri tranchilizante, dovadă că intenţia teroriştilor era să pătrundă în sate şi orase şi să ia ostatici israelieni.

Vă pot spune că, până acum, am descoperit 31 de astfel de tuneluri teroriste şi am distrus nouă, dar asta s-a produs doar prin operaţiunea terestră. Lungimea medie a unui tunel este de aproximativ 1,5 - 2 kilometri, iar pentru o astfel de construcţie ai nevoie de aproximativ 500 de tone de ciment şi peste un an pentru finalizarea ei. Trebuie să ai şi tehnologie, deci nu este chiar aşa de simplu, pentru că ai nevoie de electricitate şi telecomunicaţii subterane. În loc să risipească cimentul pe tuneluri pentru atacuri împotriva Israelului, Hamas ar putea să-l folosească pentru construirea de şcoli, grădiniţe şi alte construcţii pentru beneficiul populaţiei, inclusiv adăposturi. Teroriştii nu se gândesc la bunăstarea populaţiei din Gaza, ci doar la cum să-şi atingă scopurile cinice. Pentru a arăta absurdul acestei situaţii, teroriştii au atacat cu rachete chiar şi Ashkelon, aflat la 30 km sud de Tel-Aviv, care alimentează cu electricitate Fâşia Gaza.

Trebuie să precizez că acţiunile teroriste ale Hamas sunt crime de război împotriva propriei populaţii. În ciuda tuturor eforturilor noastre de minimizare a numărului victimelor, lor nu le pasă de proprii cetăţeni şi, mai mult, îi obligă să nu plece din clădirile despre care se ştie că urmează să fie atacate. Pe militanţii Hamas îi preocupă doar dezvoltarea propriei infrastructuri teroriste, dar nouă ne pasă de suferinţa civililor din Gaza şi nu vrem ca aceştia să fie răniţi. Chiar înainte de începutul conflictului, unii dintre ei veneau să se trateze la spitalele din Israel. Există şi palestinieni care s-au săturat de Hamas şi care dau vina pe organizaţie pentru ceea ce li se întâmplă. Numai recent, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a făcut o declaraţie care arată că în două şcoli din Gaza au fost găsite rachete, iar oficialul a precizat că această situaţie este scandaloasă şi regretabilă.

Aş dori să subliniez faptul că în timpul operaţiunii am avut o propunere de pace elaborată de Egipt, acceptată de Israel, dar refuzată de Hamas. Toată lumea vrea pace, inclusiv Liga Arabă şi statele vestice, dar Hamas a continuat seria violenţelor. Au fost chiar şi două propuneri de armistiţii umanitare pe care Hamas de asemenea le-a refuzat. În acest moment, sunt noi discuţii pentru încetarea focului şi s-a vorbit despre o "pauză", pe care se pare că Hamas o va lua în considerare.

Reporter: Care credeţi că sunt cauzele acestui conflict?

Dan Ben-Eliezer: Răspunsul este foarte simplu şi poate fi regăsit în Carta Hamas, care cere distrugerea Israelului. În continuare, voi reproduce câteva fragmente din acest document: "Israel va exista şi va continua să existe până când Islamismul îl va distruge, aşa cum i-a distrus şi pe alţii înainte. Nu există niciun răspuns pentru problemele Palestinei cu excepţia Jihadului (Războiul Sfânt). Profetul, pe care Allah să-l binecuvânteze şi să-l mântuiască, a zis: < Ziua Judecăţii nu va veni până când Musulmanii nu se vor lupta cu Evreii (şi îi vor omorî), când Evreii se vor ascunde după pietre şi copaci >".

Dacă vrem să găsim rădăcinile acestui conflict, trebuie să pornim de la acest document.

În 2005, Israel a evacuat Fâşia Gaza printr-o decizie unilaterală a prim-ministrului Ariel Sharon. A fost un pas curajos la acea vreme. Tot atunci au fost evacuate şi patru oraşe din Cisiordania. Ideea a fost să arătăm că Israel chiar vrea să promoveze pacea în rândul populaţiei de acolo. Fâşia Gaza este, însă, încă de atunci dominată de terorism, iar din anul 2007, Hamas a preluat puterea cu forţa de la Fatah (n.r. acronim pentru Mişcarea Naţională pentru Eliberarea Palestinei). Acum, Gaza este o bază pentru acte teroriste împotriva Israelului. Hamas este o organizaţie teroristă nu doar pentru că aşa o definim noi, ci şi pentru că este pe lista organizaţiilor teroriste a Uniunii Europene, dar este percepută astfel şi de ţări precum Statele Unite ale Americii, Canada, Japonia. Chiar şi Egipt asociază Hamas cu activităţi teroriste.

Cetăţenii israelieni au fost şi sunt ţintele actelor de terorism ale Hamas. Ultima rundă de violenţe a fost în 2012 şi atunci a fost un aranjament mediat de Egipt, cu aprobarea Statelor Unite, pentru încetarea focului. De atunci şi până acum, situaţia geo-politică s-a schimbat. În tot acest timp, Hamas şi-a acordat răgazul necesar pentru a-şi întări poziţia politică şi, pe termen lung, aspiră chiar la ideea de a controla şi Cisiordania şi instituţiile palestiniene.

Aş dori să adaug fapul că "Cvartetul pentru Orientul Mijlociu" (ONU, SUA, UE, Rusia) a cerut Hamas să respecte trei condiţii, respectiv să recunoască Israel, să oprească agresiunile împotriva Israelului şi să respecte vechile înţelegeri care au fost semnate între Autoritatea Palestiniană şi Israel. Însă Hamas nu le acceptă.

Reporter: Cine finanţează Hamas?

Dan Ben-Eliezer: Referitor la finanţarea Hamas, vă pot spune că principalul lor sponsor cu armamament şi financiar este Iran. După cum ştiţi, Hamas are două aripi, cea politică şi cea militară. În ultimii ani, şi-au îmbunătăţit capacităţile ofensive, armamentul, rachetele, iar asta s-a întâmplat cu sprijinul Iranului, fie că a fost vorba despre pregătire militară, fie despre tehnologia furnizată, care le-a perfecţionat metodele de construire a rachetelor proprii. De asemenea, au făcut contrabandă cu rachete iraniene cu rază mare de acţiune. Spre exemplu, la precedenta serie de violenţe, din 2012, ayatollahul Ali Khamenei, liderul spiritual al Iranului, a spus că trebuie să fie furnizate arme Cisiordaniei, ca în cazul Fâşiei Gaza, şi a cerut distrugerea Israelului. Totodată, Ramadan Shallah, secretarul general al Jihadului Islamic Palestinian, a recunoscut că Iran a pus la dispoziţie toată asistenţa şi sprijinul său. De asemenea, Hamas mai primeşte finanţare şi de la Qatar şi Turcia, unde are şi reprezentanţe. Fiecare ţară are motivele ei. Nu o să intru în amănunte şi nu o să comentez politicile externe ale acestora. De asemenea, mai sunt şi oameni foarte bogaţi care susţin financiar Hamas. Se poate ca scopurile lor să fie bune, dar Hamas abuzează de aceste fonduri.

Reporter: Ambasadorul iranian la Bucureşti a declarat că atacurile israeliene sunt crime de război împotriva populaţiei palestiniene. Cum comentaţi această afirmaţie?

Dan Ben-Eliezer: V-am spus deja de ce Hamas este responsabilă de crime de război, pentru că îi foloseşte pe palestinieni drept "scuturi umane". Referitor la declaraţia colegului meu, vă sugerez să vă uitaţi atent la ce a făcut Iran, oferind armament, şi poate că ei ar trebui să fie acuzaţi de aceste crime de război împotriva palestinienilor.

Acesta este un război asimetric, între un stat şi o organizaţie teroristă, iar lupta din Fâşia Gaza este pentru combaterea unei organizaţii teroriste. Organizaţiile de acest fel nu ţin cont de niciun fel de lege când vine vorba de război. În primul rând, în cazul unor astfel de conflicte, părţile implicate trebuie să se asigure că actele militare vor afecta o parte cât mai mică din populaţia civilă. În al doilea rând, trebuie făcută o deosebire clară între ţintele militare şi civili. Însă Hamas nu procedează aşa.

Atacurile aeriene ale armatei noastre vizează precis anumite ţinte teroriste, centre de comandă ale teroriştilor, locuri de lansare ale rachetelor şi infrastructuri teroriste. Iar aceste atacuri sunt lansate după ce cetăţenii din Gaza sunt avertizaţi, prin telefon sau SMS, că trebuie să părăsească acele clădiri care urmează să fie bombardate. Dorinţa noastră este să atacăm doar acele puncte din care se lansează atacuri asupra propriei noastre populaţii. Dar, aşa cum am spus, Hamas îşi conduce atacurile teroriste din locuri dens populate şi face tot posibilul să convingă civilii din Gaza să nu părăsească zona.

Reporter: Aţi spus că lupta din Gaza este lupta statului împotriva unei organizaţiei teroriste. V-aţi referit doar la Israel sau la totalitatea statelor?

Dan Ben-Eliezer: Cu siguranţă, asta este o problemă cu care se confruntă lumea la momentul actual, respectiv lupta cu terorismul. Chiar dacă unele state nu sunt îngrijorate, s-ar putea ca, într-o zi, islamismul radical să le bată la uşă.

Dacă vorbim despre Hamas, ei sunt doar o mică parte din această mare familie a terorismului. În Orientul Mijlociu, în spatele organizaţiilor radicale islamiste există multe altele şi mai radicale. În afară de Hamas, există salafiştii şi jihadiştii, aceştia din urmă fiind sponsorizaţi de Al-Qaeda. Diferenţa dintre Hamas şi Al-Qaeda este foarte simplă: militanţii Hamas sunt radicalişti, dar cred în ideea de graniţe ale statelor. De cealaltă parte, jihadiştii nu cred în graniţele politice şi consideră că Hamas este o forţă moderată. Şi cred că Hamas vrea să demonstreze că la rândul său este o mişcare radicală.

De asemenea, există astăzi o mare ameninţare, cea a luptătorilor străini din Europa. Aceştia sunt recrutaţi, antrenaţi în Libia şi intră în rândul jihadiştilor în Siria, iar mai apoi se întorc în Europa, realizându-se astfel un export al terorismului. Este un pericol foarte mare, pentru că aceşti luptători vin înapoi cu o serie de abilităţi şi ideologii noi.

Reporter: Care credeţi că sunt soluţiile pentru pace în Fâşia Gaza?

Dan Ben-Eliezer: Cred că, înainte de toate, trebuie să demilitarizăm Fâşia Gaza şi să ne asigurăm că dispar toate entităţile teroriste. De asemenea, zona ar trebui monitorizată şi controlată, iar acest mecanism să fie bine pus la punct, astfel încât Hamas să nu mai abuzeze de un armistiţiu pentru a avea posibilitatea de a îşi dezvolta capabilităţile pentru noi mega-atacuri teroriste. Iar pentru a realiza acest proces, avem nevoie de parteneri internaţionali puternici. Nu exclud ideea ca acum să fie momentul potrivit pentru Abu Mazen, preşedintele Autorităţii Palestiniene, să îşi întărească prezenţa în Fâşia Gaza.

O pace permanentă în Gaza ar fi un lucru foarte bun, dar cred că trebuie să urmărim să obţinem o pace sustenabilă, care să poată fi menţinută, fără să fie abuzată.

Reporter: Vă mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. E frumos ca s-au publicat interviuri atat cu ambasadorul Iranului cât şi cu cel al Israelului, dar ambele nu indica decat o mare lipsă de flexibilitate din partea celor doua state.... o sa vedem rezolutie pasnica a conflictului cand " Vor zbura porcii"

    1. Din pacate, noi privim acest conflict din afara si avem tendinta de a condamna Israelul pentru toate aceste crime, de care de fapt se fac responsabile direct Hamasul. Terorismul este o amenintare nu doar la adresa Israelului ci si la adresa valorilor occidentale, a culturii si civilizatiei europene. Intr-o buna zi ne vom trezi noi victime ale acestor ideologii primitive si barbare. E timpul sa luam atitudine daca vrem ca si copiii nostri sa beneficieze de acelasi confort pe care noi il avem in prezent. Nu stiu care este solutia la acest conflict. Este doar o aparenta ca lumea islamica este in razboi cu evreii. Dupa ce se vor satura de ei vor urma razboaiele impotriva crestinatatii si a tuturor celor care nu se supun islamului.

      Parerea mea este ca Israelul trebuie oprit prin orice mijloace din ceeace face acum, adica omoara Palestinieni. Este o diferenta uriasa de forte intre Israel (cu acordul tacit al SUA) si Hamas. Uitati-va la cati morti sunt intr-o tabara si cati in cealalta ca sa vedeti exact ce face Israelul acolo. Peste 1500 morti la Palestinieni si vreo 20 la Israel. Asta spune multe. Restul e propaganda.

      Israelul trebuie sa se apere!Inteleg ca Sunteti un mare "prieten",dar nu suntem dispusi sa fim lichidati.Nici hitler si antonescu nu au reusit.Never again!

      Aveți dreptate nu 100%, ci !1000%

      Cati israelieni ar trebui sa moara ca sa fiti multumit ? Acum 2000 de ani a murit un evreu, repet, 1 (unu) evreu, pe numele lui Iisus... si s-a nascut religia pe care o aveti si dv, presupun... Ce ziceti de asta ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb