EXCLUSIVITATE - INTERVIU CU EXCELENŢA SA, DOMNUL HAMID MOAYYER, AMBASADORUL REPUBLICII ISLAMICE IRAN ÎN ROMÂNIA: "Arabia Saudită a creat terorismul la nivel mondial"

Au consemnat TATIANA MIU şi ANCUŢA STANCIU
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 ianuarie 2016

"Arabia Saudită a creat terorismul la nivel mondial"

"Dacă Arabia Saudită va fi sprijinită în continuare de puterile occidentale, pot apărea probleme mari, nu doar în regiune, ci şi la nivel mondial"

"Este posibil ca, în numai un an şi jumătate, criza siriană să fie rezolvată"

Petrolul iranian ar putea reintra pe piaţa mondială în două săptămâni

Diplomaţii europeni, grăbiţi să-şi rezerve "un loc la masă" pentru cooperarea cu Teheranul

Relaţiile diplomatice şi economice dintre Arabia Saudită şi Iran au fost rupte, acum o săptămână, după executarea, de către regatul saudit, a clericului şiit Nimr al-Nimr. Evenimentul a creat reacţii negative din partea puterilor şiite din regiune, mai ales din partea Iranului.

Rând pe rând, state din regiune s-au aliat fie cu Iranul, fie cu Arabia Saudită.

Analiştii consideră că tensiunile din Orientul Mijlociu ar putea degenera într-un conflict de amploare în regiune şi chiar pe plan mondial.

Excelenţa Sa, domnul Hamid Moayyer, ambasador al Republicii Islamice Iran în România, a avut amabilitatea să ne povestească, într-un interviu, despre posibilele repercusiuni ale acestui eveniment, dar şi despre reintrarea Iranului în piaţa internaţională a petrolului.

Reporter: Care vor fi repercusiunile conflictului dintre Iran şi Arabia Saudită, la nivel mondial? Preţul petrolului ar putea fi afectat de efectele acestui eveniment?

Ambasador Hamid Moayyer: Da, preţul va fi afectat, dar nu atât de mult.

Din păcate, Arabia Saudită agravează tensiunile din regiune, respectiv Orientul Mijlociu. Dacă îi urmăriţi politica din ultimii ani, veţi vedea că nu a contribuit la procesul de pace din regiune. În fiecare zi, creează mai multe probleme, în timp ce Republica Islamică Iran nu a urmărit niciodată o astfel de politică. Ne dorim să aducem pacea în regiune, suntem o insulă de pace şi stabilitate în această situaţie haotică din Orientul Mijlociu.

Reporter: De ce ar dori Arabia Saudită să creeze conflicte în regiune?

Ambasador Hamid Moayyer: În special după venirea la putere a noilor lideri saudiţi, statul lor suferă de pe urma problemelor interne. Să îl numim un fel de "război civil" la nivelul conducerii Regatului, de care mulţi prinţi sunt nemulţumiţi şi doresc schimbarea acesteia. Aşadar, este vorba despre o chestiune internă. Din aceste cauze, nu vedem înţelepciune din partea leadership-ului saudit. Problema internă se propagă, din păcate, în exterior, prin susţinerea terorismului de către saudiţi. Arabia Saudită sprijină în continuare DAESH (n.r. gruparea jihadistă Stat Islamic), al-Nusra - în Siria, atât din punct de vedere financiar, cât şi prin armament şi trupe. Din cauză că vor să schimbe regimurile din alte ţări, precum Siria, liderii din Arabia Saudită au fost obligaţi să sprijine terorismul, împotriva guvernului legitim al lui Bashar al-Assad. Nu vom permite Arabiei Saudite să fie victorioasă în aplicarea acestui stil de politică, vom fi consecvenţi din acest punct de vedere!

Îi vom sfătui şi pe ei, şi pe susţinătorii lor din afara regiunii.

După cum am menţionat, nu există înţelepciune din partea conducerii saudite. Dacă aceasta va fi sprijinită în continuare de puterile occidentale, pot apărea probleme mari, nu doar în regiune, ci şi la nivel mondial. Trebuie să fim înţelepţi, pentru că multă lume apelează la Republica Islamică Iran să joace un rol mai important în păstrarea păcii din zonă şi se ştie că aceasta este politica noastră. Îi ajutăm în atingerea acestui ţel, oferind asistenţă, prin cooperarea noastră din conflictul sirian. O rezoluţie în acest sens a fost adoptată de Consiliul de Securitate. Să sperăm că problemele din Siria vor fi rezolvate în maximum un an şi jumătate.

Reporter: Este posibil ca, în numai un an şi jumătate, criza siriană să fie rezolvată?

Ambasador Hamid Moayyer: Da. În termen de 6 luni va fi creat un guvern extins, care să includă opoziţia şi membrii guvernului sirian, dar nu şi pe terorişti, bineînţeles - nu putem accepta prezenţa lor în guvern. După aceea, vor începe discuţiile despre o nouă Constituţie, iar apoi vor avea loc alegeri. Cu totul, ar trebui să dureze în jur de un an şi jumătate. După cum am mai menţionat, nu vom permite acestor tensiuni dintre Iran şi Arabia Saudită să producă şi mai multe efecte negative la nivel regional sau global. Dacă ei nu sunt înţelepţi, noi suntem, ne păstrăm calmul şi încercăm să îi sfătuim, cum am mai făcut.

Reporter: Aceste tensiuni ar putea escalada până la nivelul unui conflict în întreaga regiune? Statele din zonă s-au împărţit, deja, între cele două tabere...

Ambasador Hamid Moayyer: Nu sunt multe statele care urmează politica saudită din regiune. Poate că păstrează tăcerea din cauza banilor Arabiei Saudite, însă asta nu înseamnă că sunt interesate într-o astfel de politică. Desigur, unele ţări mai mici au urmat exemplul saudit, ca mai înainte, însă nu au făcut chiar tot ce le-a cerut Riadul (n.r. capitala Arabiei Saudite). Spre exemplu, numai Emiratele Arabe Unite au scăzut nivelul reprezentării diplomatice la Teheran, de la ambasador la însărcinat cu afaceri.

Bahrain, aflat sub ocupaţie saudită, a rupt relaţiile, însă celelalte state păstrează raporturi normale cu Iranul. Nu se poate spune că alte ţări vor fi atrase în vreun conflict sau împărţite pe tabere. Nu vom permite succesul unei asemenea politici în regiune.

Reporter: Ce ne puteţi spune despre strategia saudită în ceea ce priveşte preţul petrolului? Le este frică de intrarea Iranului pe piaţă?

Ambasador Hamid Moayyer: Din păcate, saudiţii nu au ascultat sfaturile celorlalţi, de a diminua nivelul producţiei de petrol, din cauza căreia au scăzut preţurile. Atunci au încercat să prejudicieze Iranul şi Rusia, însă acum au înţeles că ei au fost, de fapt, cei prejudiciaţi şi că situaţia lor este cea mai grea, faţă de celelalte state.

Au un deficit bugetar de aproximativ 100 miliarde dolari şi problemele din economie se fac simţite. Este dificil să facă faţă situaţiei, pentru că populaţia nu mai primeşte serviciile subvenţionate din partea guvernului, aşa cum o făcea în trecut. Serviciile sociale au ajuns foarte costisitoare, iar unele preţuri au crescut şi cu 80%. Aşadar, tot saudiţii au avut cel mai mult de pierdut din această politică.

Este posibil ca Iranul să reintre pe piaţă peste aproximativ două săptămâni, după ridicarea sancţiunilor. După acest eveniment, va creşte presiunea asupra saudiţilor, pentru că şi noi avem proprii parteneri comerciali tradiţionali.

Mulţi oficiali europeni au efectuat vizite în Iran - am primit nu mai puţin de 145 de delegaţii în urmă cu câteva luni, care s-au grăbit să-şi rezerve "un loc la masă" pentru cooperări viitoare. Situaţia Iranului este, bineînţeles, diferită faţă de cea a altor state din regiune. La noi sunt multe alte oportunităţi pentru investitori: în mine, industrie, agricultură.

Reporter: Din România aţi primit vizite?

Ambasador Hamid Moayyer: Încă nu. Era programată una în timpul vechiului guvern Ponta, însă, din păcate, în ultimul moment acesta a fost schimbat. Aşteptăm să vedem ce se va întâmpla cu noul cabinet.

Reporter: Cum va atrage Iranul clienţi din industria petrolieră internaţională? Va oferi condiţii mai avantajoase, va apela la un sistem de troc, petrol versus produse?

Ambasador Hamid Moayyer: S-a decis încheierea unor noi acorduri formale şi avem parteneri tradiţionali, dintre care unii aşteaptă doar ridicarea sancţiunilor pentru a primi petrol iranian. Nu avem nicio problemă în acest sens pe piaţă. Unele rafinării din ţările europene sunt gândite chiar pentru petrolul iranian.

Reporter: Ce ne puteţi spune despre executarea clericului şiit Nimr al-Nimr? Dacă era o persoană care lupta pentru drepturile omului, de ce a fost condamnat la moarte de autorităţile saudite?

Ambasador Hamid Moayyer: Era o persoană iubitoare de libertate, care ţinea discursuri pentru a atrage saudiţii - nu numai şiiţi, ci şi pe sunniţi, dintre care mulţi sunt nemulţumiţi de politicile Arabiei Saudite. După cum ştiţi, aceasta nu are un guvern democratic, iar unele segmente ale populaţiei, precum femeile, sunt private de anumite drepturi. Totuşi, au avut loc recent unele progrese.

Oricum, al-Nimr nu poate fi acuzat de acţiuni teroriste, el doar ţinea discursuri. A fost arestat în 2012, iar saudiţii au afirmat că urmează proceduri judiciare corecte, după care a fost anunţată condamnarea la moarte. A fost un moment surprinzător pentru toată lumea. Clerici importanţi din diferite ţări - Iran, Pakistan, Irak - au prevenit guvernul saudit să nu aplice sentinţa, pentru că este vorba de un lider foarte bun, "curat". Chiar şi unii lideri sunniţi din regiune au trimis mesaje de acest gen autorităţilor de la Riad, dar, din păcate, în această situaţie haotică din Orientul Mijlociu, l-au executat. Acest lucru a reprezentat un şoc pentru mulţi. S-a văzut, de sâmbăta trecută (n.r. 2 ianuarie) şi până acum, reacţia populaţiei, nu doar din regiune, ci şi din exterior. În Iran au avut loc proteste. De aceea am menţionat şi înainte că, din păcate, saudiţii agravează tensiunile din regiune. Se pare că ei văd în creşterea tensiunii continuarea vieţii şi că, prin aceste acţiuni, îşi vor putea continua politicile din zonă. Cu siguranţă, ei vor fi cei cu pierderile şi pagubele cele mai mari, pentru că nimeni din regiune sau din lume nu este mulţumit de această situaţie.

Arabia Saudită a creat terorismul la nivel mondial. DAESH este rezultatul politicii sale şi am văzut ce pagube devastatoare poate produce. Toată lumea se teme acum de activităţile grupării. Dacă ceilalţi sunt nemulţumiţi de această situaţie - şi cu siguranţă sunt - nu pot permite ca saudiţii să continue politica aceasta. Dacă nu au apărut acţiuni mai energice este, din păcate, din cauza banilor Arabiei Saudite. Oamenii pot fi mituiţi să nu-i conteste şi să păstreze tăcerea. Încetul cu încetul, această situaţie se va schimba, suntem siguri de asta şi suntem dispuşi să cooperăm cu oricine doreşte pacea şi stabilitatea în regiune. Nu doar în ceea ce priveşte problema siriană, ci şi în Yemen. Considerăm că atacul saudit asupra acestui stat a creat, din nou, oportunităţi pentru terorişti. Atunci când ucizi oameni nevinovaţi, produci, automat, mai mulţi terorişti. Saudiţii continuă bombardamentele asupra nevinovaţilor din această ţară foarte săracă şi distrug totul. Pentru ce? Pentru nimic! După 10 luni de bombardamente asupra Yemenului, ce au avut de câştigat?

Reporter: Dacă nu au avut nimic de câştigat, care este motivaţia din spatele acestor acţiuni?

Ambasador Hamid Moayyer: După cum am menţionat, saudiţii nu urmăresc decât să creeze probleme şi să crească tensiunile din regiune. Poţi schimba un guvern cu forţa? Dacă ar fi avut succes în Siria, puteau avea şi în Yemen. Dar nu vor reuşi nici într-un caz, nici în celălalt decât să ucidă oameni nevinovaţi. Astfel, creează şi mai mulţi terorişti. Acest lucru este foarte important, că saudiţii sunt adevăraţi "producători de terorişti" la nivel mondial şi trebuie neapărat opriţi prin reacţia comunităţii internaţionale.

Reporter: Statele Unite, un aliat al Arabiei Saudite, a păstrat, până acum, tăcerea. Şi-au schimbat puţin atitudinea faţă de Riad şi insistă că problemele dintre Iran şi Arabia Saudită trebuie rezolvate de cele două părţi implicate.

Ambasador Hamid Moayyer: Şi noi considerăm că problemele ar trebui rezolvate în mod amical. Sunt două state importante din regiune, iar conflictul dintre ele poate afecta toată regiunea. Nu ne dorim îndeplinirea acestui scenariu şi nu vom permite o victorie a politicii saudite periculoase. Suntem pregătiţi să cooperăm cu oricine doreşte să oprească această politică, pentru a consolida pacea şi stabilitatea din regiune.

Reporter: Există membri ai DAESH în Iran?

Ambasador Hamid Moayyer: Autorităţile au descoperit câţiva membri ai DAESH, iar aceştia au fost arestaţi sau ucişi înainte de a avea ocazia să acţioneze. Niciunul nu a îndeplinit cu succes vreo acţiune teroristă în Iran.

Reporter: Poate Iranul să joace rol de garant al "noii ordini" din Orientul Mijlociu?

Ambasador Hamid Moayyer: Trebuie mai întâi să vedem care este această nouă ordine. Există unele idei periculoase în ceea ce priveşte Orientul Mijlociu, anunţate de autorităţi din America. S-ar dori, spre exemplu, divizarea unor state precum Irak sau Siria în 2-3 ţări mai mici. Am primit şi unele informaţii că planul este acelaşi şi pentru altele din regiune. Cu siguranţă nu vom coopera în această "nouă ordine", suntem împotriva ei, iar integritatea tuturor statelor trebuie respectată. Orice schimbare de guvern trebuie decisă de populaţia statului respectiv şi de nimeni altcineva. Aceasta este baza democraţiei în care cred ţările occidentale. Spre exemplu, în Siria, nu am acceptat niciodată înlăturarea domnului Assad. Dacă poporul nu îl mai doreşte, nu îl va vota, problema se rezolvă foarte uşor. Nu putem accepta schimbarea cu forţa a niciunui guvern. Acesta este motivul pentru care Arabia Saudită şi alte state din regiune nu au succes în aplicarea politicilor în Siria.

Arabia Saudită nu şi-a deschis timp de 10 ani ambasada din Irak pentru că nu îi convenea guvernul din acest stat. Indiferent dacă e vorba despre şiiţi sau sunniţi, poporul irakian a decis. Preşedintele statului este kurd, şeful guvernului - şiit, iar preşedintele Parlamentului este sunnit. Saudiţii au văzut, după 10 ani, că nu pot face nimic în acest sens, aşa că şi-au deschis ambasada. Acelaşi lucru se va întâmpla şi în Siria. Este mai bine să fie sfătuiţi, în special de către aliaţii din afara regiunii, să renunţe la această politică nedemocratică, inacceptabilă într-o lume civilizată. Altfel, poate reprezenta un pericol global. O asemenea ţară poate conduce lumea către un nou război mondial. Situaţia din Siria este deosebit de sensibilă, în special după implicarea Rusiei. Dacă liderii nu sunt înţelepţi, cu siguranţă asta se va întâmpla.

Reporter: Cum pot deveni liderii saudiţi mai înţelepţi?

Ambasador Hamid Moayyer: Comunitatea internaţională ar trebui să îşi asume responsabilitatea. De ce unele state europene, chiar şi Statele Unite, exportă în continuare armament către Arabia Saudită? Creşterea activităţii teroriste este acceptabilă pentru Europa? Se va mări numărul refugiaţilor şi teroriştilor. Costul securităţii statelor europene şi SUA este enorm şi se creează o situaţie periculoasă pe viitor, care trebuie oprită. Ar trebui să fie uşor pentru Statele Unite şi europeni să stopeze acest proces. Dacă îi zâmbeşti cuiva care produce atâtea probleme, nu faci decât să îl încurajezi. Autorităţile de la Riad ar trebui să înveţe să îşi asume responsabilitatea şi să se comporte ca un guvern democratic.

În timp ce toată lumea luptă împotriva terorismului, Arabia Saudită îl sprijină. Prin vânzările de armament sunt sprijiniţi, în mod indirect, teroriştii. Armele folosite la atacurile din Europa au fost furnizate chiar de state occidentale. Nu se poate continua astfel.

Dacă acestea doresc continuarea conflictului, vor înregistra mai multe activităţi teroriste. S-a văzut şi de Anul Nou, când oamenii ar trebui să fie fericiţi, să iasă în stradă, la cumpărături şi să se simtă în siguranţă.

Reporter: Săptămâna trecută a fost dezastruoasă pentru burse. S-a spus că o cauză posibilă ar fi căderea bursei din China, din cauza problemelor interne, dar şi din pricina conflictului dintre Iran şi Arabia Saudită. China importă cantităţi semnificative de petrol din Iran şi Arabia Saudită. Ce previziuni aveţi pentru preţul petrolului din următoarele săptămâni?

Ambasador Hamid Moayyer: Nu cred că tensiunile vor afecta prea mult preţul. Poate cu câţiva dolari, dar nimic important. Nu ne dorim un conflict în regiune şi nu vom permite saudiţilor să îşi continue politica. Poate în viitor vom vedea mai multe schimbări din partea OPEC, în special după eliminarea sancţiunilor asupra Iranului.

Reporter: Intrarea pe piaţă este profitabilă pentru Iran, având în vedere preţul scăzut?

Ambasador Hamid Moayyer: Chiar şi un preţ mai mic este mai bun decât deloc. Din păcate, nu putem controla totul. Această problemă a fost creată de saudiţi, prin deciziile de la nivelul OPEC, dar în viitor, măcar pentru propriul interes, sper să îşi schimbe politica şi să devină mai înţelepţi, cel puţin din punct de vedere economic.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. memorabil mesajul Dumneavoastra "Şi noi considerăm că problemele ar trebui rezolvate în mod amical." Intelepciunea de care dati dovada este contrabalansata de catre printul Mohammed bin Salman prin acuratetea si modul imperativ prin care cere subalternilor sai a se conforma unei culturi manageriale descatusata in privinta spiriitului conservativ si netrasparent in care o buna parte a societatilor de importanta strategica erau administrate. Cu o populatie avand varsta medie sub 30 de ani, printul este un simbol al aspiratiilor catre un stil de viata modern, cerandu-le la primele ora ale dmininetii rapoarte financiare cuprinzand key performance indexes pentru a putea castiga increderea in dorinta de implementare a reformelor. Decizia de listare a unui pachet din concernul ARAMCO sau parte a participatiilor grupate intr-o subsidiara va creste enorm prestigiul si va asigura convingerea ca viziunea bunicului printului Salman este in bune maini in persoana acestui print care a refuzat a studia in strainatate, el insusi fiind inca de la frageda varsta de 12 ani un atent ascultator al discutiilor tatalui sau in consiliul provinciei Riad. Incercati sa-i veniti in intampinare abordand cu intelegere acest caracter plin de energie si in acelasi timp impovarat de presiunea unei asemenea mosteniri care in decurs de numai 80 ani se observa de la inaltimea zgarie norilor care au luat locul unui peisaj monoton brazdat de miscarea monotona a sondelor de extractie. Doua natiuni puternice si cu o istorie glorioasa stau fata in fata pentru a demonstra tinerei generatii din fiecare tara ca un conflict este intotdeauna o invitatie la dialog.

    Si iata cum US a pasat "pisica" si a dat "leapsa" mai departe, in ochii profanilor (a celor ce cred orbeste stirile si explicatiile "pretioase" de la "licurici"), cum si cine defapt a "conceput, nascut, alaptat si crescut" terorismul in orientul apropiat si apoi l-a raspindit in lume, ca prea toate legaturile "se stringeau" in jurul "gitului" Casei Albe si nu dadea bine la "image"!

    Corect ar fi si un drept la replica ambasadorului saudit.

    1. Orice conflict este o invitatie la dialog pe care ZB l-ar modera cu mare intelepciune

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb