EXCLUSIVITATE Investitorii FNI execută Fondul Proprietatea ca să recupereze banii datoraţi de CNVM

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 martie 2013

Investitorii FNI execută Fondul Proprietatea ca să recupereze banii datoraţi de CNVM

Păgubiţii FNI care au câştigat în instanţă despăgubiri din partea Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare vor să îşi recupereze banii de la Fondul Proprietatea, companie care plăteşte comisioane autorităţii.

"Fondul Proprietatea a primit 282 de notificări din partea investitorilor FNI care sunt în proces de executare a anumitor decizii ale instanţei împotriva CNVM, cerând Fondului să redirecţioneze plăţile comisionului aferent CNVM către executorul judecătoresc, pentru o sumă totală de 8.711.422,91 lei", au confirmat pentru ziarul BURSA reprezentanţii Fondului Proprietatea.

Aceştia au adăugat: "Având în vedere faptul că FP este parte terţă în aceste acţiuni judecătoreşti, Managerul de Fond va analiza situaţia legală împreună cu avocaţii săi, luând în considerare riscurile şi potenţialele efecte, şi va adopta cea mai bună conduită pentru Fond, în acord cu legislaţia aplicabilă".

Potrivit noului Cod de Procedură Civilă, "sunt supuse urmăririi silite prin poprire sumele de bani, titlurile de valoare sau alte bunuri mobile incorporale urmăribile datorate debitorului ori deţinute în numele său de o a treia persoană sau pe care aceasta din urmă i le va datora în viitor, în temeiul unor raporturi juridice existente".

Se pare că păgubiţii FNI au apelat la această prevedere legală după ce conturile Comisiei au fost protejate, prin alte măsuri legislative.

Arbitrul pieţei de capital - CNVM - a fost obligat de instanţă să despăgubească foştii investitori FNI, în piaţă vehiculându-se o sumă de câteva sute de milioane de euro. Reprezentanţii CNVM au atras atenţia că Bugetul Comisiei nu cuprinde atâţia bani şi că instituţia ris-că să nu îşi mai poată continua activitatea.

Astfel, preşedintele Traian Băses-cu a promulgat, în iunie 2011, legea care instituie măsuri de protecţie pentru CNVM şi Autoritatea Naţională pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), în faţa păgubiţilor de la FNI.

Potrivit legii, "executarea obligaţiilor de plată ale CNVM decurgând din creanţe stabilite prin titluri executorii va fi asigurată doar din sumele ce depăşesc cinci milioane de lei, reprezentând media lunară a veniturilor încasate la bugetul CNVM". Dispoziţiile legii urmează să se aplice până la 31 decembrie 2013.

Avocatul Ioana Sfîrăială: "CNVM a încercat prin toate mijloacele să nu poată fi executată silit"

Avocatul Ioana Sfîrăială, acţionar minoritar al Fondului Proprietatea, a comentat: "Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare - CNVM a fost obligată prin hotărârea pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, să plătească către aproximativ 130.000 de persoane sumele pe care aceştia le-au depus la numitul Fond Naţional de Investiţii - FNI, dar nu au mai putut să le recupereze.

Pentru a nu putea fi obligată să plătească aceste sume, în executarea hotărârii judecătoreşti definitive şi irevocabile, CNVM a încercat prin toate mijloacele să nu poată fi executată silit, formulând contestaţii res-pinse în mare majoritate ca neîntemeiate, şi promovând proiecte de acte normative prin care să fie scutită de la plata oricăror sume care ar depăşi bugetul CNVM".

După ce un astfel de act normativ a fost anulat de către instanţele de judecată, CNVM a promovat un proiect de lege, ulterior adoptat de către Parlamentul României prin care se arăta că doar sumele ce depăşesc bugetul CNVM pot fi executate, aminteşte Ioana Sfîrăială, adăugând: "Practic, prin această lege se urmărea a se face imposibilă executarea silită a CNVM, deoarece bugetul acesteia este într-o continuă transformare, fiind modificat de CNVM în funcţie de sumele care îi sunt vărsate în cont, astfel încât CNVM «creează» noi cheltuieli pentru a putea să justifice refuzul de plată şi contestaţiile făcute. Aşa s-a ajuns, spre exemplu, ca veniturile personalului CNVM să fie majorate cu bonusuri şi prime în încercarea de a nu lăsa necheltuită nici o sumă încasată".

În opinia doamnei Sfîrăială, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare este una din cele mai puţin trans-parente instituţii de stat, până şi veniturile conducerii şi personalului fiind secretizate în cadrul declaraţiilor de avere postate pe site, refuzându-se comunicarea oricăror informaţii publice referitor la acestea sub pretextul că doar ANI este îndrituită să le cunoască".

Avocatul a mai spus: "Cum legea le permite creditorilor să poprească orice sumă la care au dreptul în mâinile oricărei persoane care datorează vreo sumă debitorului lor, cu alte cuvinte în mâinile oricărei persoane care datorează vreo sumă CNVM, iar Fondul Proprietatea datorează CNVM o cotă anuală stabilită la valoarea activului net, creditorii FNI au poprit în mâinile Fondului Proprietatea sumele pe care acesta le datorează CNVM, legea obligând Fondul, sub sancţiunea amenzii, să vireze sumele de bani poprite în contul creanţei pe are creditorii FNI o au asupra CNVM.

Ioana Sfîrăială are circa 50 de procese cu Fondul Proprietatea, în care contestă calitatea de administrator a Franklin Templeton.

Avocatul Gheorghe Piperea ne-a explicat că prevederea legislativă privind poprirea nu este o noutate şi că era dintotdeauna la îndemâna păgubiţilor FNI.

După exemplul încercării de recuperare a pagubei de la Fondul Proprietatea, investitorii FNI s-ar putea îndrepta şi către alte companii care datorează bani Comisiei.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Inca o idiotenie a "specialistei" ardeleanu.

    Faliment ushor! 

    1. Inca un falit idiot.

      Te oftici? Se vede..

    Deci FNI a fost ajutat de CNVM !

    Bravo Doamna Sfaraiala !  

    CNVM a tras si trage de timp ca sa incaseze salariile nesimtite de zeci de mii de euro care sunt si secretizate de parca ar fi LSE sau WSE la performante .

    Popa de ce nu are si pe cineva de la CNVM alaturi ? 

    1. Tocmai asta e problema! FNI a reusit sa faca ce-a facut cu ajutorul CNVM! Puteti verifica si o sa vedeti ca au fost gasiti si responsabilii, ca tapi ispasitori, care din cate imi amintesc, au facut si ceva inchisoare. Insa penalitatile nu au fost platite pagubitilor. Aici e buba de fapt. Vina a fost recunoscuta, penalitatile n-au fost platite. Iar responsabilitatile sunt destul de clar de gasit, pentru a fi transformate in penalitati pentru pagubiti. Insa se vrea sau nu? Nu cumva se amana tocmai pentru a se trage clar concluzia ca piata de capital nu este deloc sigura din punct de vedere al transparentei? Mie mi se pare ca este ca un razboi ascuns, din care ies invingatori doar conducatorii CNVM, cu salariile si bonusurile lor imense. Adevarul e ca si daca ar dori, tot n-ar putea face nimic, pentru ca in fiecare proces n-ar avea succes, pentru ca Justitia Romana este corupta si escroaca. Na ca am zis-o si p-asta.

      pagubitii FNI sa fie despagubiti de cei vinovati ca se stie cine sunt. CNVM actual si cel de alta data a fost numit pe criterii politice si dupa opinia mea nu au nicio vina ,nu sunt in specialitate .Poate una : ca au acceptat functia .

      pagubitii FNI sa fie despagubiti de cei vinovati ca se stie cine sunt. CNVM actual si cel de alta data a fost numit pe criterii politice si dupa opinia mea nu au nicio vina ,nu sunt in specialitate .Poate una : ca au acceptat functia .

    Cand urmeaza si ceilalti platitori de comisioane: BVB, sif-uri si alte fonduri, etc. ?

    1. Cat de curand, anonim. Prin neindeplinirea atributiilopr legate control valorii nominale a fondului, CNVM este responsabil de frauda comisa de fni. Cei care datoreaza bani cnvm pot ajunge ca, in contul datoriei, sa despagubeasca pagubiti fni. Asa ca asteptam somarea bvb s.a.

      Ne pregatim, suntem cu ochii pe ei! Fondul Proprietatea are si mai multi bani dupa ce vinde Templeton actiunile de la Petrom. Executare continua.apoi Transelectrica, apoi Nuclear Electrica

    Fondul executat; cum adica ? sunteti revista de .......revista ?

    Pt. ca stiam ca nu pot executa CNVM in sentinta penala FNI nu am formulat cerere de execuatare silita imp. CNVM pt. a nu mai plati bani si exec. jud. care, stiu din experienta, va incasa onorariul si avansul si apoi va spune ca nu poate executa silit cererea mea. Acum cand citesc ca este executat silit F.Proprietatea ma intreb daca fac cerere de executare imp. CNVM nu cumva este prescrisa Dec. penala deoarece este datata in 04.06.2009. Cererea de exec. silita nu va fi respinsa pe acest motiv ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb