EXCLUSIVITATE - PLANUL PROPUS DE ADMINISTRATORII JUDICIARI Capitalul de lucru pentru Oltchim, asigurat de investitori

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 15 mai 2013

Capitalul de lucru pentru Oltchim, asigurat de investitori

În schimbul finanţării sau garantării sumei de 50 milioane euro, investitorul dobândeşte un drept de opţiune pentru preluarea "Oltchim 2"

Administratorii judiciari ai Oltchim (Rominsolv şi BDO) propun investitorilor interesaţi de preluarea combinatului vâlcean să participe financiar la etapa premergătoa-re reorganizării.

Astfel, Oltchim poate face rost mai repede de cei minim 50 milioane de euro necesari creşterii producţiei la un nivel profitabil, care să menţină în funcţiune combinatul până în toamnă, îşi securizează şansele de contractare a producţiei pentru 2014 şi poate implementa cu succes măsurile de reorganizare, prin care trecerea companiei în proprietate privată să fie una de succes pentru stat şi creditori.

Soluţia salvării Oltchim propusă de administratori, pe care v-o prezentăm în exclusivitate în cele ce urmează, presupune ca, în schimbul opţiunii de participare la reorganizare, investitorul pre-selectat fie să îşi asume să garanteze rambursarea sumelor de plată către creditorii care au acceptat să finanţeze capitalul de lucru al Oltchim SA, fie să împrumute Oltchim SA cu suma de minim 50 de milioane de euro necesară finanţării capitalului de lucru.

Pentru oricare din modalităţile de asumare a finanţării, investitorul pre-selectat va avea calitatea de creditor beneficiar al privilegiului creanţei curente rezultate din continuarea procedurii insolvenţei. De asemenea, cu acordul comitetului creditorilor, se vor constitui garanţii reale în favoarea investitorului pre-selectat, din lista de active ale Oltchim.

Investitorul va putea, cu acordul comitetului creditorilor, să îşi asume managementul "Oltchim 2", independent de faptul că va fi desemnat sau nu câştigător în procesul reorganizării.

Noua societate "Oltchim 2" va fi deţinută în totalitate de actualul "Oltchim" şi va cuprinde capacităţile de producţie şi alte active viabile, brandul, dreptul de proprietate intelectuală, clienţii, contractele şi angajaţii. "Oltchim 2" va fi administrată de o echipă managerială independentă aleasă de creditori, dar în management se poate implica şi investitorul pre-selectat în perioada de observaţie (cea până la confirmarea de către judecătorul sindic a planului de reorganizare aprobat de creditori).

În final, părţile sociale emise de "Oltchim 2" (pentru Oltchim SA) vor fi cesionate, în termenii planului de reorganizare, investitorului pre-selectat sau, în cazul eşecului contractului semnat cu acesta, unui alt investitor strategic.

Administratorii judiciari consideră foarte importantă implicarea inves-titorilor înainte de aprobarea planului de reorganizare deoarece Oltchim are nevoie rapid de capitalul de lucru care să asigure profitabilitatea. Finanţarea va fi însoţită de măsuri de reducere a costurilor operaţionale pentru eficientizarea societăţii, reechilibrarea patrimonială, pornind de la valoarea reală, de piaţă, a activelor şi pasivelor societăţii, dar şi reeşalonarea şi redimensionarea datoriilor Oltchim în conformitate cu posibilităţile reale de plată, ce vor fi incluse într-un flux de încasări şi plăţi determinat pe principii realiste.

Managementul "Oltchim 2" se va derula sub controlul şi supravegherea administratorilor judiciari ai Oltchim SA, în baza unui contract de management care va prevedea continuitatea activităţii pe acest nou vehicul şi atingerea pragului de rentabilitate.

Acest plan al administratorilor judiciari urmează să fie supus aprobarii creditorilor Oltchim în perioada imediat următoare. Confirmarea planului de reorganizare de către judecătorul sindic este estimată în luna octombrie a acestui an.

Oltchim este în insolvenţă de la începutul acestui an, după ce, în septembrie 2012, tentativa de privatizare a eşuat. Realizatorul de televiziune Dan Diaconescu a câştigat licitaţia pentru preluarea pachetului majoritar deţinut de stat la Oltchim, dar privatizarea a fost anulată pentru că Dan Diaconescu nu a plătit banii în termenul impus de autorităţi (zece zile de la desemnarea câştigătorului licitaţiei).

Totalul creanţelor Oltchim este de circa 800 milioane de euro, iar cei mai mari creditori sunt Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), Electrica SA, BCR şi Banca Transilvania.

Varujan Vosganian, ministrul Economiei, a declarat, recent, că ministerul a primit zece scrisori de intenţie pentru Oltchim, de la companii mari din India, Qatar, Marea Britanie, Germania, Israel sau Azerbaidjan.

Principalii acţionari ai Oltchim sunt Ministerul Economiei, cu o deţinere de 54,8% din acţiuni şi PCC, cu o deţinere directă şi indirectă de circa 33% din titluri.

Preşedintele Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) Adrian Volintiru a spus, ieri, într-o conferinţă de presă, că niciun investitor nu i-a cerut părerea în ceea ce priveşte situaţia de la Oltchim. Domnia sa a adăugat: "Situaţia de la Oltchim ne-a adus în poziţia de principal creditor şi avem primul cuvând de spus în procesul insolvenţei, însă niciun investitor nu a venit să mă consulte, pe mine personal, despre combinat. Oltchim este o problemă naţională. Există variante, există idei, vom vedea ce alegem". (E.O.)

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Stimata redactie,

    felicitari pentru articolele dvs. care dau dovada de o inalta tinuta profesionala, tinand cont de contextul extrem de complex al acestui subiect. Astazi am consultat raportul financiar interimar conform IAS 34 si am inteles motivul pentru care intr-un articol anterior ati mentionat un procent de 18% al firmei PCC, deoarece asa era trecut si in nota bilantiera. Domniile lor insa au uitat sa precizeze ca in mod indirect renumitul holding german cu unitati de productie in tara prietena are inca un procent de 14% pentru care teoretic conform codului comercial german este necesara trecerea de la participatie la firma asociata deoarece domniile lor pot influenta deciziile care se iau in concernul valcean. A doua remarca este faptul ca datorita completarii ordonantei europene 1606/2002 prin legea 1286/2012 pentru a implementa IAS 29 situatiilor individuale nu se face nici o referire la fabuloasa suma de 900 milioane de lei care sunt inregistrati drept ajustari la inflatie ale capitalului social de 34 de milioane. Poate faptul ca domnul Mobius atunci cand ne compara cu Botswana pe langa diamante se gandea si la inflatia care s-ar afla in respectiva tara, caci altfel nu se poate explica acest coefiecient de 30, desi traind in acelasi biotop cei de la Petrom nu obtin decat 3 si o idee. In contextul international cetatenii Romaniei au facut eforturi uriase pentru a crea o stabilitate macroeconomica pe care unii incearca din rasputeri sa o denigreze. Ar fi interesant ca domnul administrator judiciar sa prezinte unui investitor care nu este in cautare de solutii fanteziste care este parerea domniei sale asupra unei micsorari de capital care nu a fost aprobata de AGEA deoarece oricum a fost inregistrata la registrul comertului :-) si cum a citit Bruxelles-ul raportul comercial, deoarece iti trebuie multa palinca ca sa intelegi ca intr-un sistem de contabilitate am 34 milioane si intr-altul 1 miliard de LIONS. Poate aud cei din Africa de Sud si ne mai ajuta un pic sa facem ordine in gradina zoologica... 

    1. Multumim pentru aprecieri domnule Bestea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb