EximBank a raportat, în prima jumătate a acestui an, un profit brut de 35 milioane lei, în scădere de la peste 45 milioane lei, rezultat înregistrat în perioada similară a anului trecut.
Rezultatele băncii din primul semestru, duble faţă de cele bugetate, au fost obţinute atât datorită creşterii agresive a activităţii comerciale şi, în consecinţă, prin realizarea de venituri suplimentare (în special din dobânzi şi comisioane), dar şi printr-un control strict al cheltuielilor, în special al costului riscului, potrivit unui comunicat.
Expunerea faţă de clienţii nebancari a crescut cu circa 700 milioane de euro, a declarat Ionuţ Cos-tea, preşedintele EximBank.
Domnia sa a adăugat: "Rezultatele la şase luni sunt excelente şi au fost generate în primul rând de deciziile strategice ale băncii de a se implica mult mai activ în economie prin finanţarea şi garantarea proiectelor IMM-urilor şi a companiilor mari. Creşterea expunerii faţă de clienţii nebancari cu aproximativ 700 de milioane de euro în condiţiile dificile ale crizei reprezintă o contrabalansare a frânării activităţii de creditare a băncilor străine, precum şi o confirmare a faptului că Româ-nia are nevoie de bănci locale puternice care să susţină dezvoltarea econo-mică".
Preşedintele EximBank a precizat că banca pe care o conduce a încheiat anul trecut cu venituri de şase milioane lei.
"Ceea ce este îmbucurător este faptul că, pe fondul accelerării activităţii de creditare în ultimii ani, cred că suntem singura bancă din sistem care nu a încheiat anul 2011 cu cheltuieli cu provizioanele, ci cu venituri de aproximativ şase milioane de lei, lucru care reflectă o dezvoltare sănătoasă a portofoliului de clienţi", a mai spus Ionuţ Costea.
Oficialul EximBank a adăugat că strategia băncii pentru următorii patru ani prevede dublarea numărului de clienţi.
Expunerea totală a EximBank a crescut, în primul semestru, la 3,56 miliarde lei, de la 2,97 miliarde lei, în 2011 şi de la 843 milioane lei, în 2008.
Soldul garanţiilor emise de către bancă a ajuns, în prima jumătate a anului, la 2,35 miliarde lei, de la 1,60 miliarde lei, în 2011. În anul 2008, soldul garanţiilor emise a fost de 179 milioane lei.