Experţi în energie şi economişti au îndemnat Guvernul bulgar să analizeze achiziţionarea rafinăriei Lukoil din Bulgaria, din cauza preocupărilor legate de viitorul proprietar al acesteia, transmite Agerpres.
Rapoartele oficiale indică interesul firmelor din Kazahstan, Azerbaidjan, Ungaria şi Qatar pentru rafinăria Lukoil din Bulgaria. Într-o scrisoare adresată autorităţilor de la Sofia, experţii şi-au exprimat îngrijorarea privind posibilitatea ca entităţi cu legături ruseşti să preia controlul facilităţii.
Economistul Evgeniy Kanev şi-a exprimat scepticismul, într-un interviu la radio, cu privire la alegerea unui cumpărător fără legături cu Rusia pentru rafinăria Lukoil din Bulgaria.
Deşi statul deţine "o acţiune de aur" care oferă un control limitat, aceasta nu influenţează selecţia cumpărătorului. Kanev a subliniat că Comisia pentru protejarea concurenţei va superviza tranzacţia pentru a preveni extinderea controlului Lukoil asupra operaţiunilor din regiune.
Kanev a subliniat că problema Bulgariei provine din integrarea verticală a Lukoil, care operează atât rafinăria, cât şi o reţea de benzinării, având o influenţă majoră pe piaţă. Această concentrare de putere face ca mulţi jucători de pe piaţă să depindă de Lukoil pentru combustibili, ceea ce face dificil accesul la surse alternative.
Kanev a cerut statului să intervină, să preia controlul rafinăriei şi să o revândă doar după ce se asigură că noul cumpărător respectă practicile adecvate, evitând monopolizarea pieţei.
Economistul Kanev a subliniat importanţa unei decizii legate de rafinăria Lukoil pentru securitatea naţională, menţionând că stabilitatea financiară a Bulgariei îi permite să efectueze o astfel de achiziţie. El a afirmat că nicio altă ţară europeană nu se confruntă cu o situaţie similară, în care Lukoil deţine o poziţie atât de dominantă pe piaţă.
Lukoil, al doilea mare producător de petrol din Rusia, analizează vânzarea rafinăriei de la Burgas din 2023, invocând legislaţia discriminatorie şi deciziile politice adverse, după ce Bulgaria a interzis importul de ţiţei rusesc, similar altor ţări europene. Astfel, ţiţeiul kazah procesat în Bulgaria a ajuns la 40%, iar restul provine din Orientul Mijlociu.
Luna trecută, premierul ungar Viktor Orban a menţionat că grupul Mol din Ungaria a făcut o ofertă pentru rafinăria Lukoil din Bulgaria.
Guvernul bulgar monitorizează procesul, dar nu poate interveni direct în schimbul de proprietate, deoarece există un acţionar majoritar privat, a declarat ministrul Energiei, Vladimir Malinov, la sfârşitul lunii decembrie.
Opinia Cititorului