Exporturile Rusiei de produse petroliere pe cale maritimă au scăzut anul trecut cu 9,1%, la 113,7 milioane tone metrice, în condiţiile în care rafinăriile ţării se confruntă cu dificultăţi, inclusiv atacurile dronelor ucrainene, scăderea preţurilor şi costurile de producţie mai ridicate, arată datele din industrie consultate de Reuters.
Dronele ucrainene au vizat câteva rafinării şi instalaţii de gestionare a combustibililor din Rusia, inclusiv rafinăria Volgograd a Lukoil, Slavyansk, Novoshakhtinsk şi Omsk ale Gazprom Neft şi rafinăria Tuapse a Rosneft de la Marea Neagră.
De asemenea, rafinăriile ruseşti sunt afectate de presiuni financiare în urma scăderii preţurilor produselor petroliere, a majorării costurilor cu materiile prime şi a interzicerii de către Moscova a exporturilor de benzină, susţin surse din industrie.
Ca rezultat, cantitatea de petrol procesat rusesc a scăzut la aproximativ 267 milioane tone metrice în 2024, cel mai redus nivel începând din 2012, conform calculelor Reuters pe baza datelor din industrie, notează Reuters.
Totalul exporturilor de produse petroliere prin porturile de la Marea Baltică, Primorsk, Vysotsk, St. Petersburg şi Ust-Luga, a scăzut anul trecut cu 9%, la 61,96 milioane tone. Exporturile de combustibili prin porturile ruseşti de la Marea Neagră şi Marea Azov Sea au înregistrat un declin de 10%, la 42,75 milioane tone.
Exporturile de produse petroliere încărcate din portul Tuapse s-au redus cu o treime, la 9,1 milioane tone, în urma atacurilor dronelor ucrainene şi a scăderii activităţii la rafinăria Rosneft, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
Anul trecut, exporturile de combustibili prin portul Novorossiisk au crescut cu 4%, la 19 milioane tone, cele din porturile Murmansk şi Arkhangelsk au scăzut cu 14%, la 1,01 milioane tone, iar cele din porturile din Extremul Orient au înregistrat un declin de 3%, la 7,97 milioane tone, scrie Reuters.
Exporturile Rusiei de produse petroliere pe cale maritimă au crescut cu 10,8% în decembrie, la 10,37 milioane tone.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.01.2025, 16:24)
Cel mai redus nivel din 2012?
Să nu mai vorbim și de gaze…Gazprom pe pierderi.
Oameni dați afară, raționalizarea hranei și pericolul înghețării conturilor rușilor, semne de economie rusă solidă!