Expoziţia "Tezaurul de aur al Băncii Naţionale a României trimis la Moscova şi niciodată returnat - o creanţă mai veche de un secol", organizată la Piteşti

M.B.
Miscellanea / 11 martie

Expoziţia "Tezaurul de aur al Băncii Naţionale a României trimis la Moscova şi niciodată returnat - o creanţă mai veche de un secol", organizată la Piteşti

Banca Naţională a României continuă, la Piteşti, în perioada 11-12 martie 2025, campania itinerantă de promovare a problematicii Tezaurului românesc trimis la Moscova în timpul Primului Război Mondial şi încă nerecuperat, potrivit unui comunicat emis redacţiei.

Marţi, 11 martie, BNR a organizat o nouă dezbatere din această serie, găzduită de Centrul Universitar Piteşti al Universităţii Naţionale de Ştiinţă şi Tehnologie Politehnica Bucureşti. Evenimentul, intitulat "Tezaurul Băncii Naţionale a României de la Moscova - o creanţă şi un subiect de actualitate", a fost condus de Cristian Păunescu, consilier al Guvernatorului BNR, în prezenţa mai multor autorităţi locale, profesori şi studenţi de la Universitatea din Piteşti, istorici, muzeografi şi jurnalişti.

"Atitudinea noastră este de un optimism prudent, bazat pe o serie de eforturi susţinute pe care le-am făcut în ultimii 25 de ani pentru recuperarea Tezaurului BNR de la Moscova şi pe recunoaşterea părţii ruse că toate documentele noastre sunt autentice", a declarat Cristian Păunescu. Acesta a adăugat că "vom avea şi mai multe activităţi de promovare, tocmai pentru ca opinia publică să cunoască în amănunt soarta Tezaurului nostru".

În cadrul expunerii, Cristian Păunescu a subliniat că "este de datoria noastră să solicităm dreptul nostru real, cert şi imprescriptibil privind creanţa pe care o avem faţă de Rusia de peste un secol. Dacă vreţi, e ca atunci când o familie şi-ar da toate bunurile spre păstrare unui vecin şi prieten. Iar ulterior acela spune că nu le mai returnează, deoarece tu, deponentul, nu mai meriţi asta. După câţiva ani, pretinde altceva, şi anume că nu mai ştie unde le-a pus şi refuză să le returneze. Ştiind că i-aţi dat agoniseala de o viaţă, cum aţi proceda? Cum v-aţi simţi?", conform comunicatului.

Spre finalul discursului, consilierul Guvernatorului BNR a reiterat un principiu fundamental al dreptului: "Nimeni nu poate invoca propria culpă în susţinerea intereselor sale! Sper ca, în final, în locul dreptului forţei, să prevaleze forţa dreptului!".

Miercuri, 12 martie, va avea loc vernisajul expoziţiei "Tezaurul de aur al Băncii Naţionale a României de la Moscova - un drept de creanţă mai vechi de un secol", la sediul Agenţiei BNR din Piteşti. Expoziţia va fi deschisă publicului până la 30 aprilie.

Evenimentul face parte dintr-o serie de manifestări internaţionale care au debutat la Cracovia şi Varşovia, continuând la Viena, Bremen, Tel Aviv, iar anul trecut la Bruxelles, Washington DC, Chişinău şi Sibiu. Pe plan internaţional, această iniţiativă a avut o primă concretizare pe 14 martie 2024, când Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care a invitat "Comisia şi Serviciul European de Acţiune Externă să includă revenirea tezaurului naţional românesc pe agenda bilaterală diplomatică care guvernează relaţiile UE-Rusia, odată ce contextul regional va permite reluarea dialogului politic între părţi", potrivit aceleiaşi surse.

Campania de informare a început după 1990, odată cu republicarea documentelor păstrate la BNR privind transportul tezaurului la Moscova în timpul Primului Război Mondial, măsură luată pentru a evita capturarea acestuia de către armatele străine care ocupaseră o mare parte a ţării.

În noiembrie 2023, Consiliul de administraţie al BNR a iniţiat o nouă strategie privind Tezaurul de la Moscova, având ca obiectiv informarea opiniei publice internaţionale şi a factorilor de decizie despre existenţa unei creanţe legale, valide şi exigibile a României asupra celor 91,5 tone de aur confiscate de regimul bolşevic din Rusia în urmă cu 106 ani.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9772
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5061
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3426
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7999
Gram de aur (XAU)Gram de aur450.7054

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
BURSA

Dosar BURSA - America azi: Izolare, Polarizare, Reconfigurare Globală

Această ediţie specială, publicată sub egida ziarului BURSA, reuneşte într-un volum coerent o analiză aprofundată şi stratificată a celei mai spectaculoase reveniri politice din istoria Statelor Unite ale Americii: al doilea mandat al lui Donald J. Trump

Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb