Extinderea Uniunii Europene - o temă fierbinte pe agenda Consiliului European

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 13 decembrie 2023

Extinderea Uniunii Europene - o temă fierbinte pe agenda Consiliului European

English Version

Situaţia din Ucraina şi Orientul Mijlociu, extinderea Uniunii Europene, modificarea cadrul financiar multianual 2021-2027, apărarea şi securitatea comună şi relaţiile cu statele terţe sunt subiectele aflate pe ordinea de zi a şefilor de stat sau de guvern care vor participa în următoarele două zile la şedinţa Consiliului European.

Înainte de acest eveniment, astăzi are loc Summitul UE-Balcanii de Vest la care participă şi preşedintele Klaus Iohannis, întâlnire la care va fi stabilit sprijinul oferit statelor din Balcanii de Vest de către Uniunea Europeană. Summitul va prilejui discuţii ale liderilor privind abordarea provocărilor comune şi consolidarea parteneriatului şi a cooperării UE-Balcanii de Vest în actualul context geopolitic, inclusiv din perspectiva impactului războiului Rusiei împotriva Ucrainei la nivelul partenerilor regionali.

Potrivit unui comunicat de presă emis de Administraţia Prezidenţială, în cadrul reuniunii Klaus Iohannis va reitera sprijinul ferm al României pentru perspectiva europeană a regiunii, cu respectarea principiilor meritelor proprii şi îndeplinirea criteriilor de aderare, şi va arăta că extinderea este, înainte de toate, o oportunitate de creştere şi dezvoltare, care ar trebui să aducă mai multă unitate pe continentul european, o convergenţă îmbunătăţită, precum şi politici sectoriale puternice, care să asigure beneficii pentru toţi cetăţenii europeni.

Preşedintele Klaus Iohannis va aborda subiectul extinderii UE şi mâine, în cadrul reuniunii Consiliului European, unde va susţine luarea deciziei deschiderii negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova şi va menţiona progresele substanţiale făcute de cele două state în ceea ce priveşte reformele. Acest subiect va fi tema fierbinte a reuniunii Consiliului European, atât timp cât Viktor Orban, şeful guvernului de la Budapesta, a declarat că Ungaria nu consideră că Ucraina este pregătită să înceapă negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Cu toate acestea, premierul ungar a primit, potrivit informaţiilor din mass-media de la Budapesta, o scrisoare din partea comunităţii maghiare din Ucraina, ai cărei reprezentanţi îi solicită să nu blocheze începerea negocierilor de aderare a statului respectiv la UE.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, în cadrul Consiliului European, preşedintele Klaus Iohannis va vota pentru acordarea statutului de candidat pentru Georgia, precum şi deschiderea negocierilor de aderare cu Bosnia şi Herţegovina, în momentul realizării progreselor necesare respectării criteriilor de aderare.

În ceea ce priveşte revizuirea Cadrului Financiar Multianual pentru perioada 2021-2027, preşedintele Iohannis va preciza că este nevoie de un echilibru de finanţare între angajamentele deja asumate şi noile priorităţi de pe agenda europeană, care să nu implice reduceri ale fondurilor pentru Politica de Coeziune şi Politica Agricolă Comună.

Administraţia Prezidenţială specifică în comunicatul de presă citat că ţara noastră va mai susţine în cadrul Consiliului European acordarea unui pachet cuprinzător de sprijin pentru Ucraina şi necesitatea implicării sporite a UE în Orientul Mijlociu în vederea protecţiei civililor din Israel şi Fâşia Gaza, a dezescaladării conflictului şi reluării procesului de pace bazat pe soluţia celor două state.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Comisia Europeană se joacă cu un foc extrem de periculos. Deschiderea drumului spre aderarea la UE - și implicit a NATO - a Ucrainei, Moldovei și Georgiei echivalează cu o declarație de război la adresa Rusiei. Acest război deja există (Rusia-Ucraina/NATO) dar o nouă expansiune a UE este evident o escaladare a sa. Problema e că în vreme ce Rusia este deja pregătită pentru el, UE nu este, Nu are nici oamenii, nici armele, nici logistica și nici voința politică pentru a-l provoca. Singurii care au această voință politică sunt birocrații administrației Comisiei Europene, alde von Leyen, Michel, etc, și echipa de la Casa Albă din Washington căreia îi sunt subordonați.

    1. Dar de ce crezi ca automat aderarea la NATO si UE sunt declaratii de razboi impotriva rusiei? Nu e fiecare stat suveran? Nu adera fiecare unde vrea si poate? Cu ce sunt mujicii superiori celorlalti ca sa-si permita sa le spuna unde sa se duca sau unde sa nu se duca? Oare de ce toti vor in UE si NATO?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb