După trei ani de la închiderea fabricii de ţevi şi tuburi, considerată un motor pentru economia buzoiană, un investitor turc a anunţat ca vine la Buzău pentru a deschide o nouă fabrică de conducte preizolate. Este vorba despre o companie din Turcia ai cărui reprezentanţi deja au avut discuţii cu primarul municipiului, Constantin Toma.
"Pe 5 şi 6 august 2024, am avut întâlniri la Bucureşti şi la Buzău, în vederea realizării unei investiţii în industria buzoiană. Este vorba despre grupul de companii turcesc DOGAN JEOTERMAL, cu afaceri în construcţii, turism şi industrie, care deja a achiziţionat teren şi construcţii în Buzău, pentru a dezvolta o fabrică de conducte preizolate ce vor fi livrate în reţelele de termoficare din România şi Uniunea Europeană", a anunţat primarul Constantin Toma.
Planurile investitorului sunt deja avansate, iar investiţia de la Buzău ar putea ajunge de până la o sută de milioane de euro.
"Sunt deja comandate utilaje noi de zece milioane de euro, investiţia putând ajunge în viitorii ani, la 100 de milioane de euro. Se preconizează a se angaja 150 de oameni", a mai subliniat primarul Toma.
În plus, edilul şef al municipiului Buzău a anunţat că decizia companiei din Turcia de a investi a fost susţinută şi de avantajele oferite de municipalitate, iar o contribuţie importantă a avut-o şi construirea Autostrăzii Moldovei.
"Am fost onorat să mă întâlnesc şi să discutăm despre această investiţie şi despre oportunităţile economice în investiţii pe care le oferă Buzăul, cu Excelenţa Sa, Ozgur Kivanc Altan, Ambasadorul Turciei la Bucureşti. De asemenea, am discutat cu domnul Mehmet Naci Akdogan, ataşatul comercial al Ambasadei Turciei, precum şi cu domnul Gursel Ozturkmen, Vicepreşedinte al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Turcia. Şi la Bucureşti dar şi la Buzău am discutat cu domnul Mehmet Ali Dogan, Preşedintele Grupului DOGAN JEOTERMAL, precum şi cu domnul Tolgay Benderli, CEO-ul grupului de companii. Decizia investiţiei de la Buzău s-a luat după analiza mai multor opţiuni, iar avantajele oferite de municipiul nostru au înclinat balanţa în favoarea noastră. Odată cu construcţia autostrăzii A7 şi a creşterii atractivităţii Buzăului, prin numeroasele investiţii publice pe care le derulăm, îmbunătăţim şi competitivitatea oraşului nostru în atragerea de mari şi mici investitori", a mai spus Constantin Toma.
Prima fabrica de ţevi a fost închisă în 2021. La acel moment, toţi cei 91 de angajaţi din Buzău şi-au pierdut locurile de muncă.