Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a reuşit să determine Guvernul României să recunoască înainte de răsunătorul faliment al companiilor Euroins, reprezentanţi ai Cancelariei Prim-Ministrului României au avut o întâlnire secretă cu conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară şi cu reprezentanţi ai companiei. de asigurări, se arată într-un comunicat al FACIAS, remis redacţiei.
FACIAS a reacţionat după ce, anul trecut, cea mai mare firmă de asigurări a intrat în alimente, şi a solicitat autorităţilor informaţii care să lămurească motivele pentru care Autoritatea de Supraveghere Financiară nu a făcut nimic pentru a preveni această catastrofă în urma căreia mulţi români au avut de suferit, precizează sursa.
Aflând că înainte cu câteva luni de faliment a existat o întâlnire între Euroins şi autorităţile guvernamentale, FACIAS a solicitat Executivului să facă publice ce sa discutat. Aşa FACIAS a aflat că întâlnirea este de fapt o secretă, Guvernul ignorând solicitarea. Din păcate însă pentru instituţia condusă pe atunci de Nicolae Ciucă, nu există întâlniri cu autorităţile publice care să nu poată fi publice, se mai arată în comunicat. Astfel, FACIAS a cerut în instanţă detaliile acestei întâlniri, informează FACIAS.
În întâmpinarea depusă de Guvernul României, instituţia recunoaşte indirect faptul că întâlnirea a avut loc, dar se prevalează de tot felul de tertipuri avocăţeşti pentru a nu face public conţinutul discuţiilor, conform sursei. Mai exact, oficialii invocă GDPR-ul dar şi lipsa de calitate a FACIAS, dar nu neagă existenţa întâlnirii. FACIAS consideră că obligaţia de comunicare a informaţiilor de interes public, de către Guvern, astfel cum au fost solicitate, rezervele de obligaţie legală ce nu poate fi interpretată altfel, potrivit sursei menţionate.
• Care este miza acestei întâlniri
Statutul român plăteşte cu salarii uriaşe nişte experţi în domeniul asigurărilor în cadrul unei instituţii numite Autoritatea de Supraveghere Financiară. Această instituţie trebuie să prevină astfel de dezastre, semnalând şi luând măsuri împotriva firmelor care derapează, înainte ca să prăbuşească aceste firme să se producă. ASF are rolul de a proteja populaţia care încheie poliţe obligatorii de efecte unor astfel de falimente, se mai arată în comunicat.
Cu toate acestea, în decursul unui an 2 cele mai mari societăţi de asigurări. Întâlnirea la care facem referire sa desfăşurat la o lună de la falimentul City Insurance şi doar câteva luni înainte de prăbuşirea Euroins, precizează sursa. FACIAS reprezintă că discuţiile dintre autorităţile acestei societăţi ar aduce lumină în acest faliment de răsunet, potrivit comunicatului.
• Sesizare la DNA pentru bonusuri nejustificate
FACIAS a sesizat DNA si cu privire la bonusurile uriaşe acordate membrilor din conducerea ASF. Numai în anul 2023, membrii executivi şi neexecutivi ai ASF au încasat, doar ca bonusuri, peste 720.000, informează FACIAS. Preşedinte ASF a câştigat 122.262 lei, prim-vicepreşedintele ASF, 113.114 lei iar vicepreşedinţii câte 103.965. Chiar şi membrii neexecutivi au câştigat câte 57.665 de lei, în condiţiile în care piaţa de asigurări este obligatorie a înregistrat cele mai mari falimente din istoria ei, arată datele comunicatului.