Facilităţi fiscale pentru conformarea voluntară, pe ordinea de zi a Guvernului

George Marinescu
Macroeconomie / 3 septembrie

Facilităţi fiscale pentru conformarea voluntară, pe ordinea de zi a Guvernului

Guvernul ar urma să aprobe mâine mai multe facilităţi fiscale menite să încurajeze conformarea voluntară, dar şi să răsplătească antreprenorii care îşi plătesc taxele şi impozitele la timp, potrivit unei postări de astăzi a lui Marcel Boloş, Ministrul Finanţelor, pe pagina oficială de Facebook.

Ministrul Boloş precizează în postarea citată: "Încă de când am început să analizăm posibilitatea introducerii unei amnistii temporare pentru cei aflaţi în dificultate, am subliniat colegilor că trebuie să găsim şi o formă de bonificaţie pentru contribuabilii buni platnici, care duc greul economiei şi şi-au achitat la timp taxele şi impozite. Aşa am ajuns la propunerea pe care am înaintat-o: să alocăm 1 miliard lei pentru acordarea unei bonificaţii de 3% din impozitul pe profit anual şi din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, aferente anului 2024. Proiectul de OUG care reglementează acest aspect este publicat în transparenţă şi sper să intre mâine în şedinţa de Guvern".

Potrivit ministrului Finanţelor de bonificaţia respectivă ar urma să beneficieze 558.408 contribuabili persoane juridice, care au achitate datoriile faţă de bugetul general consolidat. Conform notei de fundamentare a proiectului de act normativ, se estimează că impactul net al acestei măsuri este de 7,9 miliarde lei asupra bugetului de stat.

Pentru persoanele fizice şi juridice care înregistrează debite la bugetul de stat, proiectul de ordonanţă de urgenţă propune anularea accesoriilor aferente obligaţiilor bugetare principale restante la data de 31 august 2024, anulare condiţionată de:

1.Stingerea obligaţiilor bugetare principale până la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor, dar nu mai târziu de 25 noiembrie 2024.

2.Achitarea obligaţiilor bugetare principale şi accesorii cu termene de plată cuprinse între 1 septembrie 2024 şi data depunerii cererii, până la aceeaşi dată limită.

3.Depunerea tuturor declaraţiilor fiscale necesare înainte de 25 noiembrie 2024.

4.Depunerea cererii de anulare a accesoriilor până la data de 25 noiembrie 2024, sub sancţiunea decăderii.

Debitorii care îşi rectifică declaraţiile fiscale şi declară suplimentar obligaţii bugetare principale, cu scadenţă anterioară datei de 31 august 2024, pot beneficia de anularea accesoriilor aferente. Condiţiile sunt similare cu cele descrise anterior, cu specificarea că declaraţia rectificativă trebuie depusă între 1 septembrie 2024 şi 25 noiembrie 2024.

Pentru contribuabilii care şi-au stins obligaţiile bugetare principale cu scadenţă anterioară datei de 31 august 2024, este propusă anularea accesoriilor aferente acestor obligaţii, cu condiţia ca toate cerinţele de depunere şi plată să fie respectate până la data de 25 noiembrie 2024.

În cazul contribuabililor supuşi unui control fiscal în curs la data intrării în vigoare a OUG, se propune anularea accesoriilor aferente obligaţiilor bugetare principale stabilite prin decizie de impunere, cu condiţia ca diferenţele să fie achitate în termenul de plată stabilit şi cererea de anulare să fie depusă în 90 de zile de la comunicarea deciziei.

Pentru persoanele fizice care înregistrează obligaţii bugetare restante la data de 31 august 2024, proiectul prevede următoarele facilităţi:

1.Debitorii cu obligaţii sub 5.000 lei: Dacă 50% din obligaţiile restante sunt achitate până la 25 noiembrie 2024, se va anula restul de 50% din obligaţiile principale, precum şi toate dobânzile şi penalităţile aferente.

2.Debitorii cu obligaţii peste 5.000 lei: În cazul achitării a 75% din obligaţiile restante până la aceeaşi dată, se va anula un procent de 25% din obligaţiile principale, precum şi toate accesoriile aferente.

Actul normativ a fost iniţiat de Ministerul Finanţelor prin prisma deficitului bugetar de 71,19 miliarde lei după primele şapte luni ale anului 2024 şi a creanţelor bugetare neîncasate de 175,28 miliarde lei la data de 30 iunie 2024. Din totalul de 175,28 miliarde lei al creanţelor bugetare neîncasate, funcţionarii de la Finanţe au identificat, după eliminarea contribuabililor aflaţi în inactivitate, insolvenţă, faliment sau alte cauze - suma de 71,8 miliarde lei, creanţe cu potenţial de valorificare la bugetul general consolidate. Din totalul sumei de 71,8 miliarde lei, se estimează că în urma amnistierii accesoriilor de 11,3 miliarde lei, ar putea fi recuperate 60,5 miliarde lei, dar funcţionarii statului susţin că un procent rezonabil de 15% ar putea fi încasat suplimentar la bugetul general consolidate, ceea ce înseamnă aproximativ 9,85 miliarde lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb