Plafonarea preţurilor la energie şi gaze, reglementată prin OUG şi supusă dezbaterii publice, reflectă angajamentul Guvernului României de a proteja cetăţenii şi de a susţine competitivitatea companiilor din ţara noastră, prin măsuri ce vizează şi creşterea lichidităţii pieţei, facilitând tranzacţiile între producători şi furnizori.
"Aşa cum am promis, am pus astăzi în transparenţă propunerea Ministerului Energiei privind schema de compensare-plafonare a preţurilor la energie electrică şi gaze naturale. În faţa instabilităţii regionale, având în vedere creşterile semnificative de preţuri la energie pe piaţa europeană, Guvernul României şi-a asumat să îi protejeze pe români şi să susţină competitivitatea companiilor româneşti", a scris vineri seară pe Facebook ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Potrivit acestuia, preţul la energie electrică şi gaze rămâne neschimbat faţă de condiţiile anterioare.
"La energie electrică, schema se prelungeşte până la 1 iulie, iar la gaze ea acoperă 12 luni, până la 1 aprilie 2026. Astfel, facilităm reumplerea depozitelor de gaz la costuri rezonabile pentru iarna următoare", a mai transmis ministrul.
Acesta a anunţat că a propus "măsuri pentru creşterea lichidităţii pieţei prin facilitarea tranzacţiilor între producători şi furnizori, precum şi o serie de măsuri pentru creşterea transparenţei".
"Toate acestea au scopul de a încuraja concurenţa pe piaţă şi de a reduce preţul energiei. Mulţumesc tuturor celor care au contribuit la acest act normativ complex. În aceste zile, aşteptăm propuneri de completări şi modificări, iar în cel mai scurt timp vom aduce pe masa Guvernului această ordonanţă de urgenţă. Angajamentul nostru rămâne acelaşi: să nu lăsăm pe nimeni în urmă şi să punem pe primul loc interesul cetăţenilor şi al companiilor româneşti", a mai transmis ministrul Energiei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.02.2025, 12:07)
“Astfel, facilităm reumplerea depozitelor de gaz la costuri rezonabile pentru iarna următoare"…auzi si la asta ce aberatii spune, schema de compensare nu era pentru “reumplerea depozitelor” ci pentru pretul de furnizare a gazelor pentru populatie. Adica statul cumpara gaz la orice pret le vindea “baietii destepti cu ochii albastri” si suporta diferenta pana la pretul de vanzare pentru populatie:-)…pana populatia nu intelege sa treaca pe fotovoltaice si sa-i lase pe astia “in banda” sa-si cumpere energia de pe piata “liberalizata”