Facturile la gaze vin luna asta cu o majorare de 19% a tarifelor de distribuţie

A.F.
Comunicate de presă / 20 august 2024

Facturile la gaze vin luna asta cu o majorare de 19% a tarifelor de distribuţie

Luna aceasta urmează să se achite de consumatorii de gaze, noile preţuri la gaze care conţin, tarifele de distribuţie gaze majorate cu 24,1%, aşa cum au fost aprobate de ANRE pentru cel mai mare operator de distribuţie gaze naturale din România. Această majorare vine după alte majorări stabilite de ANRE pentru aceste tarife de distribuţie gaze: cu 11% în anul 2022 şi cu 52,2% în anul 2023, respectiv în 3 ani am avut o dublare a tarifului de distribuţie pentru acest operator. Această creştere a tarifelor se datorează în special "gratuităţiilor" introduse în anul 2020 prin Legea 155/2020, care modifică vechea lege a energiei electrice şi gazelor, conform unui comunicat remis redacţiei.

Români nu s-au învăţat în cei 34 de ani de la Revoluţie, că atunci cand politicienii îţi oferă ceva gratuit, ajungi să plăteşti mult mai mult decât "dacă nu ar fi gratuit".

Analiza realizată în octombrie 2020 de Asociaţia Energia Inteligentă privind Politicile de creştere a gradului de conectivitate la resursele de gaze naturale pentru sectorul rezidenţial arăta că (https://asociatiaenergiainteligenta.ro/analiza-politicii-de-crestere-a-gradului-de-conectivitate-la-resursele-de-gaze-naturale-pentru-sectorul-rezidential/?lang=ro ) "racordarea gratuită la reţeaua de distribuţie a gazelor naturale prezintă o serie de dezavantaje şi, mai mult, chiar riscuri".

Analiza arăta că prin această lege se vor:

"Socializa costurile cu racordarea noilor consumatori la reţeaua de gaze naturale prin tariful de distribuţie, încălcarea principiului eficienţei economice stipulat în Legea 123/2012, generarea premiselor pentru creşterea bazinului de clienţi vulnerabili şi costuri suplimentare suportate de client în factura energetică.

Există o premisă falsă că procesul de racordare la reţeaua de distribuţie a gazelor naturale este gratuit deoarece costurile asociate cu acest proces vor fi disipate în factura tuturor clienţilor din reţeaua de distribuţie respectivă, prin majorarea tarifului de distribuţie al gazelor naturale. În plus, este posibil ca mulţi clienţi casnici, furaţi de "mirajul" racordării gratuite să solicite acest lucru, însă racordarea cu titlu gratuit a clienţilor casnici nu este însoţită însă şi de asumarea unei obligaţii din partea acestora şi pentru a consuma gaze. Această situaţie va genera costuri adiţionale pentru clientul final, întrucât rentabilitatea unei reţele de distribuţie scade invers proporţional cu volumele care nu sunt vehiculate prin conductele sale.

Un alt efect negativ al racordării gratuite la reţeaua de gaze poate fi creşterea numărului consumatorilor vulnerabili. Calitatea de vulnerabil presupune, apriori, faptul că beneficiază deja de o formă de alimentare cu energie, dar nu poate, din considerente eminamente materiale, să suporte costurile cu factura energetică. Un proces intensiv de racordare cu titlu gratuit a clienţilor doritori nu vine în sprijinul clienţilor vulnerabili, ci dimpotrivă, creează premisele majorării acestei categorii de clienţi la nivel naţional prin majorarea tarifului de distribuţie al gazelor naturale, explicată mai sus.

Tratamentul discriminatoriu între consumatorii casnici deja racordaţi la sistemul de distribuţie al gazelor naturale şi cei care doresc să se racordeze cu titlu gratuit poate fi o altă problemă a racordării gratuite a noilor consumatori. Să luam în considerare situaţia paradoxală în care o conductă de distribuţie realizată integral pe banii unui consumator, anterior intrării în vigoare prevederilor noului ordin ANRE, va fi utilizată gratuit de noul consumator. Vechiul consumator se va regăsi în ipostaza de a achita parţial (prin tarif) şi costurile cu racordarea utilizată de noii clienţi racordaţi."

Prima tendinţă ar fi să dăm vina pe operatorii de distribuţie, doar că aceştia au aplicat legile şi reglementările făcute de instituţiile statului, şi care au determinat costuri făcute pentru unii consumatori, să fie plătite de alţii consumatori.

Asociaţia Energia Inteligentă atrăgea atenţia cu 3 ani în urmă că "racordarea gratuită" nu este pentru "bieţii oameni din mediul rural, care se încălzesc cu lemne, aşa cum se vehiculează, este un proiect pentru "băieţii deştepţi" care au construit "haotic" în zona periurbană sau firmele de casă, care urmează să încaseze banii pe proiectare şi execuţia reţelelor de gaze din Programul Anghel Saligny." (https://asociatiaenergiainteligenta.ro/racordarea-gratuita-la-gaze-si-electricitate-nu-este-pentru-saraci/)

Recomandările Asociaţiei Energia Inteligentă pentru Guvernanţi, în anul 2020, desprinse din Analiza realizată în octombrie 2020 erau:

"o strategie intensivă de racordare a sectorului rezidenţial ar trebui să fie pusă în aplicare doar în zonele în care nu există alternativă energetică dovedită rentabilă din punct de vedere economic" - astfel nu se ajungea să se construiască mii de km de conducte care stau goale sau aproape goale, dar care produc costuri care sunt achitate de toţii consumatorii României prin mărirea de tarife;

"valorificarea superioară a gazelor naturale prin corelarea politicii curente de dezvoltare a reţelei de transport şi distribuţie cu o strategie de relansare a industriei care utilizează acest tip de resursă ca materie primă (în special industria chimică şi petrochimică)" - ar fi evitat astăzi dependenţa masivă de importurile de îngrăşăminte şi alte produse specifice, creând valoare adăugată şi reducând presiunea pe creşterea taxelor şi a impozitelor ;

"dezvoltarea unor capacităţi de producţie a energiei electrice pe bază de gaze naturale, în regim de cogenerare şi trigenerare" - ar fi permis în această vară şi în anii următori să se evite situaţiile la limită prin care trece sistemul electroenergetic.

Ca şi în alte cazuri Analizele realizate de Asociaţia Energia Inteligentă, se dovedesc că au fost făcute corect şi că dacă s-ar fi ţinut cont de recomandări lucrurile ar fi stat altfel pentru populaţie. Din păcate acest adevăr, nu-i va ajuta pe cei care vor trebui să se gândească cum să mai scoată bani în plus, pentru plata facturilor mărite.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb