În ceasul al 12-lea (înainte de ora 12.00 noaptea din data de 30 iunie, când expira scadenţa plăţii datoriei Greciei către FMI), Alexis Tsipras, premierul Greciei, a trimis o scrisoare cu noi propuneri autorităţilor europene şi FMI.
Presa străină a informat publicul că Guvernul elen s-a înconvoiat sub presiunea creditorilor internaţionali, că a acceptat în totalitate condiţiile lor şi că este posibil ca referendumul să nu se mai ţină (probabil o speculaţie derivată din faptul că referendumul nu şi-ar mai fi avut subiectul în cauzul că părţile ar fi ajuns la un acord).
Dar oficialii guvernului grec au negat că ar fi acceptat în totalitate condiţiile creditorilor internaţionali.
Presa străină a luat în seamă anunţul executivului elen şi şi-a nuanţat afirmaţiile, menţionând că există "mici diferenţe" între condiţiile creditorilor externi şi cele care apar în scrisoarea lui Tsipras.
Ziarul BURSA (fără să deţină prioritatea) a obţinut atât textul scrisorii lui Tsipras, cât şi textul documentului în care apar condiţiile impuse de creditori.
Prezentăm în continuare principalele diferenţe dintre propunerile celor două părţi, cu rugămintea să apreciaţi dacă acestea diferenţe sunt minore, majore sau nu există deloc.
În funcţie de această apreciere, veţi ajunge la concluzia măsurii în care mass-media internaţională manipulează cazul.
- Creditorii cer eliminarea discountului de 30% la TVA, pe insule, în timp ce Tsipras doreşte menţinerea acestei reduceri.
- Creditorii vor ca Grecia să elimine tratamentul preferenţial pentru fermieri din Codul fiscal, dar Tsipras doreşte ca tratamentul preferenţial să fie redus până la finalul lui 2017.
Creditorii mai susţin implementarea reformei pensiilor din iulie 2015 şi reducerea treptată a fondului de solidaritate destinat ajutorării celor mai săraci pensionari (EKAS) până în 2019, cu tăierea imediată a primilor 20% dintre beneficiari. Spre deosebire, premierul grec vrea ca reforma pensiilor să fie implementată din 2012, iar EKAS să fie redus până în 2019, dar fără afectarea primilor 20% beneficiari.
1. in esenta identice propunerile :-)
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 02.07.2015, 01:31)
in afara faptului ca reforma pensiilor sa fie implementata din 2021. Lasand gluma la o parte in cazul introducerii unei valute paralele modificarile cauzate de devalorizare vor fi mult mai puternice iar inflatia va duce la scadere abrupta a valorii activelor industriale care vor fi naucitoare pentru viitorul economic al Eladei.