Falimentul uniunilor de credit din Polonia goleşte fondul de garantare a depozitelor bancare

CĂLIN RECHEA
Ziarul BURSA #Internaţional / 9 ianuarie 2015

Falimentul uniunilor de credit din Polonia goleşte fondul de garantare a depozitelor bancare
CĂLIN RECHEA

O informaţie, care nu s-a bucurat de mare atenţie în presa financiară internaţională, pune sub un mare semn de întrebare capacitatea fondului de garantare a depozitelor bancare din Polonia de a face faţă unei crize de încredere.

Financial Times a scris recent că aproape jumătate dintre uniunile de credit din Polonia sunt aproape de faliment şi pun o presiune foarte mare asupra fondului de garantare a depozitelor bancare.

Conform definiţiei din Raportul asupra Stabilităţii Financiare din iulie 2014, uniunile de credit (SKOK) sunt instituţii financiare nebancare, incluse în categoria instituţiilor financiare monetare, dar pentru care nu se cere îndeplinirea condiţiilor de adecvare a capitalului specificate în directiva europeană CRD4/CRR.

În raport se mai arată că "rolul lor în cadrul sistemului financiar din Polonia rămâne nesemnificativ", în condiţiile în care activele cumulate ale celor 55 de uniuni de credit din ţară reprezentau doar 1,4% din activele sectorului bancar (19,2 miliarde de zloţi) la sfârşitul anului 2013.

Numărul clienţilor uniunilor de credit din Polonia este de circa 2,5 milioane, după cum arată datele de la European Network of Credit Unions, iar valoarea totală a depozitelor este de 3,7 miliarde de euro.

Capitalul reglementat al acestor uniuni era de 149,6 milioane de zloţi, după cum arată banca centrală, dar ajustările efectuate în urma inspecţiilor la nivelul a 11 instituţii de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (KNF) a "corectat" valoarea capitalului până la -502 milioane de zloţi.

Pentru întreg sistemul uniunilor de credit din Polonia, deficitul de capital a ajuns la 1,4 miliarde de zloţi, iar rata medie de adecvare a capitalului a fost de -2,87%.

Portofoliul de credite al uniunilor de credit, de circa 10,6 miliarde de zloţi era compus, la sfârşitul anului 2013, mai ales din credite de consum (60%) şi credite imobiliare (37%), iar rata creditelor neperformante a ajuns la 22,9%.

Condiţiile relaxate de adecvare a capitalului dar şi rolul lor considerat "nesemnificativ" au determinat autorităţile să neglijeze sectorul uniunilor de credit, ajungându-se acum în situaţia în care acesta poate "goli" fondul de garantare a depozitelor bancare.

"Riscurile sectorului SKOK s-au acumulat în ultimii 20 de ani pe fondul lipsei de supraveghere", se arată într-un comunicat al KNF preluat de FT, iar problemele sunt cele clasice. În raportul de activitate al Autorităţii de Supraveghere Financiară pentru 2013 este prezentată o listă consistentă a deficienţelor la nivelul uniunilor de credit, care include supraevaluarea activelor, subevaluarea pierderilor din creditare, acordarea creditelor fără verificarea bonităţii clienţilor, concentrarea excesivă a portofoliilor de credite sau prelungirea nejustificată a maturităţii creditelor.

În articolul din FT se mai arată că "uniunile de credit reprezintă sursă primară de fonduri pentru milioane de săraci şi muncitori, mai ales din zonele rurale sau oraşele mici".

Cele două falimente înregistrat deja în sectorul uniunilor de credit au condus la utilizarea a circa 25% din resursele fondului de garantare, care acoperă şi aceste instituţii financiare doar din noiembrie 2013.

La mijlocul lunii trecute, Reuters scria că Autoritatea de Supraveghere Financiară a cerut falimentul SKOK Wolomin, o uniune de credit cu depozite garantate în valoare de 2,3 miliarde de zloţi (684 milioane de dolari) şi active de circa 3 miliarde de zloţi, astfel încât deponenţii să-şi poată recupera banii de la fondul de garantare.

"În ultimele luni, Bank Pekao SA şi Alior Bank au primit aprobarea pentru preluarea a doua uniuni de credit", se mai arată în ştirea Reuters.

În condiţiile în care doar instituţiile bancare alimentează fondul de garantare, autorităţile poloneze au majorat contribuţiile anuale ale acestora cu 800 de milioane de zloţi în 2015, sumă echivalentă cu 4% din profitul prognozat, conform estimărilor prezentate de Reuters. Aceasta a creat nemulţumiri la nivelul Asociaţiei Băncilor din Polonia, al cărei preşedinte consideră că "toate cheltuielile trebuie împărţite cu uniunile de credit şi bugetul statului". Aşteptările în ceea ce priveşte participarea bugetului la garantarea depozitelor sunt, desigur, nerealiste, deoarece autorităţile de la Varşovia au fost nevoite să naţionalizeze parţial fondurile private de pensii pentru a reduce datoria publică.

Speranţa consolidării fondului de garantare a depozitelor bancare se îndreaptă, se pare, şi către Europa. "Polonia speră în formarea rapidă a fondului european comun de garantare a depozitelor, mai ales în condiţiile numirii lui Donald Tusk în funcţia de preşedinte a Consiliului European, astfel încât să fie asigurate depozitele clienţilor bancari", se arată într-un articol din cotidianul german online Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Impactul semnificativ al unui subsector financiar, considerat nesemnificativ, asupra fondului de garantare arată că există un risc major de epuizare rapidă a acestuia chiar şi în cazul apariţiei problemelor la o bancă de dimensiuni reduse.

Rata creditelor neperformante din sectorul bancar s-a menţinut în jur de 8,5% în ultimii doi ani, în condiţiile unei creşteri susţinute a creditării. Pentru companiile nefinanciare rata creditelor neperformante era de 11,3% în T1 2014, iar pentru creditele de consum acordate populaţiei de 14,4%.

De la începutul anului 2008, creditul acordat gospodăriilor din Polonia a crescut cu 122% până în noiembrie 2014, iar creditul acordat companiilor nefinanciare a crescut cu 66% (vezi graficul).

În 2009, când efectele crizei financiare internaţionale au început să se manifeste şi în Polonia, dar fără a duce economia în recesiune, s-a manifestat un recul semnificativ al creditului acordat companiilor, căruia i-au fost necesari doi ani pentru a reveni la nivelul maxim precedent.

Creditul acordat gospodăriilor populaţiei nu s-a confruntat cu astfel de "dileme" existenţiale. Acesta şi-a continuat tendinţa exponenţială de creştere începută în 2005.

Dar poate dura o astfel de creştere la nesfârşit, astfel încât rata creditelor neperformante şi cea de capitalizare să nu ofere motive de îngrijorare autorităţilor? Deocamdată, "miracolul" economic şi financiar polonez continuă.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb