Indicele preţurilor produselor alimentare la nivel mondial, elaborat de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), s-a stabilizat în luna februarie, în condiţiile în care creşterea preţurilor uleiurilor vegetale şi carne a fost contracarată de scăderea preţurilor cerealelor, zahărului şi lactatelor, a anunţat, ieri, FAO, informează Reuters, conform Agerpres.
FAO publică lunar propriul său indice Food Price, care măsoară modificările de preţuri înregistrate de un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În luna februarie 2016, acest indice a atins o valoare medie de 150,2 puncte, în creştere foarte uşoară faţă de valoarea revizuită de 150 de puncte înregistrată în luna ianuarie 2016. Creşterea din februarie vine după ce pe parcursul anului 2015 preţurile alimentelor au înregistrat un declin de aproape 19%, acesta fiind de altfel al patrulea an consecutiv de scădere a preţurilor alimentelor, pe fondul ofertelor abundente şi al încetinirii economiei mondiale. Tendinţa de scădere a preţurilor a continuat şi în luna ianaurie 2016, când indicele preţurilor produselor alimentare calculat de FAO a atins cea mai scăzută valoare de după luna aprilie 2009.
Separat, FAO a dat ieri publicităţii primele sale estimări privind recolta mondială de grâu în 2016, prognozând o producţie totală de 723 milioane de tone, cu aproape 10 milioane de tone mai mică decât producţia record înregistrată în 2015, în principal din cauza temperaturilor nefavorabile care au redus însămânţările de iarnă în Rusia şi Ucraina. De asemenea, FAO şi-a revizuit în scădere atât estimările privind recolta totală de cereale de anul trecut până la 2,525 miliarde tone, cât şi estimările privind stocurile globale de cereale la finalul sezonului actual la 636 milioane de tone, cu 6,2 milioane de tone mai puţin decât estima luna trecută.