FĂRĂ SPRIJIN DIN PARTEA STATULUI Culturile de grâu din Ucraina, în pericol

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 17 august 2022

Culturile de grâu din Ucraina, în pericol

Suprafaţa cultivată cu grâu de iarnă în Ucraina ar putea scădea cu 30-60% în 2023, fără sprijin din partea statului şi fără o majorare a exporturilor de cereale, a anunţat ieri Roman Slastyon, directorul sindicatului agricol UABC, transmite Reuters.

"Există speranţe mari că Guvernul va găsi o posibilitate pentru finanţarea campaniei de însămânţare", a explicat oficialul, menţionând: "Dacă aceasta nu se va realiza acum, vom avea probleme serioase. Fără aceste programe şi fără majorarea exporturilor, este de aşteptat să nu fie cultivată 30-60% din suprafaţa alocată culturilor de iarnă".

Ucraina, producător şi exportator global major de cereale, a început deja însămânţarea rapiţei şi va începe în două-trei săptămâni însămânţarea grâului de iarnă.

De la debutul invaziei ruseşti, în 24 februarie, exporturile de cereale ale Ucrainei au scăzut semnificativ, pentru că porturile de la Marea Neagră, principala rută pentru livrările de cereale ucrainene, au fost închise de o blocadă rusească, ceea ce a dus în sus preţurile mondiale ale alimentelor şi a provocat temeri că vor exista întreruperi în aprovizionarea cu alimente în ţări din Africa şi Orientul Mijlociu, notează Agerpres.

Amintim că, la data de 22 iulie, Rusia şi Ucraina au semnat, la Istanbul, un acord cu privire la instaurarea unor culoare securizate cu scopul de a permite exportul de cereale blocate în Ucraina. Acordul este valabil 120 de zile, timp în care pot fi transportate circa 25 de milioane de tone din silozurile ucrainene înaintea strângerii noii recolte. Navele şi încărcătura sunt inspectate la Istanbul, sub autoritatea Centrului Comun de Coordonare (CCC).

Pe de altă parte, Iuri Vaskov, viceministrul Infrastructurii de la Kiev, a informat ieri că Ucraina poate exporta în septembrie trei milioane de tone de cereale din porturile sale, iar în viitor ar putea exporta lunar patru milioane de tone de cereale, potrivit Reuters.

Kievul a primit solicitări pentru ca 30 de nave să vină în Ucraina în următoarele două săptămâni pentru a exporta cereale, a precizat Vaskov.

În luna iulie, Ucraina a exportat o cantitate de 2,66 milioane de tone de produse agricole, cu 22,7% mai mult decât în iunie, graţie în principal unor exporturi mai mari de grâu şi orz, conform Ministerului Agriculturii de la Kiev. Cifrele detaliate arată că exporturile de grâu ale Ucrainei s-au triplat de la o lună la alta, până la 412.000 de tone în iulie, de la 138.400 de tone în iunie, în timp ce exporturile de orz au crescut şi mai mult, până la 183.000 de tone, de la 26.000 de tone. Exporturile de porumb s-au majorat cu 84.700 de tone, până la 1,1 milioane de tone, însă cele de seminţe de floarea soarelui au scăzut cu 33%, la 362.100 de tone.

Cotaţia futures a gazelor cu livrare în luna septembrie era de 230 de euro pentru un Megawatt-oră ieri, în deschiderea sesiunii de la Bursa din Amsterdam. Cotaţia a urcat până la 251 de euro pe parcursul sesiunii, iar la ora 14.16 atingea 234,45 euro.

Gazprom a anunţat ieri că preţurile europene ale gazelor ar putea creşte iarna aceasta cu 60%, la peste 4.000 de dolari/1.000 de metri cubi, deoarece exporturile şi producţia companiei ruse de stat continuă să scadă, în urma sancţiunilor occidentale, transmite Reuters.

"Preţurile gazelor pe piaţa spot din Europa au atins 2.500 de dolari (per 1.000 metri cubi). Conform unor estimări conservatoare, dacă tendinţa persistă, preţurile vor depăşi 4.000 de dolari per 1.000 metri cubi iarna aceasta", susţine Gazprom.

Exporturile de gaze ale Gazprom au scăzut cu 36,2%, la 78,5 miliarde metri cubi, în perioada ianuarie - 15 august, în timp ce producţia a înregistrat un declin de 13,2% faţă de anul precedent, la 274,8 miliarde metri cubi, potrivit companiei ruse.

-----------------------------------

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna octombrie a scăzut cu 0,2% în a doua parte a zilei de ieri, la ICE Futures Europe, atingând 94,93 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în septembrie a urcat cu 0,2%, la 89,55 dolari barilul la ora locală 10.16.

-----------------------------------

Cotaţia futures a aurului cu livrare în decembrie a coborât cu 0,4%, la 1.791,20 dolari uncia ieri, la Comex New York, la ora 10.17, cea spot - cu 0,2%, la 1.776,53 dolari/uncie.

-----------------------------------

Preţul grâului cu livrare în luna decembrie a scăzut cu 0,2% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), ajungând la 8,16 dolari/buşel la ora locală 10.15, cotaţia porumbului cu livrare în decembrie - cu 1,7%, la 6,17 dolari/buşel.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Culturile de fasole si ciuperci sunt in siguranta?

    1. Sunt profitabile, la fel ca si culturile de rusi, insamantate din primavara…

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb