Grupul Electrica a obţinut, în primele nouă luni din acest an, un profit net de 466 de milioane de lei, cu 8,9% mai mare comparativ cu rezultatul înregistrat în aceeaşi perioadă a anului 2015, potrivit raportului publicat pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
"Profitul net a crescut cu 38 de milioane de lei sau cu 8,9%, datorită îmbunătăţirii performanţei pe ansamblu, în ciuda descreşterii rezultatului financiar cu 10 milioane de lei sau cu 42,7%, şi a creşterii cheltuielii cu impozitul pe profit cu 11 milioane de lei, sau cu 12%", se arată în raport.
În aceeaşi perioadă, Electrica a obţinut venituri de 4 miliarde de lei, în creştere cu 0,7% comparativ cu primele 9 luni din 2015.
"Veniturile au crescut cu 28 de milioane de lei, sau cu 0,7%, în principal pe fondul evoluţiei veniturilor externe (din afara Grupului), în creştere cu 35 de milioane de lei în segmentul de distribuţie, care au compensat scăderea cu 10 milioane de lei a segmentului de furnizare. Evoluţia segmentului de furnizare este rezultatul scăderii cu 6,9% a preţului mediu de vânzare, care nu a putut fi integral contrabalansată de creşterea cu 6,3% a cantităţii furnizate pe piaţa de retail, comparativ cu perioada similară a anului trecut", se mai arată în raportul citat.
Rezultatele segmentului de distribuţie au fost mai mici în primele nouă luni din acest an faţă de cele din aceeaşi perioadă a anului trecut ca efect al scăderii tarifelor de distribuţie, scădere ce a fost parţial compensată de creşterea cu 2,1% a cantităţii distribuite. În primele 9 luni din 2016, Grupul Electrica a distribuit aproximativ 12,98 TWh către un număr de aproximativ 3,67 milioane de utilizatori şi a furnizat 8,1 TWh (în creştere cu 6,7% comparativ cu primele 9 luni din anul 2015), către 3,61 milioane de consumatori finali.
Profitul operaţional (EBIT) al Grupului a crescut cu 59,6 milioane de lei, la nouă luni faţă de perioada similară din 2015, respectiv cu 12%, ritm superior superior trend-ului EBIDTA (rezultatul operaţional consolidat) deoarece a fost doar uşor afectat de creşterea deprecierii şi a amortizării cu 15,6 milioane de lei (5,9%), datorită creşterii punerilor în funcţiune a investiţiilor, şi de scăderea pierderilor din deprecierea imobilizărilor corporale cu 1,4 milioane de lei, conform sursei citate.