FAŢĂ DE ACEEAŞI PERIOADĂ DIN 2016, ANAF a colectat la buget venituri cu 0,9% mai mici în primele două luni ale anului

Andrei Stan
Macroeconomie / 3 martie 2017

ANAF a colectat la buget venituri cu 0,9% mai mici în primele două luni ale anului

Actualizare 15:16 Grindeanu, după discuţia cu ANAF: "Sunt venituri reduse în ultimele luni din 2016; aştept propuneri de reformă pe fond"

Premierul Sorin Grindeanu a declarat astăzi, după ce a avut o întâlnire cu ministrul Finanţelor şi cu şeful ANAF, că există domenii "sensibile" în care veniturile la buget au scăzut la finalul anului 2016, situaţia resimţindu-se şi în 2017, şi a cerut Fiscului măsuri pentru o "reformă pe fond" până săptămâna viitoare, pentru creşterea gradului de colectare.

Sorin Grindeanu a afirmat, citat de News.ro: "Pe mine m-a interesat în primul rând care sunt măsurile pe care Ministerul Finanţelor şi ANAF le au pentru reforma structurală pe care mi-o doresc în cadrul ANAF, astfel încât gradul de colectare să fie acela pe care noi ni l-am propus pentru anul 2017. N-am de ce să fiu pesimist. Sunt anumite lucruri care au venit de anul trecut şi care s-au răsfrânt într-o anumită măsură pe ianuarie. După, lucrurile au început să vină normal, ceea ce înseamnă încasări mai mari decât anul trecut, dar problema de fond e legată de reforma de fond, priorităţi ale ANAF în perioada următoare".

El a afirmat la Parlament, după ce în cursul dimineţii a avut o întâlnire la Palatul Victoria pe această temă cu ministrul Finanţelor şi şeful ANAF, că aşteaptă până marţi ca Fiscul să îi transmită modul în care vede rezolvarea acestor probleme, pentru ca instituţia să se înscrie în direcţiile cerute de Guvern.

Grindeanu a dat ca exemplu problemele de colectare din "două domenii sensibile", tutunul şi prelucrarea lemnului, unde veniturile pe final de 2016 au fost sub aşteptări.

"Am vorbit foarte mult şi de resursa umană de la ANAF, modul în care sunt direcţionaţi spre ceea ce trebuie să facă şi pe ceea ce îmi doresc şi eu", a mai spus premierul, precizând că discuţiile au fost purtate şi pe actualul cadru legislativ, fără a preciza dacă urmează modificări în acest sens.

Întrebat dacă veniturile sub prognoză afectează măsurile pe care le are pregătite Guvernul, premierul a negat. "În niciun caz nu ne abatem de la ce ne-am propus şi nici nu ne afectează", a adăugat Grindeanu.

----------

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a colectat la buget venituri de 31,99 miliarde de lei în primele două luni ale acestui an, cu 0,9% mai mici faţă de perioada similară din 2016, informează un comunicat de presă al instituţiei.

ANAF precizează: "Situaţia încasărilor bugetare a fost analizată astazi în cadrul unei întâlniri dintre prim-ministrul României, domnul Sorin Grindeanu, ministrul Finanţelor Publice, domnul Viorel Ştefan şi preşedintele ANAF, domnul Bogdan-Nicolae Stan. Totalul veniturilor bugetare colectate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală cumulat ianuarie şi februarie 2017 a însumat 31,991 miliarde de lei, ceea ce reprezintă o diminuare cu doar 0,9% - indice nominal faţă de perioada similară a anului trecut şi în condiţiile în care încasările din ianuarie 2016 s-au realizat prin aplicarea cotei de 24% TVA, în timp ce ianuarie 2017 a reflectat colectarea TVA în cotă de 20%".

Totalul veniturilor bugetare realizate de Fisc în luna februarie 2017 a însumat 13,87 miliarde de lei, ceea ce reprezintă o depăşire cu 6,7% - indice nominal, respectiv cu 874 milioane de lei în cifre absolute mai mult faţă de perioada similară a anului 2016, în condiţiile în care cota de TVA în luna februarie 2016 era de 20 %, iar în luna februarie 2017 de 19%, se mai arată în comunicat.

Situaţia încasărilor bugetare a fost analizată astăzi în cadrul unei întâlniri dintre prim-ministrul României, Sorin Grindeanu, ministrul Finanţelor Publice, Viorel Ştefan şi preşedintele ANAF, Bogdan-Nicolae Stan.

Fiscul menţionează: "În acest context, premierul României a solicitat creşterea gradului de colectare a veniturilor bugetare administrate de ANAF şi intensificarea măsurilor de îmbunătăţire a conformării voluntare. De asemenea, acesta şi-a exprimat disponibilitatea în susţinerea demersurilor ANAF pentru soluţionarea problemelor administrative, care afectează în prezent activitatea instituţiei".

Ca urmare a acestei analize, preşedintele ANAF a convocat, în cursul zilei de luni, 6 martie, o întâlnire de lucru cu conducerea Direcţiilor Generale Regionale ale Finanţelor Publice, Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili şi a Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, în vederea structurării unui plan urgent de acţiune, care urmează a fi adus la cunoştinţa prim-ministrului, la începutul săptămânii viitoare.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Oriunde te duci, de la Piata Rahova, Piata de flori pana la medicul de familie veniturile nu sunt fiscalizate. Oare atat de greu este pentru ANAF sa-si faca datoria in astfel de conditii in care coruptia si veniturile nedeclarate sunt peste tot?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb