FBI investighează tentative de atac cibernetic din partea Iranului care au vizat campaniile lui Trump şi Biden-Harris

S.B.
Internaţional / 13 august

FBI investighează tentative de atac cibernetic din partea Iranului care au vizat campaniile lui Trump şi Biden-Harris

FBI investighează presupuse tentative de atac cibernetic din partea Iranului care au vizat atât un asociat al lui Trump, cât şi consilieri ai campaniei Biden-Harris, au declarat pentru The Washington Post persoane familiarizate cu această chestiune, agenţia recunoscând oficial, luni, că a deschis o investigaţie de securitate naţională, cu câteva luni înainte de ziua alegerilor, potrivit news.ro.

FBI a anunţast luni că a deschis o investigaţie după ce campania prezidenţială a lui Donald Trump a declarat că i-au fost piratate comunicaţiile interne şi a dat vina pe guvernul iranian.

Fostul preşedinte a declarat sâmbătă că Microsoft a informat campania sa că Iranul a piratat unul dintre serverele sale. Trump a spus că Iranul a fost "capabil să obţină doar informaţii disponibile publicului".

Campania lui Trump a făcut referire la un raport publicat vineri de cercetătorii Microsoft, care indica faptul că hackeri legaţi de guvernul iranian au încercat să pătrundă în contul unui "oficial de rang înalt" dintr-o campanie prezidenţială americană, în luna iunie. Raportul a adăugat că hackerii au preluat un cont aparţinând unui fost consilier politic şi apoi l-au folosit pentru a-l viza pe oficial. Raportul nu a furnizat detalii suplimentare cu privire la identitatea ţintelor.

Pe de altă parte, FBI investighează, de asemenea, un presupus atac cibernetic care vizează consilieri ai campaniei preşedintelui Joe Biden şi vicepreşedintelui Kamala Harris.

FBI a început investigaţia în iunie, când Biden încă era candidat la preşedinţie, suspectând că Iranul se află în spatele încercărilor de a fura date ale celor două campanii prezidenţiale americane, menţionează The Washington Post.

Trei angajaţi ai campaniei Biden-Harris au primit e-mailuri de tip spear phishing, concepute pentru a părea legitime, dar care ar putea oferi unui intrus acces la comunicaţiile destinatarilor, potrivit unor persoane familiarizate cu această problemă, care au vorbit cu The Washingon Post sub rezerva anonimatului. Până în prezent, anchetatorii nu au găsit dovezi că aceste tentative de hacking au avut succes, au precizat aceste persoane.

Agenţii FBI au contactat Google, printre alte companii, pentru a discuta despre ceea ce părea a fi o tentativă de phishing ce viza persoane asociate cu campania lui Biden, au declarat aceste persoane.

"Putem confirma că FBI investighează această chestiune", a afirmat agenţia într-o scurtă declaraţie.

Sâmbătă, FBI a declarat doar că este la curent cu relatările din mass-media privind o presupusă piraterie informatică.

Pe de altă parte, un oficial din cadrul campaniei lui Harris a declarat că echipa monitorizează şi se protejează vigilent de ameninţările cibernetice şi nu are cunoştinţă de nicio încălcare a securităţii sistemelor sale.

Campania Trump a declarat că a fost ţinta unui atac informatic după ce jurnaliştii au primit copii ale unui document intern de verificare a campaniei ce îl privea pe senatorul JD Vance, coechipierul lui Donald Trump care candidează pentru vicepreşedinţie.

În timp ce FBI suspectează Iranul că se află în spatele tentativelor de phishing care au fost depistate în iunie, este mai puţin clar pentru anchetatori dacă această ţară este responsabilă şi de trimiterea de date interne de campanie către reporteri, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune. The Washington Post şi Politico au relatat că au fost contactate de o persoană care pretindea că are acces la documente interne ale campaniei lui Trump şi care a folosit un cont AOL şi numele "Robert". Campania lui Trump a dat vina pe Iran pentru aceste scurgeri de informaţii.

Ancheta FBI ridică miza atât pentru competiţia prezidenţială, deja plină de acuzaţii de trucuri murdare şi interferenţe electorale, cât şi pentru credibilitatea guvernului în asigurarea unor alegeri corecte.

Atunci când campania Trump a concluzionat iniţial că a fost vizată de un atac cibernetic, nu a alertat FBI-ul, potrivit consilierilor de campanie. Decizia de a nu alerta FBI-ul a fost luată parţial din cauza neîncrederii campaniei faţă de agenţie, au spus sursele Washington Post.

Trump, care i-a acuzat pe democraţi de securitatea deficitară a informaţiilor atunci când aceştia au fost pirataţi în 2016, şi-a exprimat frustrarea în legătură cu piratarea, au declarat aceste persoane.

Persoane familiarizate cu această chestiune au declarat că tentativa de phishing pare să fi reuşit să compromită comunicaţiile a cel puţin unei persoane care nu are legături oficiale cu niciuna dintre campanii: Roger Stone, un vechi prieten şi consilier al lui Trump.

"Am fost informat de autorităţi că unele dintre conturile mele personale de e-mail au fost compromise", a declarat Stone într-un scurt interviu. "Chiar nu ştiu mai multe despre asta. Şi sunt cooperant. Totul este foarte ciudat", a declarat el pentru Washington Post.

Contul lui Stone a fost folosit pentru a trimite e-mailuri către campania lui Trump ce conţineau un link care, dacă era accesat, ar fi putut permite Iranului să intercepteze alte e-mailuri ale persoanei vizate, au declarat persoanele familiarizate cu această chestiune.

Faptul că Stone a fost o victimă aparentă în acest efort este remarcabil având în vedere istoria sa lungă şi încurcată cu e-mailuri piratate. Stone a fost condamnat pentru şapte infracţiuni, inclusiv pentru că a minţit cu privire la încercările sale din timpul campaniei prezidenţiale din 2016 de a obţine detalii despre e-mailurile private ale lui Hillary Clinton de la grupul WikiLeaks. Trump l-a graţiat în 2020, cu o lună înainte de a-şi părăsi funcţia, notează The Washington Post.

Campania lui Trump nu a răspuns întrebărilor privind ancheta FBI, dar sâmbătă purtătorul de cuvânt Steven Cheung a declarat că documentele primite de reporteri "au fost obţinute ilegal din surse străine ostile Statelor Unite, cu scopul de a interfera cu alegerile din 2024 şi de a semăna haos în întregul peisaj democratic".

Un consilier al lui Trump a declarat că acum se iau măsuri suplimentare, concepute de consultanţi externi, pentru a securiza e-mailurile. De asemenea, membrii personalului au fost instruiţi să nu pună documente sau informaţii sensibile în e-mailuri, având în vedere că staff-ul crede că mai multe ţări străine încearcă să le spargă, a declarat această persoană.

Săptămâna trecută, Microsoft a emis un raport public în care avertiza că hackeri iranieni au încercat să pătrundă în contul de e-mail al unui "oficial de rang înalt" dintr-o campanie prezidenţială americană în luna iunie. Compania nu a identificat public campania şi nici nu a confirmat dacă estimează că hackingul a avut succes, dar o persoană familiarizată cu activitatea Microsoft a confirmat că referinţa din raport era la campania lui Trump.

Deşi aceste dovezi fac parte din ceea ce este investigat de FBI, acum este clar că agenţii urmăresc un set mai larg de presupuse tentative de hacking decât cele descrise în raportul Microsoft.

La sfârşitul săptămânii, un purtător de cuvânt al misiunii permanente a Iranului pe lângă Organizaţia Naţiunilor Unite a emis o declaraţie prin care a respins acuzaţiile de hacking, afirmând "Nu acordăm nicio credibilitate unor astfel de rapoarte. Guvernul iranian nu are şi nici nu ascunde vreo intenţie sau motiv de a interveni în alegerile prezidenţiale din Statele Unite".

Oficialii serviciilor de informaţii americane au declarat în iulie că Iranul lucrează pentru a alimenta discordia socială în Statele Unite şi a submina încercarea lui Trump de a recâştiga Casa Albă, o repetare a eforturilor iraniene din 2020.

Luna trecută, procurorii din New York au acuzat, de asemenea, un pakistanez care are legături cu Iranul într-un complot de asasinat la comandă care viza uciderea unui politician sau a unui oficial guvernamental american pe teritoriul american. Presupusul complot susţinut de Iran a stârnit îngrijorări cu privire la siguranţa lui Trump în săptămânile dinaintea atentatului din Pennsylvania, desi aparent nu a avut legătură cu acesta.

Noile detalii arată că ancheta FBI este mai amplă şi implică mai multe victime potenţiale decât se ştia anterior. Ele subliniază, de asemenea, măsura în care pirateria informatică din partea unor state străine care vizează candidaţi politici americani poate fi pur şi simplu o caracteristică recurentă a politicii în era digitală. Oficialii americani au ajuns la concluzia că Rusia a intervenit în alegerile prezidenţiale din 2016 pentru a-l ajuta pe Donald Trump, inclusiv prin piratarea şi publicarea de e-mailuri şi documente interne ale democraţilor, reaminteşte The Washington Post.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb