Banca centrală a SUA (Federal Reserve - Fed) a decis, în reuniunea de politică monetară din zilele de 26-27 aprilie, să păstreze dobânda cheie în intervalul 0,25-0,50%, lăsând uşa deschisă către o eventuală majorare în luna iunie.
Totuşi, în condiţiile în care conducerea Fed nu dă semne că s-ar grăbi să înăsprească politica monetară pe motiv că economia americană, cea mai mare din lume, încetineşte, specialiştii spun, mai degrabă, că o viitoare creştere a dobânzii va avea loc abia în decembrie.
După reuniunea din această săptămână, consiliul guvernatorilor Fed a declarat că piaţa muncii din Statele Unite se îmbunătăţeşte, însă creşterea economică pare că a încetinit.
Totodată, conducerea Fed a informat că urmăreşte atent evoluţia inflaţiei: "Continuăm să monitorizăm atent indicatorii privind inflaţia, economia mondială şi evoluţiile financiare".
În prezent, investitorii anticipează doar în proporţie de 23% o creştere a dobânzii Fed la reuniunea din iunie, potrivit FedWatch.
Ieri, Departamentul american al Comerţului a lansat o estimare preliminară potrivit căreia ritmul de creştere a economiei americane a încetinit semnificativ în primele trei luni ale acestui an, pe fondul scăderii cererii interne şi exporturilor.
Potrivit datelor ajustate sezonier, Produsul Intern Brut al SUA a înregistrat o creştere anuală de 0,5% în primul trimestru din 2016, în condiţiile în care analiştii aşteptau un avans de 0,7%. În ultimele trei luni ale anului trecut, economia americană înregistrase un avans de 1,4%. Guvernul american va da publicităţii în data de 27 mai cea de-a doua estimare, revizuită.
Conform estimării, aproape toate sectoarele economiei americane au încetinit în primul trimestru, cu excepţia pieţei imobiliare. Cheltuielile consumatorilor au sporit cu numai 1,9%, iar investiţiile companiilor s-au redus cu 5,9%.
Încetinirea cheltuielilor a determinat companiile să facă mai puţine comenzi şi să-şi reducă stocurile. În primul trimestru, companiile au acumulat stocuri de 60,9 miliarde de dolari, mai puţin decât 78,3 miliarde de dolari în ultimul trimestru al anului trecut. Totodată, exporturile SUA au scăzut cu 2,6%, afectate de aprecierea dolarului, în timp ce importurile au crescut cu 0,2%.
În decembrie 2015, Fed a majorat dobânda de politică monetară pentru prima dată în aproape zece ani (cu 0,25 puncte procentuale), considerând că situaţia economiei americane s-a îmbunătăţit semnificativ.
•
Dolarul a pierdut teren miercuri seara, după ce Fed a anunţat menţinerea dobânzii de referinţă, declinul continuând şi ieri dimineaţa. Ulterior, moneda SUA a mai câştigat teren. Ieri, la ora 11.01, pe piaţa din Nerw York, dolarul avea un curs de 1,1314 unităţi/euro, cu 0,1% mai mare decât în ziua precedentă.