Federal Reserve va vinde obligaţiunile corporative şi ETF-urile cumpărate în timpul crizei Covid-19

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 4 iunie 2021

Federal Reserve va vinde obligaţiunile corporative şi ETF-urile cumpărate în timpul crizei Covid-19

Rezerva Federală a Statelor Unite (Fed) va începe în curând lichidarea portofoliului său de obligaţiuni corporative şi unităţi de ETF-uri de obligaţiuni (Exchange Traded Funds), active pe care le-a acumulat anul trecut, de la debutul tensiunilor financiare provocate de pandemia de Covid-19 şi până în 31 decembrie 2020, a anunţat entitatea bancară centrală printr-un comunicat.

Obligaţiunile corporative şi unităţile de fond au fost achiziţionate printr-un vehicul financiar intitulat Secondary Market Corporate Credit Facility, sau SMCCF, prin care Fed-ul deţinea, la 30 aprilie 2021, 5,21 miliarde de dolari în obligaţiuni ale unor companii precum Whirlpool Corp., Walmart Inc. sau Visa Inc. La aceste deţineri ale băncii centrale americane se adaugă deţinerea de 8,56 miliarde de dolari în ETF-uri care investesc la rândul lor în obligaţiuni corporative, un exemplu fiind ETF-ul Vanguard Short-Term Corporate Bond ETF.

Lichidarea acestui portofoliu, care ar trebui finalizată până la sfârşitul acestui an, nu are legătură cu alte decizii de politica monetară, a declarat un oficial al Fed pentru Wall Street Journal. Veniturile nete pe care Fed-ul le va marca de pe urma vânzărilor - Fed-ul a intrat în piaţă la bottom - vor fi remise Departamentului Trezoreriei, care a finanţat crearea facilităţii, potrivit comunicatului.

Deţinerile de datorii corporative din SMCCF sunt separate de cele 7,3 trilioane de dolari pe care Fed-ul le-a trecut pe bilanţul propriu monetizând o parte semnificativă din datoria emisă de Trezoreria americană şi datoria ipotecară emisă de agenţiile federale americane de pe piaţa imobiliară. Banca centrală americană, sub preşedintele Jerome Powell, continuă în prezent să achiziţioneze titluri de stat americane şi obligaţiuni ipotecare cu un ritm de 120 de miliarde de dolari pe lună pentru a menţine scăzute costurile împrumuturilor pe termen lung până când piaţa muncii va confirma tendinţa de revenire la nivelurile pre-pandemie - şomaj sub 5% cel puţin.

SMCCF a fost înfiinţat în martie 2020 ca parte dintr-o suită mai largă de programe stabilite de Fed şi Trezoreria americană pentru a oferi lichiditate pieţelor financiare. Pieţele de acţiuni şi obligaţiuni, la acea vreme, se tranzacţionau cu o puternică frică şi incertitudine în condiţiile începutului pandemiei şi a lockdown-urilor implementate la nivel mondial.

Anunţul Fed din martie 2020 privind implementarea facilităţii SMCCF şi a unui alt vehicul, facilitatea de credit pentru piaţa primară (Primary Market Corporate Credit Facility - PMCCF), a reuşit să restabilească încrederea investitorilor în capacitatea marilor corporaţii de a emite datorii. Prin urmare, PMCCF nu a făcut niciodată vreo operaţiune de achiziţie. În schimb, deţinerile SMCCF au atins anul trecut circa 14,2 miliarde de dolari. Iniţial, cele două programe aveau finanţări din partea Trezoreriei americană în valoare de 750 de miliarde de dolari.

"SMCCF s-a dovedit vital pentru restabilirea unei bune-funcţionări a pieţei anul trecut, sprijinind accesul la credit pentru angajatorii mari şi impulsionând ocuparea forţei de muncă în timpul pandemiei de Covid-19", afirmă Fed-ul în comunicat.

Programele de achiziţie de obligaţiuni corporative ale Fed au încetat să mai funcţioneze în 31 decembrie 2020 după ce ministrul american de finanţe de atunci, Steven Mnuchin, a cerut ca acestea să nu mai fie prelungite.

În Congresul american, în iunie 2020, în faţa Comitetului pentru Servicii Financiare al Camerei Reprezentanţilor, preşedintele Fed Jerome Powell a sugerat că banca centrală intenţiona să deţină obligaţiunile corporative până la scadenţa lor mai degrabă decât să le vândă înapoi în piaţă.

"Suntem, în general, o entitate ce deţine până la scadenţă", a spus Powell ca răspuns la întrebarea unui congressman cu privire la planurile Fed pentru SMCCF. "S-ar putea să vindem unele înapoi în piaţa secundară, pe viitor, dar, în final, suntem un cumpărător buy-and-hold", a spus Powell în iunie 2020.

În comunicat, Fed afirmă că intenţionează să vândă obligaţiunile şi deţinerile de ETF-uri în mod gradual şi ordonat pentru a încerca să minimizeze "potenţialul pentru orice impact negativ asupra funcţionării pieţei". Comunicatul adaugă că ramura Fed din New York, care administrează SMCCF, va furniza în curând detalii suplimentare, înainte de începerea operaţiunilor de vânzare de active.

Anunţul Fed-ului adaugă la speculaţiile tot mai puternice din pieţele financiare americane ce vizează faptul că Fed-ul va începe reducerea ritmului de achiziţii de active de la 120 de miliarde de dolari lunar. Lichidarea acestui portofoliu minuscul de active reprezintă însă cel mai concret semnal din partea băncii centrale că ne îndreptăm către un ciclu de întărire a politicii monetare. Pieţele americane estimează însă că Fed-ul va opera prima majorare de dobândă abia în 2023.

La mijlocul săptămânii, Patrick Harker, preşedintele ramurii din Philadelphia a Fed, a devenit al doilea oficial important din cadrul băncii care a cerut "începutul dezbaterii" cu privire la posibila temperare a achiziţiilor de active.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Adica nu mai putea sa doarma JP de grija pentru Apple sau Microsoft!? Mai bine publicati lista firmelor....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb