Prima ediţia a Festivalului Artelor, care se va desfăşura în perioada 5-12 septembrie, este un eveniment de anvergură ce se doreşte a deveni o manifestare de prestigiu a culturii române. Secretarul general al Guvernului, Eugen Bejinariu, a afirmat ieri, într-o conferinţă de presă dedicată prezentării stadiului pregătirii şi desfăşurării primei ediţii a "Festivalul Artelor", că au fost încheiate toate contractele privitoare la participarea artiştilor străini şi români la Festival, fiind îndeplinite toate obligaţiile contractuale ce revin părţii române, în special cele referitoare la plata onorariilor. De asemenea, Eugen Bejinariu a precizat că au fost încheiate contractele privind asigurarea transportului internaţional şi intern, atît pentru persoane, cît şi pentru bagajul artistic, precum şi contractele privind asigurarea serviciilor pentru artiştii străini.
Totodată, au fost realizate toate materialele tipărite necesare bunei desfăşurări a Festivalului: afişe, programe, broşuri de prezentare şi, nu în ultimul rînd, biletele şi abonamentele care, de altfel, au fost puse în vînzare de la începutul lunii august.
O mare parte din bilete şi abonamente au fost deja vîndute, ceea ce face ca unele spectacole să aibă loc cu casa închisă, precum "Lacul Lebedelor", programat iniţial la Opera Română, în data de 8 septembrie, la ora 19.00, şi care, datorită cererii foarte mari de bilete, va avea loc la Sala Mare a Palatului, în data de 7 septembrie, la ora 20,00. Acest fapt a implicat şi schimbarea orei de desfăşurare a spectacolului oferit de Compania de dans "Antonio Marques" la Teatrul Naţional, pentru ora 17,00 (în loc de 19,00), a spus secretarul general al Guvernului.
Concertul celebrei interprete Sarah Brightman, care va avea loc în Piaţa Constituţiei, constituie unul din cele mai importantele momente ale festivalului, Eugen Bejinariu subliniind că spectacolul de la Bucureşti deschide turneul european al celebrei soprane, turneu care se va desfăşura în 11 ţări: România, Ungaria, Polonia, Rusia, Finlanda, Norvegia, Suedia, Lituania, Olanda, Belgia, Marea Britanie. În ceea ce priveşte desfăşurarea seriei de evenimente în aer liber din Piaţa Revoluţiei, în cadrul proiectului "Piaţa Artelor" au fost definitivate toate măsurile organizatorice. Începînd cu 1 septembrie vor demara operaţiunile de montare a întregii scenografii, astfel încît în dimineaţa zilei de 4 septembrie acestea să fie finalizate în întregime. "Piaţa Artelor" va funcţiona zilnic, în perioada 4 -12 septembrie, între orele 11,00 - 24,00.
Avînd în vedere experienţa acumulată la ultimele două ediţii ale Festivalului Internaţional "George Enescu", precum şi interesul manifestat de publicul larg faţă de aceste evenimente organizate în aer liber, s-a diversificat programul astfel încît acesta să devină mai atrăgător pentru cît mai multe categorii de public. Astfel, vor avea loc mai multe proiecţii de filme de scurt şi lung metraj, fiind, de asemenea, invitaţi să concerteze elevii din liceele de muzică care au repurtat succese importante la concursuri şi festivaluri din ţară şi străinătate, iar în fiecare seară, la orele 20.00, vor fi programate spectacole şi recitaluri de muzică clasică, operetă, jazz etc. la care publicul va avea acces liber.
Referitor la bugetul alocat organizării şi desfăşurării Festivalului Artelor, Eugen Bejinariu a precizat că execuţia acestuia va fi publicată în Monitorul Oficial, aşa cum s-a procedat şi la ultimele două ediţii ale Festivalului Internaţional "George Enescu".
Potrivit secretarului general al Guvernului, fondurile alocate, în valoare de 64.900.000.000 de lei, au fost distribuite după cum urmează: 80% - fonduri alocate ARTEXIM pentru asigurarea prezenţei artiştilor în cadrul Festivalului şi organizarea spectacolelor; 8% - cheltuieli de publicitate şi de promovare; 6% - servicii de cazare şi masă; 6 la sută - cheltuieli de organizare şi acţiuni conexe.
Organizarea festivalului presupune angrenarea unui important număr de persoane (peste 500) care lucrează în 12 compartimente. Pînă în momentul de faţă toate colectivele îşi desfăşoară activităţile în bune condiţii, a subliniat secretarul general al Guvernului.
Iniţiat de Guvernul României, Festivalul Artelor va fi organizat din doi în doi ani, alternînd cu Festivalul Internaţional "George Enescu", de către un comitet guvernamental condus de primul ministru, sub înaltul patronaj al preşedintelui României.