FINAL ÎN DOSARUL AUTOSTRĂZII NĂDLAC-ARAD Nelu Iordache, condamnat definitiv la 11 ani şi 9 luni de închisoare

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 9 septembrie 2021

Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat, ieri, definitiv, pe omul de afaceri Nelu Iordache la 11 ani şi 9 luni de închisoare în dosarul autostrăzii Nădlac - Arad. Decizia definitivă a fost dată, după ce antreior Iordache fusese condamnat şi de instanţa de fond, Tribunalul Bucureşti, la 6 ani şi 3 luni de închisoare cu executare pentru mai multe infracţiuni, printre care şi fraude cu fonduri europene, în calitate de administrator al societăţii SC Romstrade SRL.

Conform deciziei instanţei, afaceristul a primit 6 ani şi 9 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii împotriva intereselor financiare ale Comunităţii Europene, 6 ani şi 6 luni pentru delapidare cu consecinţe deosebit de grave, 4 ani şi 6 luni pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi 2 ani pentru înşelăciune. Pedepsele au fost contopite, rezultând o condamnare finală de 11 ani şi 9 luni închisoare, din care se va scădea perioada reţinerii, arestării preventive şi arestului la domiciliu (1 decembrie 2012 - 25 august 2014).

Nelu Iordache a fost acuzat că a schimbat destinaţia sumei de 31.519.960 lei, reprezentând o parte din avansul în sumă de 71.230.464 lei încasat de la CNADNR SA pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor la primul tronson din autostrada Nădlac - Arad (aproximativ 22,3 kilometri), lucrarea fiind finanţată în proporţie de 85% din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene.

Dosarul a fost trimis în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie la Tribunalul Bucureşti în aprilie 2013, după o anchetă care a durat la Parchet mai puţin de jumătate de an. La instanţa de fond, procesul a bifat 91 de termene, de-a lungul a patru ani, iar la al 92-lea termen a venit prima sentinţă, prin care Nelu Iordache a fost condamnat la 6 ani şi 3 luni de închisoare cu executare. Apoi motivarea deciziei a mai durat încă 2 ani.

Tribunalul Bucureşti a apreciat că există suficiente mijloace de probă pentru a reţine că inculpatul Nelu Iordache, în calitate de administrator al Romstrade, a schimbat, fără respectarea prevederilor legale, destinaţia sumei de 31.519.960 lei, infracţiunea săvârşită fiind o variantă specială a infracţiunii de deturnare de fonduri, diferenţindu-se de aceasta în ceea ce priveşte provenienţa fondurilor obţinute din bugetele Comunităţii Europene.

"Ideea din spatele proiectelor cu finanţare din fonduri europene presupune premisa că aceste fonduri să fie folosite nu potrivit cum crede de cuviinţă fiecare, ci doar potrivit scopului pentru care ele sunt acordate, în anumite domenii considerate de interes pentru Uniunea Europeană, pentru dezvoltarea infrastructurii, economiei, şi în general pentru efectuarea de investiţii bine ţintite în interiorul statelor membre. De aceea şi procedura de selecţie este una riguroasă şi nu orice aplicant de fonduri europene este şi eligibil. Corelativ, verificarea cheltuirii acestor fonduri este tot riguroasă, Uniunea Europeană urmărind dacă sumele pe care le-a acordat sunt sau nu sunt folosite în mod adecvat", se arată în motivarea sentinţei pronunţată de Tribunalul Bucureşti.

Procurorii DNA au arătat, în rechizitoriu, că Nelu Iordache a schimbat, fără respectarea prevederilor legale, destinaţia sumei de 31.519.960 de lei, pe care a utilizat-o pentru achitarea unor datorii restante ale societăţii Romstrade SRL, pentru susţinerea societăţilor din grupul de firme pe care inculpatul le controla în mod direct sau prin persoane interpuse, precum şi în scop personal, după retragerea unor sume în numerar. Concret, banii destinaţi construcţiei primului tronson de autostradă au fost folosiţi în alte scopuri, conform procurorilor.

Consecinţa directă a schimbării de către SC Romstrade SRL a destinaţiei fondurilor din avansul încasat pentru realizarea autostrăzii Nădlac - Arad o constituie nerealizarea proiectului şi suspendarea plăţilor de către Comisia Europeană, a mai acuzat DNA.

Speţa privind autostrada Nădlac-Arad nu este singurul dosar penal în care Nelu Iordache este inculpat. Amintim că în martie 2021, Nelu Iordache a fost condamnat, în primă instanţă, de Tribunalul Bucureşti la 12 ani şi 6 luni de închisoare, într-un dosar de evaziune fiscală prin înregistrarea unor achiziţii fictive de materiale de construcţii, decizia nefiind definitivă.

În 21 iulie 2021, Nelu Iordache a fost ridicat de procurori din avion, de pe Aeroportul Otopeni, fiind apoi audiat mai multe ore la DNA, într-un dosar despre care a afirmat că este "un dosar de la insolvenţă de la Romstrade, mai vechi, din 2017".

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb