FINALUL SĂPTĂMÎNII TRECUTE A ADUS: Scăderi la bursele din Asia şi America - creşteri la cele din Europa

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Internaţional / 24 ianuarie 2006

Tendinţa negativă s-a observat şi la bursele din America. Se pare însă că, în Europa Centrală şi de Est, situaţia a fost una favorabilă. Atît în Bulgaria, cît şi în România, indicii bursieri au închis ziua de vineri în creştere comparativ cu nivelele anterioare. Pieţele din Europa au intrat pe tendinţă descrescătoare încă din decembrie. Un studiu realizat de "Prime Transaction" relevă faptul că pe pieţele de capital din Europa, în prima parte a lunii decembrie, au avut loc unele oscilaţii, continuînd tendinţele anterioare, însă apoi acestea au înregistrat evoluţii negative. Aceleaşi surse menţionează că bursa din Polonia, în luna decembrie, a avut cea mai bună evoluţie, indicele Bursei din Varşovia apreciindu-se cu 35,4% anul trecut comparativ cu 2004.

Ştefan Parpală, analist al "Intercapital Invest", ne-a declarat: "Pieţele de capital din Europa Centrală şi de Est au avut o evoluţie pozitivă, creşterea mai substanţială fiind înregistrată în Rusia. Se remarcă volumele de tranzacţionare care nu au excelat, dar spre finalul săptămînii s-a putut constat o tendinţă de scădere uşoară, mai exact de aşezare a preţurilor".

Bursa japoneză s-a închis, luni, în scădere cu 2,14%, indicele Nikkei-225 ajungînd la nivelul de 15.360,65 puncte. Cealaltă bursă din Asia, Bursa din Hong Kong a încheiat prima şedinţă de tranzacţionare de luni în scădere cu 0,78%, indicele Hang Seng ajungînd la valoarea de 15.576,68 puncte, în scădere cu 121,88 puncte faţă de valoarea înregistrată vineri seară.

Bursa de pe Wall Street s-a închis, vineri în scădere uşoară, indicele Dow Jones s-a depreciat cu 1,96%, în timp ce indicele Standard and Poor"s 500 a scăzut cu 1,83%, ajungînd la valoarea de 1.261,49 puncte. Nici indicele Nasdaq nu a avut o evoluţie mai bună. Acesta a scăzut cu 2,35% faţă de nivelul anterior.

Bursa din Frankfurt a încheiat săptămîna trecută în scădere cu 1,51%, indicele Dax ajungînd la valoarea de 5.349,02 puncte. O evoluţie similară, însă de amploare mai mică a avut-o Bursa din Paris.

Bursa din Budapesta a închis şedinţa de vineri în creştere cu 1,16% comparativ cu ziua anterioară. Volumul tranzacţiilor a fost de circa 102,31 milioane euro.

Ultima şedinţă bursieră a săptămînii trecute, la Bursa de Valori Bucureşti, s-a încheiat cu creşteri ale indicilor bursieri. Astfel, indicele BET, care reflectă evoluţia cotaţiilor celor mai lichide zece acţiuni listate a crescut cu 1,94%, în timp ce indicele BET-FI s-a apreciat cu 0,22% comparativ cu nivelul din ziua anterioară.

Analiştii "Intercapital" estimează pentru această săptămînă o continuare a consolidării preţurilor actuale. Posibile ascensiuni de preţ ar putea apărea, conform aceloraşi surse, în zona emitenţilor din sectorul petrolier şi o accelerare a tranzacţiilor cu acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare, pe măsura apropierii de data la care se va face public contractul de privatizare al BCR.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb