Finanţări aprobate pentru economia digitală şi antreprenoriatul rural

G.M.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 17 iulie 2020

Guvernul a adoptat, ieri, o parte din actele normative necesare pentru implementarea Planului Naţional de Investiţii şi Relansare Economică pe care l-a prezentat în 1 iulie. Executivul a aprobat o ordonanţă de urgenţă privind leasingul de echipamente şi utilaje destinat IMM-urilor şi două hotărâri de guvern: una privind economia digitală şi alta privind antreprenoriatul rural. În privinţa economiei digitale, sunt introduse două scheme de finanţare din fonduri europene. O schemă, în valoare de 10 milioane euro, este destinată digitalizării companiilor mari, iar a doua, în valoare totală de 20 milioane euro, este pentru întreprinderile mici şi mijlocii.

Prin hotărârea de guvern privind antreprenoriatul rural se acordă din fondurile europene 200 milioane euro pentru partea de procesare, distribuţie şi ambalare pentru antreprenorii care îşi desfăşoară activitatea în agricultură.

Membrii Cabinetului Orban au discutat în primă lectură proiectul ordonanţelor de urgenţă privind finanţarea construirii reţelelor de distribuţie a gazelor naturale şi privind granturile pentru IMM-uri.

În privinţa finanţării extinderii şi introducerii reţelelor de gaze naturale, premierul Ludovic Orban a precizat că va trebui întocmit un calendar strâns cu privire la apelul de proiecte şi la aprobarea acestora, deoarece termenul limită pentru semnarea contractelor de finanţare este 31 decembrie 2020.

În privinţa granturilor în valoare totală de un miliard de euro care vor fi acordate IMM-urilor prin intermediul Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, şeful Guvernului a precizat că 550 milioane euro reprezintă granturi pentru investiţii, 350 milioane de euro - granturi pentru repornirea activităţii şi 100 milioane euro - granturi în valoare de câte 2000 euro pentru microîntreprinderile în care singurul angajat este antreprenorul.

Pentru cele două proiecte de ordonanţe de urgenţă, conform declaraţiei premierului mai sunt necesare avizele Consiliului Legislativ şi Consiliului Economic şi Social.

În privinţa schemei de garantare pentru companiile mari afectate de pandemie, ajutor de stat pentru care Comisia Europeană şi-a dat acordul pentru suma de 4 miliarde de lei (800 milioane euro), deşi Guvernul ar fi dorit să acorde 8 miliarde lei, aceasta a fost amânată pentru şedinţa de săptămâna viitoare, deoarece, conform ministrului Finanţelor Publice, Florin Cîţu, trebuie implementat în actul normativ un aviz emis de Consiliul Concurenţei. Schema de sprijin pentru companii a fost anunţată de Guvern în luna mai, dar a fost aprobată recent în baza Cadrului Temporar privind ajutoarele de stat, lansat de Comisia Europeană în contextul pandemiei de coronavirus. În baza schemei, Guvernul va acorda, prin intermediul EximBank, împrumuturi subvenţionate şi garanţii de stat companiilor cu o cifră de afaceri de peste 20 milioane de lei (circa 4 milioane euro) în 2019.

Tot săptămâna viitoare va fi discutată şi noua schemă de finanţare a programului Prima Casă prin care guvernul doreşte să finanţeze o parte din apartamentele cu trei camere. Florin Cîţu a precizat că proiectul mai are nevoie de avizul Consiliului Legislativ.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb