Finanţele menţin limitele pentru comisioanele interbancare

Alexandru Sârbu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 20 martie 2014

Finanţele menţin limitele pentru comisioanele interbancare

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) menţine nivelul propus pentru limitarea comisioanelor interbancare aferente plăţilor cu carduri, la 0,2% pentru cele de debit, respectiv 0,3%, pentru cele de credit, potrivit noii forme a proiectului de lege pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, publicat ieri.

Textul conţine o serie de modificări, rezultate în urma consultării publice şi interministeriale şi a discuţiilor din cadrul Comisiei de Dialog Social şi Consiliului Economic şi Social, menţionează MFP, într-un comunicat.

"Astfel, o modificare notabilă adusă de noul proiect de lege o reprezintă eliminarea prevederii potrivit căreia contravaloarea achiziţiilor de bunuri imobile şi autovehicule se achită numai prin instrumente de plată fără numerar, indiferent de valoarea acestora. În acest sens, potrivit noului proiect de lege, aceste tranzacţii urmează să se efectueze cu încadrarea în limita generală privind tranzacţiile efectuate între persoanele fizice, respectiv în limita plafonului zilnic de 10.000 lei/tranzacţie. În cazul operatorilor economici, aceste tranzacţii se vor efectua în limita plafonului de 10.000 lei pe zi", precizează documentul.

De asemenea, în actualul proiect de lege au mai fost introduse şi alte elemente de noutate, arată Finanţele.

O modificare constă în faptul că, în relaţia operatori economici-persoane fizice, sunt exceptate de la aplicarea plafonului de încasări în numerar stabilit de lege, respectiv de la interdicţia de fragmentare a încasărilor şi a livrărilor/prestărilor de servicii, livrările de bunuri şi prestărilor de servicii care se efectuează cu plata în rate, cu condiţia existenţei contractelor de vânzare-cumpărare legal încheiate care prevăd o astfel de modalitate de vânzare, respectiv de încasare a sumelor, potrivit oficialilor MFP.

Documentul mai prevede şi posibilitatea ca operatorii economici să restituie persoanelor fizice sumele în numerar, indiferent de nivelul acestora, în cazul returnării de bunuri de către persoanele fizice sau neprestării de servicii către persoanele fizice, în condiţiile în care la data restituirii acestea din urmă declară pe propria răspundere că nu mai deţin cont bancar, precizează domniile lor.

Comunicatul Finanţelor mai notează: "În cazul operaţiunilor efectuate între operatorii economici, în actuala formă a proiectului de lege, plafoanele de plăţi în numerar au fost menţinute la nivelul celor instituite prin Ordonanţa Guvernului nr.15/1996, respectiv la suma de 5.000 lei/zi/persoană, dar nu mai mult de 10.000 lei/zi, respectiv de 10.000 lei/zi în cazul magazinelor de tipul cash&carry.

În varianta anterioară a proiectului de lege erau propuse plafoane de plăţi zilnice în numerar de 2.000 lei/zi/persoană, dar nu mai mult de 5.000 lei/zi".

În cazul încasărilor în numerar, noua formă a proiectului propune un plafon zilnic de 5.000 lei de la o persoană, faţă de 2.000 lei de la o persoană, cât era în varianta anterioară, declară reprezentanţii Finanţelor.

"În ceea ce priveşte relaţia operatori economici - persoane fizice, în actuala formă a proiectului de lege, plafonul de încasări în numerar efectuate de operatorii economici de la persoane fizice, reprezentând cesiuni de creanţe, primirea de împrumuturi sau alte finanţări, a fost majorat la 5.000 lei/persoană/zi, faţă de 2.000 lei/persoană/zi propus în varianta anterioară a proiectului de lege", conform documentului MFP.

Şi în cazul plăţilor în numerar efectuate de operatorii economici către persoanele fizice reprezentând contravaloarea unor achiziţii de bunuri sau a unor prestări de servicii, dividende, cesiuni de creanţe sau alte drepturi şi restituiri de împrumuturi sau alte finanţări, a fost propus un plafon zilnic de 5.000 lei/persoană, faţă de 2.000 lei/persoană cât era în varianta anterioară, precizează ministerul.

Proiectul de lege are ca obiectiv dezvoltarea instrumentelor de verificare a realităţii operaţiunilor economice evidenţiate în documente de livrare-achiziţie, prin urmărirea fluxurilor băneşti, susţin reprezentanţii MFP.

"Voi promova acest set de măsuri, un important instrument de combatere a evaziunii fiscale şi a fraudei fiscale, unul dintre cele mai importante obiective ale mandatului meu", a declarat ministrul Finanţelor Publice, Ioana Petrescu, potrivit comunicatului.

O modificare nerealizată a fost cea care viza nivelul la care să fie limitate comisioanele interbancare pe care banca emitentă a cardului le percepe de la banca acceptatoare, prin ale cărei terminale se realizează plata la comerciant, de 0,2% pentru cardurile de debit şi 0,3% pentru cele de credit, modificare cerută de către operatorii de plăţi şi bănci.

Aceştia au susţinut, în cadrul unei dezbateri publice care a avut loc la sfârşitul lui februarie, că măsura ar urma să ducă reducerea investiţiilor în sistemele de carduri.

După încheierea dezbaterii, secretarul de stat în MFP a declarat că reducerea comisioanele interbancare la plăţile cu cardul la comercianţi ar putea să se facă în două trepte.

Până la urmă, autorităţile au optat pentru menţinerea propunerii iniţiale.

Finanţele nu au efectuat nici modificările propuse de Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF), ca în textul actului normativ să fie introduse garanţii că reducerea comisioanelor se va transmite şi la consumatori.

Asociaţia a mai sugerat şi modificarea unor formulări ale textului actului normativ, care ar fi trebuit să menţioneze clar că şi comercianţii vor beneficia de scăderea comisioanelor.

Proiectul de lege urmează să intre în dezbatere pe agenda şedinţei de Guvern, mai precizează oficialii MFP.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb