Finanţele se împrumută din nou de pe piaţa americană

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 29 februarie 2012

Bogdan Drăgoi

Bogdan Drăgoi

UPDATE: Finanţele au atras 750 de milioane de dolari de pe piaţa americană

Statul a atras 750 de milioane de dolari de pe piaţa americană, după ca a redeschis, marţi, emisiunea de obligaţiuni lansată la 31 ianuarie.

Cuponul este de 6,75%, iar randamentul în scădere cu 0,425 puncte procentuale, la 6,45%, potrivit unui comunicat al Ministerului Finanţelor Publice.

Emisiunea a fost suprasubscrisă de peste patru ori, valoarea totală a ofertelor depuse de investitori fiind de 3,2 miliarde de dolari.

Ministrul Finanţelor Publice, Bogdan Alexandru Drăgoi a declarat: "Încrederea investitorilor în măsurile economice adoptate de România şi în angajamentele de continuare a politicilor sustenabile se vede din scăderea randamentului faţă de emisiunea trecută, din valoarea mare a ofertelor primite, peste nivelul altor ţări din regiune, precum şi din faptul că ne împrumutăm pe termen lung. Am redeschis emisiunea pentru că exista încă cerere pe piaţă pentru bondurile româneşti, investitorii doreau expunere pe România, astfel că am decis să profităm de oportunitatea de a ne finanţa la un cost în scădere".

El a adăugat că Ministerul Finanţelor este preocupat în egală măsură de finanţarea de pe piaţa internă, unde încep să se vadă rezultatele eforturilor de a construi o curbă de randament adecvată a titlurilor de stat, cu maturităţi de la 6 luni la 15 ani şi costuri în scădere pentru stat.

"Avem succes şi în cazul finanţărilor de pe piaţa internă, unde randamentul a scăzut, săptămâna aceasta, la un minim istoric, de 5,22%, în cazul emisiunii pe şase luni. De asemenea, este de notat că am lansat emisiuni de obligaţiuni pe 15 ani, reducând presiunea existentă în anii anteriori de a < rostogoli > datoria, pentru că ne puteam împrumuta în special pe termen scurt", a afirmat ministrul Finanţelor Publice.

Lead-managerii emisiunii au fost Citibank, Deutsche Bank şi HSBC.

Obligaţiunile de pe piaţa americană au fost lansate in cadrul programului cadru de emisiuni de titluri de stat pe piaţa externă pentru perioada 2011-2013 (GMTN - Reg S/144A), aprobat de Guvern la mijlocul anului 2010, cu o valoare maximă de 7 miliarde Euro. Emisiunea de pe piaţa americană, prima după 16 ani, a fost lansată la 31 ianuarie 2012 şi a avut o valoare de 1,5 miliarde de dolari şi o maturitate de zece ani. Cuponul a fost de 6,750% iar randamentul de 6,875%. Emisiunea a fost suprasubscrisă de 4,5 ori, valoarea ofertelor primite fiind de aproape 7 miliarde de dolari, reprezentând cea mai mare cerere manifestată pentru o ţară din Europa Centrală şi de Est.

Programul Ministerul Finanţelor Publice pentru acest an vizează emisiuni de 2,5 miliarde de euro pe pieţele externe.

------------------------------------

Lucian Isar: Dobânda actuală nu reprezintă o "super îmbunătăţire" faţă de cea anterioară

Călin Rechea: "Riscul de refinanţare este extrem de mare"

Dargoş Cabat: "Nu cred că ministerul are nevoie de bani"

Ţara noastră a redeschis, ieri, emisiunea de obligaţiuni în dolari pe zece ani pe piaţa din Statele Unite ale Americii, cu un cupon de 6,75% şi cu un randament indicativ de 6,5%.

Valoarea indicativă este cuprinsă între 500 milioane de dolari şi un miliard de dolari, potrivit unui ordin al ministrului Finanţelor Publice.

Lucian Isar, analist economic, este de părere că dobânda anunţată nu este mai bună decât cea la care s-a împrumutat statul în luna ianuarie.

Domnia sa ne-a declarat: "Este bine că România se împrumută şi la dobânzi mai mici. Pe piaţa secundară în momentul redeschiderii dobânda era de circa 6,3%.

6,5% nu este o super îmbunătăţire faţă de 6,875%, dar dacă ceilalţi 1,5 miliarde ar fi fost împrumutaţi la noua dobândă, România ar fi făcut o economie în valoare prezentă de 40 milioane de dolari. Suficient încât să justifice o mai bună gestionare a datoriei publice".

Analistul economic Călin Rechea ne-a declarat că anunţul de ieri al Ministerului Finanţelor Publice (MFP) se înscrie în tendinţa regională, aceea că inves-titorii încearcă să beneficieze de acalmia de pe pieţe.

Domnia sa a adăugat că, în curând, vine scadenţa la împrumuturile pe care le avem la Fondul Monetar Internaţional şi probabil că Finanţele vor "să scape de acest lucru".

Călin Rechea ne-a precizat: "Suntem la 40% datorie din PIB. Dis-tribuţia datoriei publice este foarte deformată".

"Scadenţa vine în următoarele şase luni, în următorul an. Riscul de refinanţare este extrem de mare. Condiţiile de rambursare se înrăutăţesc şi nu văd perspective economice grozave".

Dragoş Cabat, analist efin.ro, ne-a precizat că, prin redeschiderea emisiunii, Finanţele vor să arate un randament mai mic şi nu crede că MFP are nevoie de bani, în prezent.

Ţara noastră a atras, la sfârşitul lunii ianuarie, de pe piaţa americană, 1,5 miliarde dolari, printr-o emisiune de obligaţiuni pe zece ani. Titlurile au fost vândute cu un cupon de 6,75%, iar cu discountul acordat randamentul total a fost de 6,875%.

Cererea din partea investitorilor a totalizat aproape şapte miliarde dolari.

Aranjorii principali ai emisiunii sunt Citi, Deutsche Bank şi HSBC.

Potrivit strategiei MFP, anul aces-ta, vor fi atrase împrumuturi de pe pieţele externe de aproximativ 2,5 miliarde euro.

Guvernul a aprobat la mijlocul anului 2010, programul de emisiuni MTN (Medium Term Notes) pe piaţa internaţională pe o perioadă de trei ani, cu un plafon maxim de şapte miliarde euro. În prima emisiune a programului, Finanţele au atras, la începutul lunii iunie a anului trecut, 1,5 miliarde euro din vânzarea de obligaţiuni pe cinci ani, la un randament de 5,29%.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb