Ministerul Finanţelor Publice vrea să împrumute 5,4 miliarde lei de la bănci în februarie, prin şase emisiuni de certificate de trezorerie şi obligaţiuni de stat, potrivit datelor publicate pe site-ul MFP.
Primele licitaţii vor avea loc joi, 3 februarie, pentru două emisiuni de obligaţiuni, în valoare de 800 de milioane de lei şi respectiv 500 milioane lei. Prima emisiune de obligaţiuni are scadenţa la trei ani şi o dobândă de 6,25%, iar a doua emisiune de obligaţiuni are scadenţa la cinci ani şi o dobândă de 6%, anunţă Agerpres.
Pe 7 februarie va fi organizată licitaţie de certificate de trezorerie cu discount, în valoare de 1,5 miliarde lei şi scadenţa la un an, iar pe 14 februarie o licitaţie de certificate de trezorerie cu discount, de 600 de milioane de lei, cu scadenţa la şase luni.
Următoarea licitaţie va avea loc pe 17 februarie, pentru o emisiune de obligaţiuni benchmark, cu scadenţa la 10 ani, în valoare de 500 milioane de lei, cu scadenţa la 10 ani.
Ultima licitaţie din februarie este fixată pe 21 februarie, pentru certificate de trezorerie cu scadenţa la un an, în valoare de 1,5 miliarde de lei.
În 2010, MFP a împrumutat de pe piaţa internă peste 41 miliarde de lei, după ce, în 2009, a atras aproape 65 de miliarde lei. În ianuarie, volumul împrumuturilor de la bănci a fost de aproape şapte miliarde lei.
Ministerul Finanţelor Publice a anunţat luni că a majorat volumu lindicativ al emisiunilor de titluri de stat de pe piaţa internă pentru primul trimestru al anului 2011, de la 13-15 miliarde lei la 15-17 miliarde lei.
"Având în vedere că investiţiile reprezintă o maximă prioritate în cadrul politicii bugetare, repartizarea pe trimestre a cheltuielilor bugetare ale anului 2011, proces recent încheiat, a luat în calcul o disponibilitate maximă a fondurilor bugetare pentru investiţii în primul trimestru al anului, astfel încât deficitul bugetar pe acest trimestru a fost estimat la valoarea de 8.000 milioane lei", se arată într-un comunicat publicat pe site-ul MFP.
Deficitul bugetar programat pentru anul 2011 şi agreat în cadrul pachetului financiar cu FMI şi Uniunea Europeană este de 23,953 miliarde lei.