Finanţele vor să împrumute în noiembrie cel puţin 3 miliarde lei prin titluri de stat

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 2 noiembrie 2016

Ministerul Finanţelor intenţionează să împrumute de la bănci 3 miliarde lei în luna noiembrie prin licitaţiile obişnuite de titluri de stat, la care s-ar putea adăuga 300 milioane lei prin licitaţii suplimentare, sumele fiind cele mai mici din acest an, arată datele publicate marţi de analiştii bancari.

Ministerul Finanţelor a transmis dealerilor prospectul de emisiuni pentru luna noiembrie.

Astfel, statul va împrumuta 2,2 miliarde lei prin emisiuni de obligaţiuni benchmark, pe scadenţe mai lungi, şi 800 milioane lei prin certificate de trezorerie, care au scadenţe de cel mult un an, potrivit News.ro.

În octombrie, statul şi-a propus să împrumute 3,5 miliarde lei plus licitaţii suplimentare de 405 milioane de lei, însă a împrumutat o sumă mai mică, pe fondul tendinţei de creştere a dobânzilor.

"Maturităţile reziduale ale emisiunilor programate pentru noiembrie (4,4 ani) depăşesc nivelul din octombrie (3,9 ani). Calendarul de licitaţii de titluri de stat pentru noiembrie pare fezabil în opinia noastră, dar succesul licitaţiilor pentru titluri cu scadenţe lungi va depinde de sentimentul de pe pieţele externe", au comentat analiştii Raiffeisen Bank, într-un raport publicat marţi.

Pentru 2016, programul de împrumuturi al României prevede atragerea a 48-50 de miliarde lei prin vânzarea de obligaţiuni pe piaţa internă.

Pentru trimestrul al IV-lea, Ministerul Finanţelor Publice a anunţat un volum indicativ de 11 - 13 miliarde de lei al emisiunilor de titluri de stat pe piaţa internă.

Totodată, statul viza să atragă 3 miliarde euro de pe pieţele internaţionale, dar a împrumutat deja 3,25 miliarde euro. MFP a atras în februarie 1,25 miliarde euro de pe pieţele financiare externe, apoi 1 miliard euro în mai şi încă 1 miliard de euro în septembrie.

Guvernul are o ţintă de deficit bugetar de 2,8% din produsul intern brut (PIB) pe cash şi de 2,95% din PIB după standardul european ESA pentru întregul an.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb