Finlanda - cea mai fericită ţară din lume

V.R.
Miscellanea / 1 mai 2024

Finlanda - cea mai fericită ţară din lume

Ţările din nordul Europei continuă să domine clasamentul mondial al fericirii, conform raportului pe 2024 publicat în luna martie de Gallup, Organizaţia Naţiunilor Unite şi Universitatea din Oxford, preluate de visualcapitalist.com.

Acest clasament se bazează pe evaluările subiective ale vieţii, fiecare ţară primind un scor între 1 şi 10 puncte, în funcţie de răspunsurile persoanelor intervievate.

Sondajul îi cere fiecărui participant să îşi noteze viaţa ca întreg, luând în considerare ceea ce apreciază, potrivit lui John Helliwell, profesor emerit de economie la Vancouver School of Economics, Universitatea din British Columbia, editor fondator al Raportului Mondial al Fericirii.

Cele mai fericite zece ţări din lume sunt, în 2024: Finlanda, Danemarca, Islanda, Suedia, Israel, Ţările de Jos, Norvegia, Luxemburg, Elveţia şi Australia. Urmează, pe poziţiile 11-20, Noua Zeelandă, Costa Rica, Kuweit, Austria, Canada, Belgia, Irlanda, Cehia, Lituania şi Regatul Unit. În Top 20 sunt câteva ţări nou-intrate: Costa Rica şi Kuwait, în vreme de SUA şi Germania au ieşit din rândul celor 20. Statele Unite (pe locul 23) şi Germania (pe locul 24) au ieşit din Top 20 în parte din cauza creşterii gradului de fericire în rândul altor ţări - în special Cehia (locul 18), Lituania (19) şi Slovenia (21).

Afganistanul, pe ultimul loc în clasament, are cel mai scăzut scor de fericire (1,7). Ultimele zece poziţii din acest top arată după cum urmează: Zambia, Eswatini, Malawi, Botswana, Zimbabwe, Congo, Sierra Leone, Lesotho, Liban, Afganistan.

Mahatma Gandhi: "Eşti fericit atunci când ceea ce gândeşti, ceea ce spui şi ceea ce faci sunt în armonie".

Opinia Cititorului ( 18 )

  1. eu personal n-as fi asa fericit pe frigul ala, dar gusturile nu se discuta, normal

    acolo omul are valoare, la noi crima organizata are valoare

    Gradul de “fericire” perceputa/simtita/declarata tine de constructia fiecarui sistem economic al tarii respective si de civlurile de credit/somaj/executari silite/falimente/crize sociale sau economice ca procente in crestere sau descrestere in economia respectiva.

    Gradul de “perceptie fericire” este direct corelat cu politicile economice si sociale implementate bine pentru a diminua pe cat posibil diferentele sociale/economice/monetare intre familii. 

    In 2000 gradul de fericire pe “glob” si in unele parti sufera un soc cu 9 11 ; in 2007 spre 2012 alt soc in unele parti in timp ce altele nimic…in. 87-90 alt soc in perceptia “fericirii” prin unele tari.. pana in 98… cu munte de executati silite in unele state… prin 30-40-45 alte socuri… unele economice altele militare… 

    Indexul de fericire nu este constant…  

    s c c r e t  

    Noi, romanii, nici macar nu stim ce inseamna sa fii fericit. Cred ca noi raspundem la sondaje de tipul asta intr-un mod narcisist, fara sa ne fi intrebat pe noi insine ce e cu adevarat fericirea.

    1. Cred ca fericirea e sa apreciezi ce ai tu, fara sa te uiti in gradina altuia si sa ti se para iarba mai verde dincolo. Invidia dauneaza grav fericirii , cu alte cuvinte.

      Nu e deloc greu sa fii fericit. Gandeste-te la 3 lucruri in fiecare zi pentru care esti recunoscator. Cu timpul, numai la asta te vei gandi. Nu la ce nu ai, ci la ceea ce ai.  

      Diminuarea consumului de “presa/i formatii/tv/radio/etc - toxic/a” duce la ridicarea gradului de fericire cat si sa resucerea termenelor/gradelor de comparatie sociala economica.

      Fericirea apare in societate atunci cand toti oamenii isi pot indeplini nevoile reale primare repetate la fiecare generatie.. cand nevoile primare nu se pot indeplini gradul de fericire scade; aici e problema si cu nevoile de fond ce exista simultan cu nevoile reale ale oamenilor… nevoile de fond genereaza false fericiri sau dezamagiri… de multe ori ele sunt imaginare/ intangibile si totusi pot genera nefericiri sau fericiri…  

      Daca resuci gradul de “poluare/consum” de “info” toxic in viata… o sa observi ca nevoile reale rezolvate/sadisfacute in limita posibilitatilor foecarui individ duce la un grad mai mare de fericire… 

      Este fosarte interesant cum functioneaza presa in tarile “libere/democratice” si cum finctioneaza in tarile “controlate”… asta spune multe despre vefoile reale si cele de fond ce exista in cantitati diferite in cele doua modele economice… 

      Fericirea este atunci cand fiecare individ poate/contribuie contribuii pozitiv in societate in a indeplinii in parametrii echilibrati nevoile reale ale societatii si / sau personale si nevoile de fond. 

      Nevoile reale, cv exemple pt vizualizare: a naste, a muri, a locuii (a avea o casa/chirie) a creste, a invata, a dezvolta, a ajuta, a fii ajutat, a produce, a te imbraca, a te dezbraca, a iubii, a dusmanii, a te casatorii, a divorta, a consuma, … De fel Nevoile reale sunt nevoile de baza ale omului… 

      Nevoile de fond, cv exemple: a locuii…. “unde,cum,cat,cu,etc”… nevoie de fond; a naste… “cand, unde, cati, cum, cu, etc”… ; a te imbraca…” cand, cum, cu ce, cu cine, ce model”…. 

      Nevoile de fond impaturesc sa vin/ori cad peste nevoile reale… iar aceste nevoi de fond dau culoare fiecarui “sistem economic” ori generatie; ori tara; ori stat… nou creeart sau distrus… 

      Asa apare “evolutia sau involutia”.. unui stat sau sistem economic… 

      A se tine cont ca periodic sistemele economice ajung la saturatie si la minime… exemplele sunt multe in istorie… 

      Cu cat gradul de perceptie “persecutare” intr-un sistem economic creste cu atat in paralel se pregatesc altele de a contrabalansa in timp aceasta “perceptie” de persecutare… sau / ori chin… procesele in multe cazuri sunt lente… pentru ca se bazeaza la radacina pe modul de gandire si simtire a indivizilor in sistemul respectiv… odata ce un grup alege sa schimbe anumite perceptii si sa puna la indoiala vechiul… noua lor abordare va prinde sau bu tractiune in raport direct cu perceptia / si / sau aduptarea de catre un grup mai mare… iar “schimbarile” apar mereu in “perioade rele nu perioade bune”… iar schimbarile nu sunt obligatoriu “rele sau bune”… ele sunt raspunsurile societatii / minoritatii / majoritatii la frictiunile trecute… 

      s c c r e t  

      alta nevoie reas: a te deplasa… nevoie de fond: cu ce, cand, cum, cat, cu cine, unde…

      intrebarea “cu ce” naste in timp alte modele de “tehnologii noi de deplasare” ele sunt nevoi de fond impaturite peste nevoi reale… 

      s c c r e t 

      la fel si Cu cat gradul de perceptie “avutie” intr-un sistem economic creste cu atat in paralel se pregatesc altele de a contrabalansa in timp aceasta “perceptie” de avutie…

      ca e de bine sau de rau… nu stau sa fac obiectul comentariilor mele… spun doar cele observate si repetate pe glob… 

      s c c r e t 

      Mai e o chestie, in tarile nordice, e impozitul progresiv, dar progresiv, de ex in Finlanda am cautat si impozitul pe venit e progresiv de la 8,5%-31,5%. Si incaseaza bani calumea mai mult de la bogati, mai putin de la saraci, asa ca au si protectie sociala f buna, bogatii platesc in mare parte grosul taxelor deci da. Ar fi o explicatie.

      Cred ca pui carul inaintea boilor. Impozitul progresiv are sens atata timp cat tot sistemul de valori (inclusiv cel al implinirii datoriei) sunt bine puse la punct.

      Cum, la noi in Romania nu toti viseaza la Lambo?

      impozitele in formee si procentele lor nu fac decat sa reflecte deficitele si excedentele din balanta de cont bazata pe productie ori consum si a valorilor de generatii si piramida populatie…

      am datele istorice pentru romania… ce a tot crescut “impozitarea” de la marea unire prezent… si culmea e ca a prins si “comunism” si marea depresie economica din 30… iar traiectoria nu a fost schimbata… aceste cicluri lungi de impozitari … tin zeci de ani in sus si zeci de ani in jos… ele sunt corelate si cu raportul de mai multe bunuri tranzactionate sau nu in balanta de plati…  

      Se bazeaza mult si pe forma piramidei populatiei si pe ce minopoluri comerciale detine statul respectiv… 

      Ca exemplu: nu poti sa ai export de materii prime ce necesita forta de munca tanata de 20-30 de ani ca pondere… daca ai populatie de 40-50 ani ca pondere… si deci acele industrii se inchid treptat se fac loc altor industrii.. poate bazate pe consum ori servicii… si deci la industrii bazate pe consum sau servicii statul tre sa creasca aportul ca datorie ca procent din pib… pentru ca populatia in realitate scade ca si grad de productivitate reala… chiar daca indexul productivitatii nu a scszut pentru ca este bazat pe alte tehnologii sau pe alte unitati de masura… populatia ca un intreg nu are acelasi impuls de productie intre 40-50 ani ca medie priamida populati in comparatie cu 20-30 ani… si costurile sunt iar total diferite… pentru ca la o medie de 20-30 ani ai potenta fizica de productie dar cunostinte / experienta resusa… si asta se poate traduce in salarii mici dar randament in crestere la actiuni repetitive fizice… si deci companiile pot castiga din aceasta diferenta de costuri si pot amana tehnologizarea… cand populatia depaseste 30 ani intra intr-o categorie de varsta ce are costurile in familie marite si deci va cere sau cauta salarii marite… firmele respective nu vor putea sa le mareasca salariile si vor incepe sa dea din ei afara… odata cu scaderea randamentelor si cererii … 

      e un exemplu de vizualizare… sistemul e mai complex de atat si tine de mai multi factori… 

      In Romania de la marea unire impozitarea este azi pe spre maxime… fata de minimele de la care a plecat… si deci asta ne poate spune ca in viitor (nu stim cand.. sunt mai multi factori exonomici de luat in calcul si etc… doar cei de la masa rotunda pot stii la momentul respectiv) … gradul de taxare se va inversa… a se tine seama ca este un proces lent si necesita chiar si schimbari de moneda / cont curent / alipiri la alte aliante economice si soc in piramida populatiei… 

      Vezi Emirate cu piramita populatiei sageata, cu influxuri de capital, net exportator “petrol” / resurse… si taxe mici… e un paradis de atragere capital dar si de adunare capital… pentru ca la ei costul de productie si vanzare perol e inca mic in raport cu cererea.. plus ca au si o populatie tanara, si un sistem economic tanar, si taxele sunt mici pt ca si gradul de indatorare al “guvernului” e mic ca peocent din pib.. 

      s c c r e t 

      Impozitul , progresiv sau nu are sens numai dc se cheltuiesc banii cu cap, si nu se fura(nu e cazul la noi). Dar in tarile nordice, au spitale calumea, scoli bune , drumuri bune, curatenie, protectie sociala-vezi Suedia in pandemie, a fost singura tara din Europa care n-a incuiat oamenii in casa. De ce? Pt ca au un sistem sanitar care face fata la orice. Si a facut fata, ca n-au avut foarte multi morti.

      foarte frumos ai scris

    Deci mujicia nu e fericita:-)? Pai putler ne tot spune ca e “cel mai fericit si iubit dintre pamanteni”:-)

    ciudat, in topul global al tarilor cu cele mai multe sinucideri pe cap de locuitor finlanda e in top.

    1. "Sa moara dujmanii mei" pe invers. E logic.

      ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb