Finlanda comandă 64 de avioane de luptă F-35 de la Lockheed Martin

S.B.
Internaţional / 11 decembrie 2021

Finlanda comandă 64 de avioane de luptă F-35 de la Lockheed Martin

Finlanda a ales avioanele de luptă F-35 ale gigantului american de apărare Lockheed Martin, pentru a înlocui vechile avioane de luptă F/A-18, intenţionând să comande 64 de avioane cu sisteme de armament, într-un acord în valoare de 9,4 miliarde de dolari, a anunţat vineri guvernul de la Helsinki, informează news.ro.

Lockheed Martin a concurat într-o licitaţie organizată de Finlanda pentru achiziţia de avioane de luptă cu Saab din Suedia, rivalul american Boeing, grupul Dassault din Franţa şi BAE Systems din Marea Britanie.

Achiziţia de la Lockheed, care include echipamentele de armament, precum şi servicii şi întreţinere, care va avea loc până în 2030, este estimată la 8,378 miliarde de euro (9,44 miliarde de dolari), a spus guvernul.

Construcţia hangarelor şi a altor echipamente va adăuga încă 777 de milioane de euro, iar 824 de milioane de euro vor fi rezervate pentru pachetul de armament optimizat final şi pentru a controla viitoarele modificări ale contractului, a adăugat acesta.

"Când am comparat performanţa militară, F-35 a răspuns cel mai bine nevoilor noastre", a declarat ministrul Apărării Antti Kaikkonen într-o conferinţă de presă.

Producătorii de avioane militare au concurat pentru acest acord de la sfârşitul anului 2015, când Ministerul finlandez al Apărării a început căutarea unui nou avion care să înlocuiască vechiul avion de luptă Hornet al Finlandei, cumpărat în 1992 de la McDonnell Douglas, acum parte a Boeing.

Finlanda este a 14-a naţiune care a optat pentru F-35. Ţara va începe introducerea treptată a F-35 din 2027, a declarat comandantul Forţelor Aeriene, Pasi Jokinen.

Alegerea aeronavelor F-35 întăreşte cooperarea în domeniul apărării a micii naţiuni nordice cu aliaţii săi, în special Statele Unite şi Norvegia, a declarat analistul Charly Salonius-Pasternak, de la Institutul Finlandez de Afaceri Internaţionale.

"Finlanda şi Norvegia se antrenează deja împreună în nord, aşa că va fi o decizie politică să se determine ce informaţii sunt partajate şi când", a spus el pentru Reuters, referindu-se la potenţialul ca avioanele de a partaja date în timp real.

Spre deosebire de Norvegia, Finlanda nu este membră a Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), dar a construit legături mai puternice cu organizaţia în ultimii ani şi a ales echipamente militare compatibile cu membrii NATO.

În 2014, Finlanda şi Suedia, care nu este nici ea membră NATO, au semnat un acord pentru a se antrena împreună şi a permite asistenţa NATO în situaţii de criză.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Sa le vindem noi niste F15.

    1. Daca nu am fi avut mascota asta de presedinte, poate unul real ar fi investit cateva miliarde de Eur in aviatia romaneasca si asa, poate le-am fi vandut si noi avioane made in ro.

      Nu ai bani in sanatate decat de paracetamol si voi visati cai verzi in ceruri? Nu stiu daca sunteti sanatosi la cap.

      Nu au reusit sa le vinda suedezii (care fac supersonice de 60 de ani) J39 Gripen.

      Germania, Marea Britanie si Italia nu au capacitatea de a dezvolta si construi, INDIVIDUAL, un avion de lupta. Fac impreuna Eurofighter Typhoon. 

      Japonia construieste sub licenta, F-15 si F-16.

      N-o fi Golfhannis mare geniu, dar sa nu aberam despre industria aerospatiala romaneasca si perspectivele ei.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb