Finlanda şi-a inventariat numărul adăposturilor antiaeriene care pot primi populaţia în caz de conflict

V.S.
Internaţional / 30 august 2023

Finlanda şi-a inventariat numărul adăposturilor antiaeriene care pot primi populaţia în caz de conflict

Finlanda, ţară recent intrată în NATO şi care împarte o graniţă lungă cu Rusia, a finalizat inventarierea adăposturilor antiaeriene existente, în cadrul unui efort guvernamental determinat de invazia rusă de anul trecut în Ucraina, relatează Reuters, citat de News.ro.

Recensământul guvernamental a constatat că ţara cu 5,5 milioane de locuitori are 50.500 de adăposturi antiaeriene în care pot încăpea 4,8 milioane de oameni, în caz de urgenţă sau de atac, a precizat Ministerul de Interne într-un comunicat. De asemenea, s-a constatat că 91% dintre adăposturi sunt suficient de robuste pentru a susţine un atac efectuat cu arme convenţionale, în timp ce 83% sunt echipate pentru a oferi adăpost şi în caz de emisii de gaze sau de urgenţe nucleare.

Finlanda a aderat la NATO în aprilie, într-o răsturnare istorică a politicii sale de securitate, dar s-a pregătit pentru posibilitatea unui conflict cu Rusia timp de decenii, după ce a respins o tentativă de invazie a Uniunii Sovietice în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Precaută, ţara nordică a făcut obligatorie construirea de adăposturi de urgenţă sub blocurile de locuinţe şi clădirile de birouri încă din anii 1950, ceea ce explică numărul lor actual ridicat.

"În acelaşi timp, trebuie precizat că într-un număr mic de adăposturi există defecţiuni care împiedică punerea în funcţiune a acestora în cele 72 de ore prevăzute de lege", a declarat într-un comunicat managerul de proiect Ira Pasi, din cadrul Ministerului de Interne.

Adăposturile sunt dotate cu ventilatoare, uşi securizate, paturi suprapuse şi chiar cu toalete, aşa cum prevede ultima lege care datează din 2011.

În timp de pace, unele dintre adăposturile subterane găzduiesc piscine, centre sportive sau - în nordul ţării - un parc tematic al lui Moş Crăciun. Adăposturile sunt întreţinute de către proprietarii fiecărei clădiri, iar guvernul a cerut ca acestea să fie întreţinute corespunzător.

"De-a lungul deceniilor, Finlanda a construit o infrastructură de protecţie civilă în valoare de miliarde de euro, de care merită să avem grijă", a declarat Pasi.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Haideti sa nu denaturam chiar total istoria. Finlanda este o tara cu o populatie relativ redusa dar cu un inalt nivel de dezvoltare economica si nivel de educatie pe masura. Pana in 2018 a facut parte din imperiul tarist dar sub forma de mare ducat cu larga autonomie , iar inainte a facut parte din regatul Suediei.

    Dupa prabusirea imperiului tarist un urma unui scurt razboi civil si-a declarat independenta.  

    In 1940 "vecinul" sovietic a propus Finlandei un schimb de teritorii motivat de proximitatea frontierei cu Finlanda fata de metropola Petersburg. Finlanda sprijinita verbal de marile puteri a refuzat iar URSS a atacat. 

    Finlandezii s-au aparat eroic si rusii au inaintat cu greu si cu mari pierderi umane. Finlandezii in final au cerut pace si au fost nevoiti sa accepte conditii mult mai grele decat cele oferite in schimbul initial de teritorii. Ulterior Finlanda a aderat la Axa si a participat la razboi. De mentionat ca dupa recuperarea teritoriilor cedate au refuzat sa nai continue operatiuni militare alaturi de Germania impotriva URSS.

    S-au desprins de Axa in 1944 si au obtinut conditii de armistitiu mult mai favorabile decat alttii. S-au declarat tara neutra si au beneficiat de mari avantaje economice prin materii prime ieftine si exportul de echipamente catre URSS. Dupa 1990 prabusirea URSS i-a aruncat in criza economica dar au reusit sa depaseasca situatia. In afara de de pozitia sa principiala in aderarea la NATO a contat si faptul ca o tara mica nu poate ramane in zona high tech fara a fi aliat cu marile puteri democratice 

    1. "Pana in 2018 a facut parte din imperiul tarist":-)...asta visati voi mujicii:-)

      Concluzia e că nu trebuie să te bazezi pe înțelegeri cu rușii, ci doar să--ți rezolvi problemele independent de costuri.

      Finlanda a întărit NATO recent. : 

      erata : 1918,

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb