Finlanda va semna cu SUA un acord militar care oferă trupelor americane acces la infrastructura sa de apărare

F.D.
Internaţional / 14 decembrie 2023

Finlanda va semna cu SUA un acord militar care oferă trupelor americane acces la infrastructura sa de apărare

Finlanda, ultima ţară devenită membră a NATO şi care împarte o lungă frontieră cu Rusia, va semna luni cu SUA un vast acord de cooperare în domeniul apărării, ce va stabili cadrul desfăşurării de trupe şi echipamente militare americane şi va oferi Statelor Unite un acces militar larg pe teritoriul finlandez, a anunţat joi guvernul de la Helsinki, relatează Reuters.

Acordul listează 15 facilităţi şi zone din Finlanda unde trupele americane vor avea acces neîngrădit şi unde vor putea stoca echipamente militare şi muniţii. Printre acestea se numără patru baze aeriene, un port militar şi o facilitate din partea de nord a ţării unde armata americană va dispune de un spaţiu de stocare aproape de o cale ferată care duce către frontiera cu Rusia.

Este vorba despre un acord cuprinzător, prin urmare "faptul că nu va mai trebui nimic convenit separat face mai uşoară organizarea operaţiunilor pe timp ce pace, dar mai presus de toate poate fi vital în caz de criză", a declarat ministrul finlandez de externe, Elina Valtonen.

În prezent Finlanda îşi modernizează infrastructura feroviară la graniţa cu Suedia pentru ca SUA să poată trimite mai rapid întăriri şi echipamente în zona Kemijarvi, situată aproape de frontiera rusă, în partea de nord a Finlandei.

Acordul ce va fi semnat cu SUA nu permite însă stocarea sau transportul pe teritoriul finlandez de arme nucleare, arme biologice şi mine antipersonal, în virtutea acordurilor internaţionale de neproliferare semnate de Finlanda.

Suedia, ţară care după agresiunea rusă contra Ucrainei a cerut împreună cu Finlanda să adere la NATO, dar încă aşteaptă ratificarea aderării de către Turcia şi Ungaria, a semnat săptămâna trecută cu SUA un acord militar similar ce oferă trupelor americane acces la 17 facilităţi militare, inclusiv patru baze aeriene, un port şi alte patru baze militare.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Americanii vor sa înarmeze cu arme americane toate statele europene vecine cu Rusia . Cine știe ,poate că într-o zi statele europene vor întoarce armele americane împotriva americanilor .

    1. Citește și tu articolul, Finlanda oferă SUA acces.

      Finlanda era deja pregătită să-i căsăpească pe ruși. 

    Înarmarea până-n dinți a statelor europene cu marfă livrată de amicii Pentagonului reprezintă afacerea secolului.

    1. Din cauza lui Putler al tău. N-a mers bluful. :

      Istoria spune ca STATELE in care BANCILE CENTRALE YOY NET achizitie GOLD se pregatesc de RAZBOI!!!

      Adica sa ATACE!!! 

      Mai recomand economistilor si istoricilor sa vada analele ... germaniei - rusiei--- imperiului otoman- greces-roman... 

      Statele ce cumpara aur se pregates de "Ceva"... ele sunt statele ce isi dilueaza moneda locala fara a avea in crestere achizitii de "bonduri" din partea "partenerilor comerciali"... pentru ca partenerii comerciali nu au incredere in regimurile respective si nici in moneda lor locala... au incredere doar in "marfa" primita sau data.... iar guvenele respective turbeaza ca nu mi se cumpara bondurile si deci tre sa cumpere net aur ca sa tina moneta flotata....(unele au ceva rezerve valutare dar nu vor sa vanda decat la nevoie... iar de aur nici nu vor sa auda sa il vand)... 

      China se pregateste de Razboi!!! 

      Rusia se pregateste de Razboi!!! 

      Cumparatorii de aur in volum mare trebuiesc supraveghiati atent! 

      Ei acumuleaza bani reali in asteptarea de oportunitati! 

      Istoria a demonstrat ca parteneriatelr puternice sunt mai mari intre cei ce se bazeaza pe legaturi prin "bondrui" decat prin flotabilitate aur! 

      Cand Ratie S&P500 RE RATIO urmeaza in fata sa se duca la VALE si sa stea in ALBIE ani buni... creste riscul de conflict militar pe glob....unde detinatorii de AUR pot declansa fome de atac ... sub diferite pretexte si fara dependenta de "bonduri".... 

      s c c r e t 

    Asa cum va tot zic de aproape doi ani Planul occidental functioneaza la Cheie .Trilaterala Romania ,Rep Moldova (deja ca si intrata in structurile UE)Ucraina , noul pact militar intre Romania si Ucraina , reintrarea Poloniei in jocul militar de ajutorare a Ucrainei , inarmarea fara precedent a Germaniei , vinzarile uriase de armament ale Frantei (a inlocuit deja Rusia )si ale SUA , federalizarea Europei ,dezvoltarea fara precedent al NATO european ,Aparitia unui nou Deveselu in Polonia ,transformarea armatelor Ucrainei in armate NATO, Ajutoarele oferite Ucrainei de Germania si tarile nordice , crearea unor structuri economice ce vor reconstrui Ucraina , numarul tot mai mare de realocari a entitatilor producatoare de armament , sumele uriase ce intra in jocul militar , ne arata cu mare acuratete cum viitorul European ce devenit realitate Europa devine si o mare putere militara . Imperiul isi reface granitele ,Visul lui Napoleon prinde viata .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb