"Dezvoltarea Sistemului Electronic Naţional a deschis calea pentru crearea unui nou tip de administraţie în România, o administraţie caracterizată de mai multă transparenţă, mai puţină birocraţie şi un plus de eficienţă", a declarat ieri, la Timişoara, ministrul comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei, Dan Nica. Conform unui raport al Forumului Economic Mondial, publicat în 2003, România acumulase 4,76 puncte, pe o scală de la 1 la 7, în ceea ce priveşte prezenţa guvernamentală online. Alte ţări aflate în aceeaşi plajă de punctaj erau: Japonia (4,81), Hong Kong (4,99), Bulgaria (4,24), Ungaria (4).
De asemenea, ministrul comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei a prezentat rezultatele utilizării sistemului electronic de achiziţii publice la nivelul judeşului Timiş: "81 de ofertanţi dispun de certificate digitale, iar cele 33 de autorităţi contractante înregistrate au închis prin mijloace electronice peste 10.300 licitaţii, în valoare de 210 miliarde lei. Economiile estimate, corespunzătoare acestor tranzacţii, se ridică la 39 miliarde lei".
407 companii desfăşoară activităţi de comunicaţii şi tehnologia informaţiei în judeţul Timiş, iar 25% din firmele IT&C din Timiş sînt realizate cu participaţie străină. Conform aceluiaşi raport al Forumului Economic Mondial, nivelul de interes al companiilor româneşti în adoptarea noilor tehnologii înregistra în 2003 un punctaj de 4,58, pe o scală de la 1 (nu sînt interesate de adoptarea noilor tehnologii) la 7 (agresive în adoptarea tehnologiilor).