Firmele româneşti nu s-au înghesuit să-şi deschidă afaceri în Georgia

Simona Mureşan
Ziarul BURSA #Companii / 21 august 2008

Nicio firmă din ţara noastră nu a decis să-şi deschidă sucursale sau puncte de lucru în Georgia, potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, ceea ce face ca prezentul conflict armat din caucaz, dintre Tbilisi şi Moscova, să nu afecteze în mod direct afacerile unor companii româ­neşti.

Rompetrol Georgia Ltd este singura marcă românească prezentă în Georgia, firma administrând un lanţ de peste 20 de benzinării pe piaţa georgiană. Declanşarea ostilităţilor a determinat grupul Rompetrol, controlat acum de compania kazahă KazMunaiGaz, să închidă câteva puncte de des­facere.

Preşedintele Traian Băsescu va merge astăzi în Georgia, pentru o vizită de lucru, în cadrul turneului început ieri în Ucraina, Moldova, Georgia, Azerbaidjan, şi Turcia. Conflictul din Caucaz face ca vizita la Tbilisi a şefului statului român să fie una deosebit de importantă, fiind prima a unui şef de stat membru NATO după ce Organizaţia Nord-Atlantică şi-a exprimat poziţia oficială faţă de conflictul armat din Caucaz, prin care a cerut Rusiei să revină urgent pe poziţia de dinainte de începerea războiului.

Slaba prezenţă a capitalului românesc în Georgia, faţă de alte state din regiune, cum ar fi Kazahstanul, poate fi privită acum ca un punct bun, prin prisma războiului din zonă. Lipsa capitalului românesc din Georgia poate fi pusă atât pe seama resurselor energetice scăzute ale Georgiei în comparaţie cu Azerbaidjan sau Kazahstan, dar şi pe gradul de risc pe care îl implică zona respectivă din cauza provinciilor separatiste Osetia de Sud şi Abhazia. În schimb, în Kazahstan mai multe companii româneşti, printre care Petromservice, Atlas Gip, Rompetrol, Foradex şi Rompetrol-Petromidia, încă au, ori au avut, sucursale sau filiale, în special pe zona de foraj petrolier.

Aproprierea Georgiei de spaţiul NATO a crescut exponenţial investiţiile străine în această ţară, ceea ce a condus la o creştere economică a Georgiei de aproape 10% anual, în 2006 şi în 2007, şi era previzionată la 8% din PIB în acest an, ceea ce făcea din această economie una dintre cele mai dinamice din fostul spaţiu sovietic. Efectele războiului vor revizui însă dramatic previziunile economice ale Georgiei pentru ultimele luni din acest an.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ciudata chestia cu firmele, ma asteptam ca macar in ultimii ani puteau fi mai multe firme care sa fi dat buzna in gerogia, macar la ordina nato. oricum interesanta observatia ca in kazashtan sunt mult mai multe sucursale romanesti...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb