Firmele sud-coreene consideră piaţa românească una atractivă, dar vor facilităţi

Ziarul BURSA #Companii / 18 martie 2005

Firmele sud-coreene consideră piaţa românească una atractivă, prin poziţia geografică a ţării şi perspectivele aderării la Uniunea Europeană, însă se lovesc de lipsa de facilităţi oferite de autorităţi, precum şi de instabilitatea legislativă, a declarat, ieri ataşatul comercial al Republicii Coreea la Bucureşti, Joo Young Yoon.

"Din punctul de vedere al investiţiilor, piaţa românească este una atractivă pentru firmele sud-coreene. Din păcate nu există facilităţi concrete oferite de autorităţi, în comparaţie cu celelalte ţări est-europene, iar instabilitatea legislativă este încă un punct sensibil pentru investitorii străini", a spus Joo Young Yoon, citat de Rompres.

În opinia sa, "nici infrastructura României nu este menită să atragă şi să susţină eventuale investiţii străine". O altă problemă semnalată de comunitatea de afaceri sud-coreeană este cea a vizelor, companii importante de pe piaţa întîmpinînd probleme în obţinerea vizelor pentru angajaţi.

Privitor la interesul companiilor româneşti de a pătrunde pe piaţa sud-coreeană, Joo Young Yoon consideră că firmele din România nu sînt îndeajuns de mature pentru a avea o perspectivă globală a investiţiilor în această ţară. Totuşi, a declarat el, companiile româneşti care doresc să investească în Republica Coreea nu întîmpină dificultăţi în a pătrunde pe piaţa locală, existînd condiţii propice pentru dezvoltarea afacerilor, în urma reformei politicii investiţionale aplicate de guvernul de la Seul, pe fondul crizelor legate de negocierile acestei ţări cu FMI şi a monedei naţionale.

În plus, remarca diplomatul sud-coreean, "cele mai multe probleme, precum birocraţia, au fost eliminate, iar guvernul coreean încearcă să transforme Coreea într-o piaţă atractivă din punct de vedere investiţional. Dacă firmele româneşti doresc să investească pe piaţa coreeană, Biroul Comercial al Republicii Coreea le oferă întreg suportul informaţional de care dispune".

În prezent, balanţa comercială este excedentară în favoarea Republicii Coreea. În 2004, volumul importurilor româneşti din Coreea de Sud au fost de 254 milioane dolari, faţă de 171 milioane dolari în 2003. Principalele produse importate de România au fost autoturismele şi piesele de schimb auto, maşinile şi dispozitivele mecanice, laminatele de oţel şi produsele electronice şi electrocasnice.

Volumul exporturilor româneşti în Coreea în 2004 s-a cifrat la 146 milioane dolari, faţă de 65 milioane dolari, în 2003. România a exportat în Coreea de Sud cu precădere fonta, fier, oţel, aluminiu şi produse din aluminiu, apa grea, textile, cupru, încălţăminte şi lemn.

Investiţiile sud-coreene directe s-au făcut în telecomunicaţii, construcţii de maşini, industrie grea, construcţii de nave. În prezent, în România funcţionează 54 firme sud-coreene cu investiţie directă.

"Ca o concluzie la cele enumerate mai sus, consider că mediul de afaceri este favorabil ambelor ţări, în special în perspectiva aderării României în anul 2007 la UE", a menţionat Joo Young Yoon.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb