Fitch a confirmat la ''BBB minus''' ratingurile municipiilor Bucureşti, Braşov, Oradea şi Buzău

J.P.
Miscellanea / 8 mai 2021

Fitch a confirmat la ''BBB minus''' ratingurile municipiilor Bucureşti, Braşov, Oradea şi Buzău

Fitch Ratings a confirmat vineri ratingurile pentru datoria pe termen lung în valută şi monedă locală ale oraşelor Bucureşti, Braşov, Oradea şi Buzău la ''BBB minus'', perspectivele asociate fiind negative, informează un comunicat al agenţiei de evaluare financiară, citat de Agerpres.

Decizia vine după ce, luna trecută, Fitch a confirmat ratingul suveran al României la "BBB minus" cu perspectivă negativă, aceasta fiind ultima notă din categoria "investment-grade" (recomandat pentru investiţii).

Confirmarea ratingurilor Bucureştiului reflectă opinia nemodificată a Fitch potrivit căreia pe termen mediu performanţa operaţională şi nivelul datoriei vor rămâne în linie cu a altor oraşe care beneficiază de un calificativ ''BBB minus'', în pofida unei aşteptate scăderi a activităţii economice provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19). Fitch evaluează profilul individual de creditare (SCP) al capitalei României la "bbb plus", în timp ce perspectiva negativă o reflectă pe cea a României (rating "BBB minus" / perspectivă negativă).

Bucureştiul este expus la riscul de refinanţare, există trei emisiuni de obligaţiuni (de 555 milioane de lei fiecare), care vor avea scadenţa în 2022, 2025, 2028 şi un împrumut de 555 milioane de lei cu scadenţa în 2023. Împrumutul a fost acordat în aprilie 2020 de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru a refinanţa datoria ajunsă la scadenţă.

Încetinirea economică cauzată de pandemie ar putea continua să ducă la discrepanţe între cheltuielile şi veniturile operaţionale, slăbind şi mai mult rezultatele operaţionale ale oraşului în 2021. Bilanţul operaţional al Bucureştiului a scăzut la 718 milioane de lei în 2020, sau 17% din venitul operaţional, de la 880 milioane de lei în 2019, şi este sub media de 750 milioane de lei din perioada 2016 - 2019. Fitch se aşteaptă ca bilanţul operaţional să se reducă şi mai mult în 2021, înainte de a se îmbunătăţi moderat în perioada 2022 - 2025, iar datoria ajustată să depăşească 4,3 miliarde de lei la finalul lui 2025, de la 3,2 miliarde de lei la finalul lui 2020.

Bucureştiul este capitala României, cu o populaţie de aproximativ 1,80 milioane de locuitori, şi este responsabil de peste 20% din economia ţării, iar nivelul local de bogăţie este de peste trei ori mai ridicat decât media naţională.

Ratingul Bucureştiului este limitat de ratingul suveran al României. În opinia agenţiei de evaluare financiară, profilul individual de creditare (SCP) al capitalei României "bbb plus" reflectă o combinaţie între nivelul mediu redus al profilului de risc şi o evaluare a sustenabilităţii datoriei la "aa".

În privinţa Braşovului, confirmarea ratingurilor reflectă opinia Fitch că performanţa operaţională şi nivelul datoriei vor rămâne în linie cu a altor oraşe care beneficiază de un calificativ ''BBB minus'' pe termen mediu. Fitch evaluează profilul individual de creditare (SCP) al Braşovului la "bbb plus", reflectând o combinaţie între nivelul mediu redus al profilului de risc şi o evaluare a sustenabilităţii datoriei la "aa", în timp ce perspectiva negativă o reflectă pe cea a României, ratingurile oraşului fiind limitate de cele ale României.

Situat în centrul României, Braşovul este reşedinţa şi cel mai mare oraş din judeţul Braşov, şi avea 289.502 locuitori la 1 ianuarie 2020, fiind al şaptelea mare oraş din România.

În cazul municipiului Oradea, confirmarea ratingurilor reflectă aşteptările Fitch că performanţa oraşului în 2021 va rămâne robustă şi rezilientă la scăderea activităţii economice cauzată de pandemie. Fitch evaluează profilul individual de creditare (SCP) al municipiului la "bbb plus", în timp ce perspectiva negativă o reflectă pe cea a României, ratingurile oraşului fiind limitate de cele ale României.

Oradea (cu aproximativ 196.000 de locuitoru) este capitala judeţului Bihor, din nord-vestul României. Economia oraşului este mai puţin dependentă de ciclul economic decât alte oraşe industrializate. Oraşul şi-a diversificat profilul economic şi a înfiinţat un parc industrial, care a devenit cel mai mare angajator al oraşului, în urma investiţiilor private de peste 300 milioane de euro şi a celor publice de 25 milioane de euro.

În pofida unei economii mai slabe în 2020-2021, din cauza impactului pandemiei, Oradea încă arată un profil financiar solid, sustenabilitatea rdatoriei rămânând în categoria "aa". Rezultatele din 2020 sprijină rezilienţa fiscală a oraşului la şocuri, dar această evaluare ar putea fi revizuită în scădere în cazul în care scăderea activităţii economice pe plan global va dura mai mult decât se estima, avertizează Fitch.

În cazul municipiului Buzău, confirmarea ratingurilor reflectă opinia Fitch că performanţa operaţională şi nivelul datoriei vor rămâne în linie cu a altor oraşe care beneficiază de un calificativ ''BBB minus'' pe termen mediu, în pofida unei aşteptate scăderi a activităţii economice provocate de pandemie. Fitch evaluează profilul individual de creditare (SCP) al municipiului la "bbb minus", în timp ce perspectiva negativă o reflectă pe cea a României, ratingurile oraşului fiind limitate de cele ale României.

Cu o populaţie de peste 133.000 de locuitori, Buzăul este situat în regiunea Muntenia şi este un nod de cale ferată în sud-estul României, legând Bucureştiul de Moldova şi Transilvania de litoralul Mării Negre. Economia oraşului este împărţită între agricultură şi industrie.

Comparativ cu alte oraşe care beneficiază de rating din partea Fitch (Braşov şi Bucureşti), oraşul are un ritm de creştere mai lent, ceea ce e de aşteptat ţinând cont că este situat într-o regiune mai puţin dezvoltată a României, apreciază Fitch.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. eu , din Bucuresti, confirm mentinerea din partea mea a ratingului (durata lunga) a Fitch la -F

     

    opiniile lor ca si ale Moody's si S&P nu inseamna pentru mine mai mult decat o ceapa degerata... cati isi mai aduc aminte ca fix inainte de a bubui criza in SUA in 2007 si in restul lumii mai apoi ... erau unele vehicule investitionale si companii care aveau ratinguri toate numai AAA !??!!?!?!??  

    opiniile acestor clowni nu valoreaza pentru mine nici cat o punga goala, dar folosita, de gunoi.  

    1. Cred că sunt devastați de stima ce le-o porți.

      Sunt curios cât valorează pentru ei opiniile tale.  

      Hehe, ai impresia ca este singurul? Pana si cei din agentii rad deci insisi, uneori se intampla sa le fie chiar si putin rusine, la fel ca celor din big5, sau mai nou 4. Asta e ca propaganda UE, SUA, Rusia, China, islamica, Vatican, etc., fiecare cu minciunile si ipocriziile lor. Doar fraierii le iau de bune, sau fanaticii.

      atata cat valoreaza opiniile lor pentru mine :)) AHahhahahaaa :))

      asta cam asa e! :)

      dupa rusinea patita de maaaaari evaluatori mondiali cu companii AAA care au cazut in faliment.... astept cu foc la inimioara tari cu datorie evaluata la AAA care intra subit in faliment.  

      asa, ca de chestie! :))  

      E totuși o mică diferență. Opiniile celor de la Fitch influențează dobânzile cu care se împrumută națiuni de zeci și sute de milioane de locuitori. În timp ce opiniile exprimate la "Opinia cititorului" sunt egale cu 0 din punctul de vedere al relevanței, importanței și influenței lor asupra economiei mondiale sau a orice.

      Influentele de care vorbesti au o baza, care tine de mecanica legislativa si de reglementare, dar care are si ea o limita, fiind ignorata de toti cei care nu sunt constransi de legi si alte reglementari si care sunt multi. Ignorarea isi are originea in calitatea opiniilor evaluarilor, care a ajuns sa aiba doar un caracter formal.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb