Fitch a retrogradat ratingul SUA la AA+

SABIN S. BRANDIBURU
Macroeconomie / 2 august 2023

Fitch a retrogradat ratingul SUA la AA+

Standard & Poor's şi Fitch sunt cele două agenţii care au scos SUA din categoria AAA

Casa Albă anunţă că nu este de acord cu decizia Fitch

Agenţia de rating Fitch a retrogradat marţi ratingul de ţară al SUA, de la categoria AAA la AA+, o mişcare care a atras un răspuns negativ din partea Casei Albe şi a surprins investitorii, în ciuda rezolvării crizei plafonului datoriilor în urmă cu două luni, potrivit Reuters.

Fitch a făcut această retrogradare, invocând deteriorarea fiscală în următorii trei ani şi negocieri repetate asupra plafonului datoriilor care ameninţă capacitatea guvernului de a-şi plăti datoriile.

Fitch a semnalat mai întâi posibilitatea unei retrogradări în luna mai, apoi şi-a menţinut acea poziţie în iunie, după soluţionarea crizei plafonului datoriilor, spunând că intenţionează să finalizeze revizuirea în al treilea trimestru al acestui an.

Odată cu retrogradarea, aceasta devine a doua mare agenţie de rating, după Standard & Poor's, care scoate Statele Unite de ratingul AAA.

Dolarul american a scăzut în mod repetat, contractele futures pe acţiuni au înregistrat scăderi, iar contractele futures pe trezorerie au crescut după anunţ. Totuşi mai mulţi investitori şi analişti au spus că se aşteptau ca impactul retrogradării să fie limitat.

Decizia Fitch a venit la două luni după ce preşedintele democrat Joe Biden şi Camera Reprezentanţilor controlată de republicani au ajuns la un acord privind plafonul datoriei care a ridicat limita de împrumut de 31,4 trilioane de dolari a guvernului, punând capăt lunilor de prag politic.

"În opinia noastră, a existat o deteriorare constantă a standardelor de guvernanţă în ultimii 20 de ani, inclusiv în chestiuni fiscale şi de datorii, în pofida acordului bipartizan din iunie de suspendare a limitei datoriei până în ianuarie 2025", a spus agenţia de rating într-un comunicat.

Potrivit Reuters, Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, nu a fost de acord cu retrogradarea ratingului, acuzând că decizia este "arbitrară şi bazată pe date învechite". Casa Albă a avut o opinie similară, spunând că "nu este puternic de acord cu această decizie".

"Degradarea Statelor Unite sfidează realitatea într-un moment în care preşedintele Biden a realizat cea mai puternică redresare a oricărei economii majore din lume", a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

Analiştii afirmă că scăderea ratingului este un semnal că SUA are o problemă cu cheltuielile

Analiştii financiari afirmă că decizia Fitch de a scădea ratingul SUA arată magnitudinea prejudiciului cauzat Statelor Unite de runde repetate de dezbateri controversate asupra plafonului datoriei, care a împins naţiunea în pragul incapacităţii de plată în luna mai, potrivit Reuters.

"Acest lucru vă spune, practic, că nivelul de cheltuieli al guvernului SUA este o problemă", a spus Steven Ricchiuto, economist şef al Mizuho Securities USA.

Fitch a spus că luptele politice repetate şi rezoluţiile de ultimă oră privind limita datoriilor au erodat încrederea în managementul fiscal.

Michael Schulman, director de investiţii la Running Point Capital Advisors, a spus că "în general, SUA va fi văzută ca fiind puternică, dar cred că este o mică breşă în armura noastră. Este o lovitură asupra reputaţiei şi a statutului SUA".

Decizia Fitch va reaprinde luptele financiare

Decizia agenţiei de rating Fitch de a retrograda SUA la categoria AA+ va reaprinde luptele financiare de la Washington, în special în contextul în care în anul 2024, Statele Unite ale Americii vor organiza alegeri prezidenţiale, potrivit Bloomberg.

Această decizie va deschide oportunitatea pentru un amestec politic la Washington. Democraţii din Congres au profitat de retrogradare pentru a da vina pe republicani pentru că au susţinut o creştere a plafonului datoriilor SUA la începutul acestui an în schimbul reducerilor de cheltuieli. O incapacitate de plată a datoriilor a fost evitată îndeaproape atunci când Biden şi preşedintele Camerei, Kevin McCarthy, au încheiat un acord de cheltuieli la sfârşitul lunii mai.

"Retrogradarea de către Fitch arată că nesăbuinţa republicanilor din Camera Reprezentanţilor şi defaultul au consecinţe negative pentru ţară. Republicanii trebuie să înveţe din greşelile lor şi să nu ne împingă niciodată ţara în pragul statusului de default." a spus liderul majorităţii din Senat, Chuck Schumer.

Pe de altă parte, republicanii au spus că retrogradarea a fost doar un alt exemplu al gestionării greşite a economiei de către Biden.

Potrivit Bloomberg, purtătorul de cuvânt al echipei de campanie electorală al Republicanilor, Jack Pandol, a declarat într-o postare pe platforma X (N.r. fost Twitter) că motivul retrogradării a fost "Bidenomics". Biden a folosit termenul Bidenomics pentru a-şi explica agenda economică, străbătând naţiunea în ultimele săptămâni, promovând realizările administraţiei sale în încercarea de a inversa sondajele care arată că electoratul dezaprobă modul de gestionare a economiei.

Democraţii şi preşedintele Biden au fost susţinuţi în ultimele săptămâni de datele care arată o creştere puternică a PIB-ului, riscurile de recesiune în retragere, un boom în producţie şi relaxarea inflaţiei de la un nivel ridicat.

"Reducerea de astăzi ar trebui să fie un semnal de alarmă. Fie că suntem de acord cu decizia lui Fitch de a retrograda guvernul Statelor Unite sau nu, suntem în mod clar pe o cale fiscală nesustenabilă. Trebuie să facem mai bine de atât" a declarat Maya MacGuineas, preşedintele Comitetului de Supraveghere pentru gestionarea responsabilă a bugetului federal.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Marti Fitch Ratings a degradat USA de la AAA la AA+,

    privind perspectivele pe termen lung. 

    Motivarea Fitch a fost ; 

    - in urmatorii 3 ani se asteapta la degradarea bugetului  

    - marirea datoriei si asa mare  

    - erodarea credibilitatii guvernarii 

    - rezolvarea plafonului de indatorare a USA, in ultimul moment anual

    1. ciclul dobanzilor reale ipotecare sunt pe maxime (a nu se incurca cu ciclul dobanzilor reale)

      idem ca 87 spre 90 idem ca 2004 spre 2008 idem si acum... 

      romania are lag de 3-4 ani... cand usa are crash romania are boom! 

      PS: vezi si inversa relatiei pe dxy euro dolar inverted = euro boom = romania scumpa =euro crash = romania ieftina. 

      s c c ret 

    America e pe duca de mult timp

    Economia democratilor da roade.

    Lăcomia americanilor distruge lumea.

    la plasamentele private de pe aero, am luat multe tepe cu multe companii de care nu s-a mai auzit nimic pe urma. ce treaba am eu cu americanii? pe mine ma intereseaza sa bag banii aici in contul guvernantilor firmelor si brokerilor necinstiti.

    vedem ca in usa plafonul de indatorare a populatiei are plus minus 8-9 ani urcare plus minu 8-9 stagnare / cadere cauzata de cumpetitivitate mai mare decat credit varsat in piata fata de competitivitate mai mica fata de credit mai mult varsat in piata.

    s c c r e t 

    1. Pe tine nu te asculta nimeni la serviciu? Nici măcar la cafea?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb