• O retragere a susţinerii SocGen ar afecta calificativul
Agenţia de evaluare financiară Fitch a confirmat ratingurile băncii BRD-Groupe Société Générale, "A-" pentru credite pe termen lung, "F2" pentru datorii pe termen scurt şi ratingul de susţinere "1", cu perspectivă negativă, reflectând posibilitatea de ajutor de la banca-mamă, în caz de nevoie.
Ratingul pentru credite pe termen lung şi cel de susţinere reflectă faptul că BRD-Groupe Société Générale se poate aştepta la susţinere din partea grupului bancar Societe Generale (SocGen), în caz de nevoie, potrivit unui comunicat al agenţiei de rating.
Ratingul SocGen este "AA-", cu perspectivă stabilă.
În condiţiile în care Fitch nu a efectuat o analiză integrală a băncii, nu a fost atribuit un rating individual. O schimbare, însă, a posibilităţii sau a disponibilităţii grupului bancar-mamă de a ajuta BRD ar putea afecta ratingul pentru credite pe termen lung şi cel de susţinere ale BRD, atrage atenţia Fitch.
Calificativele sunt, însă, limitate de plafonul de ţară "A-" al României, iar perspectivele asociate calificativelor BRD le reflectă pe cele suverane.
BRD a devenit prima bancă comercială privatizată din România, când Société Générale a preluat pachetul majoritar de acţiuni, în martie 1999. Ulterior, infrastructura şi sistemul de management al riscurilor ale BRD s-au ameliorat, ca urmare a susţinerii SocGen, iar banca şi-a terminat restructurarea înaintea altor instituţii de creditare echivalente.
La jumătatea acestui an, SocGen deţinea 58,32% din acţiunile BRD. Ceilalţi acţionari ai BRD sunt persoane fizice (11,31%), Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (5%) şi cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), care deţin 25,37% din capital.
BRD este a doua mare bancă din România, cu o cotă de piaţă după active de 15,5% la sfârşitul lui 2007. BRD-SocGen este o bancă generalistă, cu accent pe creditarea de retail, prin reţeaua de 879 de unităţi deţinută la jumătatea acestui an.