Fitch: Flexibilitatea financiară a României rămâne limitată

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 23 martie 2011

Fitch: Flexibilitatea financiară a României rămâne limitată

Modificările cadrului instituţional privind autorităţile locale din ţara noastră, după intrarea economiei în recesiune, întăresc controlul guvernamental, dar încetinesc procesul de descentralizare şi limitează flexibilitatea financiară, potrivit unui raport al agenţiei de evaluare financiară Fitch.

"Flexibilitatea financiară rămâne limitată: statul controlează principalele surse de venituri, impozitul pe profit şi taxa pe valoarea adăugată, care au o pondere de 70% în veniturile bugetare, şi principalele surse de cheltuieli precum salariile, care în medie au reprezentat 40% din cheltuieli, în 2009", se arată în raportul Fitch.

Agenţia de evaluare financiară face referire la schimbările care s-au produs în urma efectelor recesiunii din 2009 - 2010, asupra cadrului instituţional al autorităţilor locale, reglementat prin Legea Finanţelor Publice din 2006 şi Legea administraţiei publice locale din 2001. Aceste legi au reglementat activitatea autorităţilor centrale, care nu pot impune noi responsabilităţi oraşelor şi judeţelor fără să se asigure că acestea dispun de resurse financiare suficiente care să susţină noile responsabilităţi.

Agenţia Fitch mai face referire şi la Ordonanţa de Urgenţă 63/2010, privind modificarea Legii Finanţelor Publice, adoptată după ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) a aprobat în mai 2009 un acord de finanţare de 17,1 miliarde de dolari pentru ţara noastră. Ordonanţa vizează întărirea disciplinei bugetare, creşterea predictibilităţii şi a transparenţei execuţiei bugetare şi reducerea cheltuielilor, pentru îndeplinirea condiţiilor cerute de FMI. Agenţia notează că principalele schimbări produse anul trecut, ca urmare a aplicării OUG 63/2010 au afectat bugetul şi anumite categorii de venituri şi cheltuieli.

"În opinia lui Fitch, aceste măsuri sunt o provocare pentru autorităţile locale din România. Măsurile reprezintă o amâ-nare a procesului de descentralizare care rezultă din faptul că autorităţile locale se află în dificultate, în ceea ce priveşte finanţele. Cu toate acestea, deşi unele autorităţi locale se pot confrunta cu o presiune suplimentară asupra bugetelor deja restrânse, cele mai multe dintre schimbări ar trebui să sprijine disciplina bugetară şi creşterea transparenţei", se arată în raportul Fitch.

Agenţia notează că majorarea taxei pe valoare adăugată, în iulie anul trecut, de la 19% la 24%, deşi era des-tinată creşterii veniturilor colectate de la companii, a afectat în mod negativ şi autorităţile locale. Tarifele pentru serviciile prestate au crescut, ceea ce a dus la mărirea presiunii asupra bugetelor locale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb