Agenţia internaţională de rating Fitch şi-a îmbunătăţit prognoza privind contracţia PIB-ului mondial din acest an, revizuind estimarea de la un minus de 4,6% la un minus de 4,4%, arată cel mai recent raport Global Economic Outlook (GEO). Contracţia de 4,6% era prognozată în raportul GEO din luna iunie.
Fitch arată că recuperarea activităţii economice după recesiunea severă şi fără precedent din martie-aprilie a fost mai rapidă decât anticipa. Raportul punctează însă că este de aşteptat în curând o moderare a ritmului expansiunii.
"China deja şi-a recâştigat nivelul PIB de dinainte de virus, vânzările cu amănuntul din Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie depăşesc acum nivelurile din februarie, însă nu suntem siguri că asta va deveni mult-lăudata recuperare în formă de V. Şocuri pe partea de şomaj sunt aşteptate în Europa, firmele tăie capex (cheltuielile de investiţii - n.r.), iar distanţarea socială continuă să constrângă direct cheltuielile private", spune Brian Coulton, economist şef la Fitch Ratings.
Fitch se aşteaptă acum la o contracţie de 4,6% a economiei americane în acest an comparativ cu un declin al PIB de 5,6% în raportul Global Economic Outlook din iunie.
Prognoza Fitch pentru China este de un şocant plus 2,7% la PIB în 2020 comparativ cu un plus 1,2% în raportul din iunie.
Estimările pentru zona Euro în schimb au fost revizuite în sens negativ, ceea ce contrabalansează prognoza pentru PIB-ul global. Astfel, Fitch prevede o contracţie a PIB de 9,0% pentru eurozonă în 2020 (-8,0% în iunie) şi de 11,5% pentru Marea Britanie (-9,0% anterior).
Pieţele emergente excluzând China au primit şi ele revizuiri negative, cu un declin cumulat al PIB aşteptat la -5,7% în 2020 de la -4,7% anterior. Mare parte însă din revizuirea pentru pieţele emergente minus China vine de la prognoza mult mai proastă pentru India de la un minus de doar 5% la un minus de 10,5% în 2020.
"Datele oficiale au arătat acum proporţiile dislocărilor economice din T2 2020 cu PIB-ul mondial scăzând 8,9% an/an şi multe ţări înregistrând scăderi în producţie de până la o cincime sau mai mult. Marea Britanie, India, Franţa, Italia şi Spania ies în evidenţă după ce au experimentat lockdown-uri mai stringente şi mai îndelungi în T2 2020. (...) Suplimentar la severitatea ei, recesiunea coronavirus a fost de asemenea foarte scurtă, activitatea scăzând precipitat în martie şi aprilie înainte să-şi revină foarte rapid în mai. Câţiva indicatori din majoritatea economiilor GEO indică către o revenire subsecventă mai rapidă a PIB în T3 2020 decât anticipam anterior", arată raportul.
Coulton, economistul şef al Fitch, adaugă însă că agenţia de rating nu se aşteaptă "ca ritmul expansiunii din lunile recente să continue " deoarece "impulsul dat de redeschidere se estompează, dislocările din piaţa muncii vor constrânge cheltuielile consumatorilor, iar firmele reduc din capex".
"Epidemia nu este încă sub control, iar comportamentul de distanţare şi restricţiile încă în vigoare vor acţiona ca o frână asupra activităţii (economice)", spune Brian Coulton.
Raportul subliniază că sectoarele de transport şi de recreere (leisure - eng.), care în mod normal reprezintă circa 8-10% din PIB în Statele Unite şi Europa, rămân încă "adânc deprimate". Aceste sectoare nu au urmat recuperarea post-lockdown văzută de exemplu în industria manufacturieră, sectorul de construcţii sau comerţul cu amănuntul.
"Ne aşteptăm ca şomajul să crească semnificativ în zona Euro şi în Marea Britanie, în a doua jumătate a lui 2020, pe măsură ce subvenţiile pentru locuri de muncă sunt reduse, iar sectoarele vulnerabile măsurilor de distanţare (inclusiv turismul) vor întâmpina probleme", mai arată Fitch.
Ritmul revenirii economice post-lockdown este aşteptat să se modereze începând cu finalul anului în aşa măsură încât nivelul PIB anterior Covid nu va fi atins în Statele Unite decât abia în T4 2021 şi în zona Euro abia în T4 2022.
Scenariul pentru Europa prevede o ieşire a Marii Britanii din arhitectura europeană fără un acord comercial şi o revenire în ianuarie la un comerţ bazat pe regulile OMC. Recuperarea economică a Marii Britanii este văzută a se înneca în prima jumătate a lui 2021 din cauza ieşirii din UE fără un acord de liber-schimb.
"Încă vedem recuperarea (globală - n.r.) ca având forma unui «swoosh» (vezi simbolul Nike, o recuperare îndelungată - n.r.). Credem că va dura 18 luni de la punctul de minim din aprilie pentru ca Statele Unite să revină la PIB-ul din T4 2019 şi 30 de luni pentru zona Euro", conchide Brian Coulton, economistul şef al Fitch Ratings.