Fitch: "Pieţele emergente sunt vulnerabile, având datorii de 19.000 miliarde de dolari"

Ziarul BURSA #Internaţional / 18 mai 2018

Cu un nivel al datoriilor care s-a majorat de aproape patru ori în ultimul deceniu, pieţele emergente au devenit vulnerabile la înăsprirea condiţiilor financiare în contextul majorării ratei de politică monetară în SUA, a avertizat, ieri, agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings, transmite Bloomberg, conform Agerpres.

Într-un raport publicat ieri, Fitch susţine că obligaţiunile restante ale statelor în curs de dezvoltare au urcat la 19.000 de miliarde de dolari, de la 5.000 de miliarde de dolari în urmă cu un deceniu. În pofida dezvoltării pieţelor de obligaţiuni în moneda locală, debitorii vor fi afectaţi de creşterea costurilor cu împrumuturile externe, un dolar mai puternic şi încetinirea intrărilor de capital, subliniază Fitch.

Aceasta, în condiţiile în care Fitch estimează că Rezerva Federală americană va majora dobânda de politică monetară de cel puţin şase ori până la finele lui 2019.

"În cazul în care condiţiile financiare relaxante se vor înăspri mai abrupt decât ne aşteptăm, datoriile pieţelor emergente vor fi supuse la presiuni. Dacă apetitul investitorilor pentru riscul pieţelor emergente se va inversa, multe dintre pieţele emergente ar putea să se confrunte cu provocări în a-şi refinanţa datoriile chiar şi pe pieţele lor interne, în timp ce ieşirile de capital ar putea pune presiuni asupra cursului de schimb sau rezervelor valutare", apreciază Monica Insoll, directorul echipei de cercetare de la Fitch.

Pe lângă cele mai vulnerabile mari pieţe emergente, respectiv Ucraina, Turcia şi Argentina, Fitch consideră că există riscuri şi în cazul unor state care beneficiază de ratinguri superioare precum Emiratele Arabe Unite, Qatar, Peru şi Kazahstan, din cauza dependenţei lor de datoriile externe. În schimb, China este considerată a fi o ţară cu nivel mediu de risc, iar principalele sale provocări sunt nivelul ridicat al datoriei la nivelul întregii economii şi profilul de risc al băncilor de mărime medie.

Potrivit Fitch, fluxurile de capital către pieţele emergente ar putea să se diminueze pe măsură ce investitorii americani şi cei din întreaga lume obţin randamente mai mari de pe urma activelor americane. Acest fenomen va pune noi presiuni asupra guvernelor care se confruntă deja cu provocări în a-şi finanţa deficitele de cont curent sau a-şi refinanţa datoriile externe şi ar putea conduce la deprecierea monedelor sau un declin al rezervelor valutare, susţine Fitch.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb