Principalul risc la adresa ratingului de credit al Italiei îl reprezintă politica fiscală expansionistă, care ar putea înrăutăţi nivelul datoriei ţării, se arată într-o analiză a agenţiei de evaluare financiară Fitch Ratings, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
În noul program al coaliţiei aflate la guvernare sunt incluse măsuri ce implică o politică fiscală expansionistă, creşterea incertitudinilor privind sectorul bancar italian, ceea ce face şi mai probabil un conflict cu autorităţile zonei euro. Ratingul suveran "BBB" atribuit de Fitch Italiei, cu perspectivă stabilă, încorporează deja riscurile politice, apreciază agenţia.
"În opinia noastră, principalul risc îl reprezintă măsurile fiscale expansioniste care slăbesc dinamica datoriei. Nivelul politicii expansioniste va deveni mai clar în următoarele luni, pe fondul dezbaterilor privind proiectul de buget pe 2019", susţine Fitch.
Ieşirea Italiei din zona euro este puţin probabilă şi nu estimăm că va avea loc un referendum privind moneda euro sau apartenenţa la UE sau adoptarea unor măsuri de către Guvernul de la Roma vizând crearea unei monede paralele, cel puţin pe termen scurt, se arată în raportul agenţiei de evaluare financiară.
"Cu toate acestea, prezenţa unor astfel de riscuri ar putea duce la creşterea randamentelor obligaţiunilor guvernamentale ale Italiei, chiar în absenţa materializării riscurilor", avertizează Fitch.
Riscul politic a reprezentat principalul factor în aprilie 2017, când Fitch a retrogradat ratingul suveran al Italiei la "BBB'', cu perspectivă stabilă, iar agenţia a scos în evidenţă creşterea influenţei populiste şi eurosceptice.
Implementarea deplină a propunerilor fiscale, în special venitul universal de bază, introducerea unei cote unice de impozitare şi schimbarea vârstei de pensionare vor majora semnificativ deficitul, care anul trecut s-a situat la 2,3% din PIB, avertiza recent Fitch.
Prin urmare, agenţia se aşteaptă ca anul viitor deficitul să depăşească nivelul de 2% din PIB previzionat în martie, iar datoria publică să crească.
Intenţia programului de a revizui radical reglementările de salvare a băncilor din zona euro ar putea fi surse suplimentare de tensiune cu UE şi ar putea întrerupe eforturile băncilor italiene de a-şi construi rezerva financiară (buffer) pentru a îndeplini cerinţele autorităţilor de reglementare şi a-şi întări stabilitatea financiară, susţine agenţia.