FITCH RATINGS: Criza mondială din acest an va fi de peste două ori mai severă decât cea din 2009

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 28 mai 2020

Criza mondială din acest an va fi de peste două ori mai severă decât cea din 2009

PIB-ul global va scădea cu 4,6% în 2020

În zona euro, declinul economic va fi de 8,2%, iar în SUA - de 5,6%

PIB-ul lumii nu va atinge nivelul pre-criză mai devreme de mijlocul lui 2022 în SUA şi mult mai târziu în Europa

Declinul economic generat în lume de criza coronavirusului continuă să se extindă şi să se adâncească, potrivit agenţiei de evaluare Fitch Ratings, care a tăiat din nou estimările referitoare la PIB-ul mondial în 2020, subliniind însă că scăderea activităţii economice globale este aproape de pragul de jos, deja, şi există unele semne de stabilizare.

Brian Coulton, economist-şef la Fitch Ratings, declară: "Estimăm că PIB-ul mondial va scădea cu 4,6% în 2020, comparativ cu un declin de 3,9% prevăzut în raportul nostru de la sfârşitul lunii aprilie. Evoluţia reflectă revizuiri în scădere pentru zona euro şi Marea Britanie şi, cel mai semnificativ, pentru pieţele emergente, cu excepţia Chinei".

Potrivit celui mai recent raport al agenţiei de rating, amploarea enormă a şocului generat de blocarea activităţii globale (din cauza pandemiei) se reflectă acum în datele macroeconomice. Nu mai puţin de 17 dintre cele 20 de ţări analizate de Fitch au raportat - sau se aşteaptă să raporteze - scăderi economice în primul trimestru din 2020 şi toate, în afară de China, se vor confrunta cu scăderea PIB-ul în trimestrul al doilea.

Fitch estimează că PIB-ul global a scăzut cu 3,4% în primul trimestru din 2020, comparativ cu ultimele trei luni din 2019, iar declinul din cel de-al doilea triemstru va fi de 5,8% - evoluţii care erau "de neimaginat" înaintea izbucnirii pandemiei. Conform agenţiei de evaluare, recesiunea globală din acest an va fi de peste două ori mai severă decât cea din 2009.

Fitch menţionează că revizuirea în jos a estimărilor privind declinul economic din 2020 a fost determinată, în cea mai mare parte, de evoluţiile din ţările emergente (cu excepţia Chinei), unde PIB-ul este aşteptat să scadă cu 5% în India şi Rusia, respectiv cu 6-7% în Brazilia şi Mexic.

Agenţia notează: "Ne aşteptăm ca producţia economică din ţările emergente, cu excepţia Chinei, să scadă cu 4,5% în acest an, comparativ cu un declin prevăzut la 1,9% înaintea crizei. Această revizuire amplă reflectă deteriorarea situaţiei economice din cauza crizei din sănătate în multe dintre marile state emergente, în ultima lună, inclusiv în Brazilia, India şi Rusia".

Fitch subliniază că modificarea evidenţiază creşterea infecţiilor cu coronavirus de la jumătatea lunii aprilie şi măsurile luate pentru reducerea focarului. Cea mai mare reducere a prognozei a fost cea pentru India, ţară în care Fitch anticipează o scădere cu 5% economiei în exerciţiului financiar curent (care se încheie în martie 2021), spre deosebire de o prognoză anterioară de creştere cu 0,8%. "India a avut o politică de izolare foarte strictă, care a durat mult mai mult decât se aştepta iniţial, iar datele de activitate economică primite au fost extrem de slabe", a menţionat Fitch.

Potrivit Fitch, infecţiile cu noul coronavirus au accelerat brusc în Brazilia şi Rusia de la jumătatea lunii aprilie, iar agenţia de evaluare prevede acum că PIB-ul Braziliei va scădea cu 6% în acest an (faţă de -4%, estimarea din raportul precedent), iar economia Rusiei - cu 5% (faţă de -3,3%).

Agenţia de rating se aşteaptă, de asemenea, ca PIB-ul din zona euro să scadă cu 8,2% în 2020, comparativ cu un declin de 7% prevăzut în raportul precedent. Această modificare reflectă evoluţii mai slabe decât au fost preconizate anterior în privinţa activităţilor din Franţa, Italia şi Spania, pe fondul carantinei mai stricte decât în alte ţări.

Fitch anticipează că PIB-ul Spaniei va scădea cu 9,6% anul acesta (comparativ cu -7,5%, cât a fost estimarea la finele lunii aprilie). Pentru Italia, agenţia preconizează un declin de 9,5% (faţă de 8%), iar pentru Franţa - de 9% (comparativ cu -7%). În Marea Britanie, declinul prevăzut de Fitch este de 7,8% în 2020, faţă de -6,3%, cât a fost estimarea precedentă.

Fitch mai notează că, în 2020, PIB-ul Chinei va creşte cu 0,7%, cel al SUA va scădea cu 5,6%, iar PIB-ul Japoniei se va diminua cu 5%, aceste previziuni fiind nemodificate faţă de cele de la finele lunii trecute.

Conform Fitch Ratings, nivelurile de activitate economică ar trebui să înceapă să crească în lunile următoare, în condiţiile în care nu vor reveni în mod accentuat cazurile de îmbolnăvire cu noul coronavirus şi pe măsură ce restricţiile impuse de izolare sunt relaxate.

Cu toate acestea, va dura mult timp până când economia va reveni la normal, conform agenţiei de rating, care adaugă că este puţin probabil ca PIB-ul să atingă nivelul pre-criză mai devreme de mijlocul anului 2022 în SUA şi mult mai târziu în Europa.

Reîntoarcerea la normalitatea economică va fi un proces lent şi anevoios

Potrivit agenţiei de rating Fitch, evoluţiile curente arată că declinul activităţii economice globale este aproape de pragul de jos, deci după ce atinge acel nivel, va începe o oarecare redresare.

Fitch menţionează: "O serie de indicatori economici pentru luna mai s-au îmbunătăţit uşor faţă de valorile lor din aprilie, iar datele de mobilitate zilnică arată că vizitele consumatorilor la unităţile de vânzare cu amănuntul şi de recreere au crescut în zona euro şi în SUA, deoarece măsurile restrictive impuse de pandemie au început să fie relaxate la sfârşitul lunii aprilie şi începutul lunii mai".

Conform sursei, stimulentele economice lansate la nivel global au crescut în ultima lună, ceea ce va susţine evoluţia PIB.

Fitch precizează: "Anticipăm că măsurile globale de relaxare cantitativă (QE) vor atinge şase trilioane de dolari în 2020, echivalentul a jumătate din achiziţiile de active realizate prin QE în perioada 2009-2018 de Federal Reserve din SUA, Banca Centrală Europeană (BCE), Banca Angliei şi cea a Japoniei, la un loc. Această explozie a lichidităţii băncilor centrale a contribuit la asigurarea creditului bancar în economia reală, în ultimele luni, o evoluţie care contrastează cu modelul din 2009".

Cu toate acestea, potrivit Fitch, reîntoarcerea la normalitatea economică va fi, probabil, un proces lent şi anevoios. Asta, în condiţiile în care pandemia a generat o explozie a şomajului, în special în SUA, dar şi pe fondul menţinerii măsurilor de distanţare socială care vor afecta cheltuielile consumatorilor după criză. Totodată, potrivit Fitch, redresarea va fi afectată de faptul că firmele vor fi foarte prudente cu privire la cheltuielile lor de capital.

Brian Coulton, economist-şef la Fitch Ratings, mai spune: "Anticipăm o accelerare tehnică a creşterii PIB-ului global la 5,1% în 2021, când SUA şi zona euro vor avea un avans de circa 4%, însă nivelul PIB atins înaintea pandemiei nu va putea fi consemnat mai devreme de mijlocul lui 2022 în SUA şi mult mai târziu în Europa, în pofida pachetelor masive de stimulente".

Fitch atrage atenţia că o revenire agresivă a virusului, care ar necesita măsuri de izolare mult extinse sau reînnoite la nivel naţional, ar duce la un rezultat şi mai rău în privinţa economiei. Scenariul sever prevăzut de Fitch arată că PIB-ul SUA şi al Europei ar scădea cu 12%, în astfel de condiţii, iar PIB-ul global - cu peste 9%.

FMI: Sprijinul financiar global pe timpul pandemiei - 9 trilioane de dolari

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a estimat, recent, că susţinerea financiară acordată de guverne la nivel mondial, în contextul problemelor generate de pandemia de Covid-19, se ridică la aproximativ 9 trilioane de dolari, cifră cu un trilion mai mare faţă de estimarea precedentă, lansată de organismul internaţional în luna aprilie.

Conform FMI, suma include sprijin bugetar direct de circa 4,4 trilioane de dolari la nivel global, la care se adaugă încă 4,6 trilioane de dolari în împrumuturi suplimentare din sectorul public, injecţii de capital, garanţii şi alte operaţiuni cvasi-fiscale.

FMI a menţionat că revizuirea în creştere a fost determinată, în mare parte, de un al doilea val de măsuri anunţate de către guverne, în condiţiile în care scăderea economică generată de pandemie se dovedeşte mai severă decât arătau aşteptările.

Amintim că, recent, Banca Asiatică de Dezvoltare (ADB) a estimat că blocajul activităţilor generat la nivel mondial de pandemia de Covid-19 ar putea genera pierderi cuprinse între 5,8 şi 8,8 trilioane de dolari economiei globale, adică între 6,4% şi 9,7% din PIB-ul lumii, luând în calcul o perioadă lungă de izolare, cuprinsă între momentul în care focarul de Covid-19 s-a intensificat în fiecare ţară până când activitatea economică începe să se normalizeze - un scenariu de maximum şase luni.

Cifra privind posibilele pierderi a fost revizuită în creştere de peste două ori faţă de intervalul de 2 - 4,1 trilioane de dolari, estimat de ADB în raportul său de la începutul lunii aprilie.

Luna aceasta, Comisia Europeană şi-a prezentat estimările pentru evoluţia economică a blocului comunitar, preconizând un declin de 7,5% în 2020, urmat de o creştere de circa 6% în 2021. Pentru zona euro, autorităţile de la Bruxelles prevăd o scădere record de 7,75% anul acesta, respectiv un avans de 6,25% anul viitor.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Zeci de mii de oameni fuseseră supuși martirajului prin condiții proaste de viață și civilizație după 1989! Lipsă de medicină, de bani, de evoluție, de autostrăzi! Lipsa zgârie-norilor, a industriei veritabile, nepoluante! Lipsa unei perspective de viitor. Cel puțin o sută de mii de oameni muriseră înainte de termen, după 1989, nu avuseseră anii frumoși ai unei vârste înaintate și tinere! Printre ei se numără și martirul Dan Smaranda din Pitești, celebrul ”om cu cântarul”: fără acte, ținut în foame în timpul stării de urgență, cu nenumărate boli pe care medicina nu i le tratează, el se găsea tot timpul în centrul Piteștiului, luptând pentru supraviețuire! Un martir printre martiri!

    Cioclii civilizatiei umane, daca nu numara mortii de Covid, numara pierderile de miliarde dintr-o economie profund falsa si gaunoasa, lipsita de valori morale si grija fata de om.

    Capitalismu este falimentat controlat chiar de inginerii sefi care l-au tinut in viata cu imprimanta de bancnote.  

    Ai niste pagube in cel mai rau caz estimate la 5 trilioane iar statele si bancile centrale s-au panicat atat de tare incat arunca in piata tiparind 9 trilioane. Asta da ticalosie si nesimtire. Lasati piata mai libera, nenorocitilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb